Kurban Kesim Ve Hareketliliklerinde Uyulmasi Gereken Esaslar Belirlendi

Tarim ve Orman Bakanligi, kurban kesim ve hareketliliklerinde uyulmasi gereken esaslari duyurdu. Yasak ve kisitlamalara uymayanlar için cezai islem uygulanacak.

Kurban Bayrami nedeniyle hayvan hareketlerinde önemli bir artis olacagindan, bulasici ve salgin hayvan hastaliklarina karsi yürütülmekte olan mücadelede istenen sonucun alinabilmesi, kaçak hayvan hareketlerinin engellenmesi, özellikle sap hastaliginin yurtiçi hayvan hareketlerine bagli olarak yayilmasinin önlenmesi çerçevesinde uyulmasi gereken esaslar belirlendi. Belirlenen esaslara göre, kayit altina alinmamis, kulak küpesiz ve pasaportsuz hayvanlarin satilmalarina ve kesilmelerine hiçbir surette izin verilmeyecek ve kurbanliklarin tasinmasinda kullanilacak araçlar, nakil öncesi ve sonrasinda temizlenerek dezenfekte edilecek.

Vatandaslarin dini vecibelerini yerine getirirken kurbanlik hayvan satis yerleri ve iller arasi hayvan sevkleri ile muhtemel bir hastaligin bulasmasi ve yayilmasinin önlenmesi amaciyla alinmasi gereken tedbirler ve uyulmasi gereken kurallar söyle siralandi:

"Menselerinde salgin veya bulasici hayvan hastaligi bulunan, kayit altina alinmamis, kulak küpesiz ve yanlarinda sigir cinsi hayvanlar için pasaport, koyun ve keçi türü hayvanlar için nakil belgesi bulunmayan hayvanlarin sevklerine, alinip satilmalarina ve kesilmelerine hiçbir surette izin verilmeyecek.

Kurbanlik hayvanlarin tasinmasinda kullanilacak araçlar, nakil öncesi ve sonrasinda temizlenerek dezenfekte edilecek. Hayvanlarin nakil vasitalarina asiri yüklenmelerine, nakliye sirasinda yaralanma veya gereksiz yere aci ve istirap çekmelerine neden olabilecek nakil vasitalari ile sevklerine izin verilmeyecek. Kurbanlik olarak sevk edilecek hayvanlarin resmi veteriner hekimler tarafindan muayene ve gerekli kontrolleri yapilacak, saglikli bulunan hayvanlar için veteriner saglik raporu düzenlenerek iller arasi nakline müsaade edilecek. Veteriner saglik raporu olmadan iller arasi hayvan nakleden hayvan ve araç sahiplerine, bu hayvanlarin kesiminin yapildigi kesimhane sahiplerine idari para cezasi uygulanacaktir.

Kurbanlik hayvan satis yerlerinde bulasici, salgin hastalik veya sebebi belli olmayan hayvan ölümleri görüldügünde; hayvan sahipleri, muhtarlar, köy bekçileri, polis, jandarma gibi görevliler ve serbest veteriner hekimler bu durumu mahallin mülki idare amiri veya Tarim ve Orman Bakanligi Il veya Ilçe Müdürlüklerine bildirecektir.

Hayvancilik isletmelerinden dogrudan yapilan satislar hariç kurbanlik hayvanlar; hayvan pazari ve canli hayvan borsasi yani sira Kurban Hizmetleri Komisyonlarinca alinan kararlar dogrultusunda belirlenen kurbanlik hayvan satis yerlerinde ve özel kurbanlik kesimi yapilacak isletmelerde alinip satilacaktir. Bu tür önceden belirlenen yerlerin disinda kurbanlik hayvan alim ve satimlarina müsaade edilmeyecektir.

Vatandaslarimiz kurbanlik hayvanlarini, sehir ve kasabalarda Tarim ve Orman Bakanligindan sartli onay/onay belgesi almis kesimhaneler ile Kurban Hizmetleri Komisyonunun önceden belirledigi kesim yerlerinde kesilecektir. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarinda kurbanlik hayvan kesimine izin verilmeyecektir. Kurban kesim yerlerindeki atiklarin, kan ve diger organlarin herhangi bir çevre kirliligine ya da hastaliklara sebep olmalarinin engellenmesi için gerekli önlemler alinacak.

Kesimhanelerde kesilen kurbanlik sigir cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanlarin kulak küpeleri Tarim ve Orman Bakanliginca belirlenen usul ve esaslar geregince imha edilecek, kesilen hayvanlarin veri tabanindan düsümleri yapilacak, sigir cinsi hayvanlarin pasaportlari en yakin Il/Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügüne kesim tarihlerinden itibaren yedi gün içinde teslim edilecektir.

Komisyonun belirledigi yerler disinda ve köylerde kesilecek kurbanliklarin kulak küpeleri ve pasaportlari, vatandaslarimiz tarafindan köy muhtarina veya Il/Ilçe Tarim ve Orman Müdürlüklerine teslim edilecektir. Gebe veya damizlik niteligi tasiyan disi hayvanlarin kurbanlik hayvan satis yerlerine girislerine ve kurbanlik olarak kesimlerine izin verilmeyecektir."
Kaynak: İHA