Hisarciklioglu, 'TOGG Girisimi Türkiye Için Bir Arabadan Fazlasidir'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani Mustafa Rifat Hisarciklioglu, 60 sene önce Eskisehir’de baslayan yarim kalmis hikâyeyi TOGG ile tamamladiklarini, TOGG girisiminin Türkiye için bir arabadan fazlasi oldugunu vurgularken, “TOGG ile teknolojik ve zihinsel dönüsümü yakaliyoruz” dedi.

Hisarciklioglu, 'TOGG Girisimi Türkiye Için Bir Arabadan Fazlasidir'
Eskisehir Sanayi Odasi tarafindan düzenlenen Eskisehir Sanayi Kongresi 2022 tamamlandi. Ögleden önce Türk Sanayici ve Is Insanlari Dernegi (TÜSIAD) Genel Baskani Orhan Turan’in katilimi ile baslayan kongre, TOBB Baskani Mustafa Rifat Hisarciklioglu’nun katilimi ile devam etti. ESO Hizmet Binasi’nda gerçeklestirilen kongreye Eskisehir Valisi Erol Ayyildiz, ESO Baskani Celalettin Kesikbas ve alaninda uzman birçok isim katilim sagladi.

“Bu alanda Avrupa’nin da en büyük tedarikçisiyiz”

Hisarciklioglu, yaptigi konusmada, Türkiye’nin otomobil projesi olan TOGG’a dikkat çekerek, Eskisehir’de baslayan ama yarim kalan hikâyeyi tamamladiklarini dile getirdi. Türkiye’nin otomobili projesinde bir firsat yakaladiklarini dile getiren Hisarciklioglu, “Bu proje, sadece bir araba üretmenin ötesinde bir istir. Son yillarda Türkiye’de uygulanan en iyi sanayi politikasi hamlesidir. Biliyorsunuz Otomotiv, Türkiye’nin en önemli sanayi sektörlerindendir. Hem araba ve hem de parçalarini üretiyoruz. Bu alanda Avrupa’nin da en büyük tedarikçisiyiz. Diger yandan, tedarik zincirinin pasif bir unsuru olmak da riskli. Araba dedigimiz cihaz dönüsürken, Türkiye için hem pazara giris firsati, hem de otomotiv yan sanayimizin, bu dönüsümün disinda kalmamasi için, tedbir alma mecburiyeti dogdu. Bu firsat penceresini degerlendirmek üzere de TOGG girisimini baslattik. Ilk defa 5 farkli ve büyük grubu bir araya getirdik. Ilk defa, fikri mülkiyet haklarinin tamami ülkemize ait olan bir otomobil üretiyoruz. Ilk defa farkli alanlardaki start-up sirketlerle çalisarak, kendi tedarikçi ekosistemini kuruyoruz. Ilk defa bu alanda beyin göçünü tersine çeviriyoruz. Nitelikli çalisanlarin ve mühendisleri biz istihdam ederek yurt disina gitmesinin de önüne geçiyoruz. Özetle, TOGG ile teknolojik ve zihinsel dönüsümü yakaliyoruz. 60 sene önce Eskisehir’de baslayan ama yarim kalan hikâyeyi tamamliyoruz. Bir fabrikadan fazlasini insa ediyoruz. Akilli, çevre dostu bir üretim merkezi ve teknoloji üssü kuruyoruz. Ülkemizin yesil ve dijital dönüsüm sürecine ve mobilite ekosistemine katki sagliyoruz. Ayni zamanda da, ülkemiz içinde yeni bir tedarik zinciri ve üretim sistemi meydana getiriyoruz. Bursa Gemlik’teki üretim tesisimizden ilk araç, 29 Ekim’de çikiyor. Seneye de TOGG’u, yollarda görmeye basliyoruz" dedi.



“Eskisehir sanayisi büyük mirasa sahip”

Yaptigi konusmada, Eskisehir sanayisinin Türkiye’de önemli bir yere sahip oldugunun altini çizen Eskisehir Valisi Erol Ayyildiz ise, “Ilimiz geçmisten günümüze kurulustan kurtulusa sahip oldugu mirasi tüm sektörlerde gelistirip gelecek nesillere aktarmaya çalisan bir yapiya sahiptir. Mevcut konumu ve sahip oldugu degerler bakimindan oldukça genis bir hazineye sahip olan Eskisehir bu mirasi daha da zenginlestirmek için tam kapasite kamu kuruluslarimiz basta olma üzere özel sektör isbirligi ile sanayide de önemli çalismalar ev sahipligi yapmaktadir. Eskisehir sanayisine baktigimizda köklü geçmise sahip olmasiyla dikkat çekmektedir” dedi.

Eskisehir Sanayi Odasi Celalettin Kesikbas da yaptigi konusmada, önemli bir kongre gerçeklestirdiklerini vurgularken misafirlere katilimlarindan dolayi tesekkür etti.
Kaynak: İHA