Beykoz'da Roma Ve Bizans Dönemine Ait Binlerce Eser Ele Geçirildi

Istanbul’un Beykoz ilçesinde bir is yerine yapilan operasyonda Roma, Bizans ve Helenistik döneme ait binlerce tarihi eser ele geçirildi. Ele geçirilen tarihi eserlerin pismis toprak küp (pithos), sütun parçasi, musluk, ahsap sandiklar, mezar tasi parçalari gibi birbirinden farkli nitelikte oldugu ve sayilarinin binleri buldugu tespit edildi. Operasyonda ele geçirilen ürünlerin incelenmesi için 9 kisilik uzman ekip görevlendirildi.



Beykoz’da peyzaj isi yapan bir is yerinde Roma, Bizans ve Helenistik döneme ait olduklari degerlendirilen çok sayida tarihi eser bulundugu ihbari üzerine hareket geçen polis, 9 Agustos tarihinde is yerinde 3 depo ve bir bahçeye operasyon düzenledi.

Is yeri sahibinin müsterilerine ’replika’ olarak tanittigi, yurt içinde ve yurt disinda sattiklari belirlen eserlerin bulundugu is yerine yapilan operasyonda binlerce tarihi eser ele geçirildi. Ele geçirilen eserlerin incelenmesi için Istanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlügü ile Türk Islam Eserleri Müzesi Müdürlügünden 9 kisilik özel bir ekip olusturuldu.

Operasyonda ele geçirilen eserlerden 63 adetinin Bizans dönemine ait pismis toprak küp (pithos) oldugu, bir adetinin bazalt sütun parçasi oldugu, 1 adetinin Roma dönemine ait pismis toprak kap oldugu, 1 adetinin mermer sütun parçasi oldugu, 1 adetinin mermer yari isli Bizans dönemine ait sütun basligi oldugu, 1 adetinin Bizans dönemine ait mermer sütun kaidesi oldugu tespit edildi. Bu eserler haricinde, operasyonda sayilari binleri bulan kase testi vazo gibi pismis topraktan mamul objeler, samdan, kandil, lenger, döven, havan, musluk, trabzan basliklari, kapi tokmaklari, sütun altligi ve basligi gibi mimari parçalar, pitoslar, tavan göbekleri, kapi ve pencere kanatlari, nis dolaplari, ahsap sandiklar, mezar tasi parçalari, kurna, kale tüfegi, cam malzemeden objeler ile farkli nitelikte çok sayida etnografik eser tespit edildi.

Binlerce tarihi eserin büyük bir kisminin denizden çikarildigi, bir kisminin ise Anadolu’nun farkli yerlerinden getirildigi belirlendi. Istanbul Il Kültür ve Turizm Müdürlügü tarafindan yapilan açiklamada, uzmanlarin inceleme ve tespit çalismalarinin devam ettigi, eser sayisinin çok ve yiginlar halinde olmasi ve fiziksel kosullarinin uygun olmamasina ragmen inceleme ve tespitlerin hizlandirilmasi için uzman sayisinin artirilarak çalismalara devam edilecegi belirtildi.

Yapilan arastirmalarda, is yeri sahibinin bahçe düzenlemelerini yaptigi özellikle yabanci müsterilerine ürünleri deniz yoluyla gönderdigi, müsterilerine kendisini koleksiyoner olarak tanittigi, süphelinin yaklasik 30 yildir eserleri topladigi ve 30 yilda 10 müze açacak kadar eser topladigi ögrenildi.
Kaynak: İHA