Türkiye'nin 10. Botanik Bahçesi Artvin'de Açildi

Türkiye’nin 10. Botanik bahçesi “Ali Nihat Gökyigit Botanik Bahçesi” Artvin Çoruh Üniversitesi bünyesinde Artvin’de törenle açildi.

Türkiye'nin 10. Botanik Bahçesi Artvin'de Açildi
Ali Nihat Gökyigit Botanik Bahçesi, Türkiye’de Uluslararasi Botanik Bahçeleri Koruma Teskilati’na üyesi, botanik bahçeler standartlarina sahip 10. botanik bahçesi ünvanina sahip.

Merkeze bagli Salkimli köyünde 160 dönümlük alana insa edilen botanik bahçesinde yöresel evler sokagi, etnografik bahçe, sera, tematik bahçe, kafe, gen bahçesi, gül bahçesi, konaklama birimleri, merdiven selale gibi üniteler yer aliyor. 2 bin 700 bitki çesidiyle Türkiye’nin en zengin ili olan, ayni zamanda 200 üstünde endemik türlerin barindigi Artvin’de, bu bitki çesitliligin botanik bahçesinde korunmasi planlaniyor.

Açilis töreninde konusan Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sitki Bilgin, “Ali Nihat Gökyigit Botanik Bahçesi, endemik ve tehlike altinda olan bitki türlerimizin korunmasi ve akademik çalismalarin desteklenmesi açisindan kentimize ve ülkemize deger katmakla birlikte kentin turizm faaliyetlerinin desteklenmesine de katki saglayacaktir. Botanik Bahçesi temel amaçlari dogrultusunda; “endemik ve endemik olmayan nadir bitkilerin ilaç, gida, kozmetik ve benzeri endüstrilerde kullanim potansiyellerinin belirlenmesi kapsaminda gerekli arastirmalar yürütmek ve ekonomik degeri haiz bitkilerin üretimi, ticareti ve endüstriye kazandirilmasi yönünde çalismalar gerçeklestirmek gibi hedefler yer almaktadir” dedi.

Programda söz alan Ali Nihat Gökyigit Vakfi Baskan Yardimcisi Turgut Gökyigit ise ülkemizde Üniversitemiz ANG Botanik Bahçesi ile birlikte 10 botanik bahçesinin faaliyette oldugunu belirterek bunlarin üçüne Ali Nihat Gökyigit Vakfinin destekleyici oldugunu bildirdi. Açilisin ardindan davetliler esliginde botanik bahçesini gezildi.
Kaynak: İHA