Yayladaki Herkes Geçimini 'Kaz'dan Sagliyor

Ardahan’in Çildir ilçesinde bulunan Güvenocak köyü yaylasina yazlari giden herkes geçimini kazdan sagliyor.

Yayladaki Herkes Geçimini 'Kaz'dan Sagliyor
2100 rakimda ve Çildir Gölü kenarinda bulunan Güvenocak köyü yaylasinda yazlarini geçiren köy halki besledikleri kazlarini satarak geçimlerini sagliyor. Yaklasik 40 hanenin çiktigi yaylada herkes kaz isiyle ugrasiyor. Kaz etinin lezzetli olmasinin en önemli sebebinin dogal göl olan Çildir gölünün temizligi ve kazlarin dogal ortamda beslenmesi. Il geneli ve il disindan ise kaz etine yogun ilgi var.

Güvenocak köyünde ikamet eden ve kazcilik yapan Fahri-Sevda Durak çiftçi, kaz etinin lezzetli olmasinin en önemli sebebinin dogal ortamda beslenmeleri ve Çildir Gölünden kaynaklandigini söylediler.

Durak çifti, kazlarini lezzetli oldugundan dolayi tüm köy halkinin geçim kaynagi haline gelen kazciligin hizla yayildigini belirterek, “3 bin tane kazimiz var köy olarak. Lezzetli olmasinin sebebi Çildir Gölü’nde yetismeleri. Yaylada 1 ay beside kaldiktan sonra kazlarimizi kesmeye basliyoruz. Kazcilik yaparak geçimimizi sagliyoruz. Hazir yem kullanmiyoruz, dogal ortamda besleniyorlar” seklinde konustu.

Kaynak: İHA