Nigde'de Uluslararasi Türk Dünyasi Arastirmalari Sempozyumu Basladi

Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesinde ’9. Uluslararasi Türk Dünyasi Arastirmalari Sempozyumu’ basladi.

Nigde'de Uluslararasi Türk Dünyasi Arastirmalari Sempozyumu Basladi
Sehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde, Kazak Ulusal Kizlar Pedagoji Üniversitesi ve Bakü Avrasya Üniversitesi is birliginde düzenlenen programin açilisinda konusan Nigde Valisi Mustafa Koç, sempozyumun Türk dünyasindaki is birligini, kardeslik bagini güçlendirecegine, egitim, siyaset, ekonomi, dil ve kültür alanlarinda birlik saglayacagina ve geçmisten bugüne bitmeyen kardeslik duygularini artiracagina inandigini söyledi.

Türk dünyasinin büyük atilim ve gelisme içinde oldugunu ifade eden Koç, "Cografyalarimizda ve dünyada yasanan gelismeler ve sikintilara beraber gögüs geren, Türk dünyasina gönül veren herkesi yakindan ilgilendiren konulari ele alip, gelecekte atilmasi gereken adimlara dair yol gösterecek olan böyle degerli çalismalari ortaya koyan akademisyenlerimizi ve buraya gelen dinleyicilerimizi cani gönülden selamliyorum” dedi.

Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ise sempozyumun, Türk dünyasinin dil, edebiyat, tarih, maarif, uluslararasi iliskiler ve siyaset, maddi ve manevi degerler, iktisadi meseleler gibi sosyal bilimlerin her alaninda ihtiyaç duydugu ilmi arastirmalara paylasim zemini saglamak amaciyla gerçeklestirildigini ifade etti.

Rektör Uslu; "Sempozyumumuz, ögrenci ve ögretim elemani degisimi, herhangi bir Türk cumhuriyetindeki ögrencinin bir baska Türk cumhuriyetindeki üniversitede okumasinin önünün açilmasi ve tesvik edilmesi, ortak projelerin gelistirilmesi, bilimsel isbirliklerinin yatirima dönüsmesi, ortak sanatsal faaliyetler gerçeklestirme gibi konularda üniversitelerin öncü olmasinin saglamasina da katki sunmaktadir” dedi.

Kazak Ulusal Kizlar Pedagoji Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Zakir Jumakulov ise Kazakistan’in bagimsizligini kazandigindan beri Türkoloji çalismalarinin gelismesini önemseyerek, buna katki sagladigini vurguladi. Jumakulov; "Egitim alaninda da Türkiye Cumhuriyeti, Kazakistan Cumhuriyeti ile uluslararasi isbirligi sürdürülmektedir. Uluslararasi iliskilerimiz çesitli alanlarda farkli düzeylerde devam etmektedir" ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan sunumlarla devam eden sempozyum 10 Haziran’da sona erecek.
Kaynak: İHA