Diyarbakir'da Bal Üreticilerine Malzeme Destegi

Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi, modern ariciligin gelistirilmesi amaciyla bal üreticilerine ekipman desteginde bulundu.

Diyarbakir'da Bal Üreticilerine Malzeme Destegi
Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi, modern ariciligin gelistirilmesi amaciyla bal üreticilerine ekipman desteginde bulundu. Diyarbakir Valisi Ali Ihsan Su, Büyüksehir Belediyesi Ali Emiri Toplanti Salonu’nda gerçeklesen programda, kentin tarim ve hayvancilikta önemli bir konuma sahip oldugunu söyledi.

Kentin aricilik için uygun kosullara sahip oldugunu belirten Vali Su, “Ilimiz aricilik açisindan çok önemli bir potansiyele sahip, gerçekten çok zengin bir floraya sahip. Bu anlamda da aricilar için hakikaten ilimiz, hem iklimi hem florasi bakimindan bulunmaz bir mekan” dedi.

Sehrin aricilik potansiyelini arttirmayi hedeflediklerini aktaran Vali Su, “Ilimizde kovan varligini artirma, kovandan elde ettigimiz bal miktarini arttirmak. Bunlari gerçeklestirirsek Insallah çok daha üst seviyelere ilimiz, ülkemiz bazinda yükselmis olacagiz. Bu tabi vatandaslarimiz açisindan çok degerli bal üreticileri açisindan da. Hem maliyeti az, ama kari da yüksek. Ne kadar çok üretirsek sifali bir de üretim bir besin maddesini gerçeklestirmis oluyoruz” diye konustu.

Kentin bal çesitligi açisindan zengin olduguna dikkat çeken Vali Su, “Çiçek balinin yerin yaninda sütlegen bali, üçgül bali, kara kovan, sari, diken, Topbas dikeni, geven, keklik, bali gibi ilimizde birçok çesit bal da üretiliyor. Büyüksehir Belediyesi, Tarim Bakanligi, Valilik olarak belediyenin yaptigi hizmetle ilgili söylüyorum. Biz, 2021 yilinda yine bal üreticilerine sagim çadirindan dinlendirme kazanina, sir alma teknesi tezgahindan bal sagma makinesine kadar birçok konuda üreticilerimize bal üreten kardeslerimize destek sagladik. Bugün de çok önemli bir destegi bu bal üreten kardeslerimize yapmis olacagiz. Büyüksehir Belediyesi olarak 1000 kovan, 500 maske, 500 eldiven, 500 körük ve 500 kilogram petek destegini ari üreticilerine verdik. Inaniyorum ki, bunlarla beraber sizler de daha çok çalisarak üretimimizi daha da fazla hale getirmis olacagiz” seklinde konustu.

.

Tarim Bakanligi, Valilik ve Büyüksehir Belediyesi ile aricilara yönelik ortaklasa çalismalar yürüttüklerini animsatan Vali Su, aricilik egitimi programindan son 4 yilda 200 kisinin faydalandigini aktardi.

“Ihracatlar yapacagiz”

Aricilik egitimi almak isteyen vatandaslarin Tarim Müdürlügüne müracaat basvurmasi gerektigini belirten Vali Su, konusmasini söyle tamamladi:

“Bu önemli bir konu dedigim gibi hem ne kadar çok üretirsek o kadar çok insanimiz daha fazla bal yeme, bu sifali besinden istifade etme imkanina sahip olacak, hem de üreticilerimiz daha fazla kazanacak. Ülkemizin refahi daha fazla artacak. Bu anlamda ihracatlar yapacagiz. Yani her anlamda ilimizin, ülkemizin kalkinmasina, gelismesine önemli bir katki saglamis olacagiz.”

Diyarbakir Ari Yetistiriciligi Birligi Baskani Fahri Saylak’in konusmasinin ardindan program, malzeme dagitimiyla sona erdi.
Kaynak: İHA