Türk Egitim-Sen Genel Baskani Geylan Açiklamasi 'UAESEB, Türk Dünyasi Birligi Idealinin Vücut Bulmus Halidir'

Türk Egitim-Sen ve Uluslararasi Avrasya Egitim Sendikalari Birligi (UAESEB) Genel Baskani Talip Geylan, “Her zaman söyledigimiz gibi UAESEB, Türk dünyasi birligi idealinin vücut bulmus halidir” dedi.

Türk Egitim-Sen Genel Baskani Geylan Açiklamasi 'UAESEB, Türk Dünyasi Birligi Idealinin Vücut Bulmus Halidir'
UAESEB 14. Temsilciler Kurulu Toplantisi, 28 Haziran’da Bakü’de basladi.

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kirgizistan, Özbekistan, Romanya, Makedonya ve KKTC’den egitim sendikasi temsilcileri hem Türk dünyasinin sorunlarini hem de salgin sonrasi egitimin gelecegini masaya yatirdi. Toplantiya Talip Geylan da katildi.

Toplantida bir konusma yapan Türk Egitim-Sen ve UAESEB Genel Baskani Geylan, Türk devletleri arasinda egitim, kültür ve bilimsel is birliginin gelistirilmesine katki saglamayi amaçlayan UAESEB’in Türk dünyasinin kültürde, dilde, is birliginin tesis edilmesi hedefi dogrultusunda önemli bir sorumlulugu üstlendiginin farkinda olduklarini kaydetti.

Egitim çalisanlarinin ortak sorunlarinin uluslararasi kuruluslar nezdinde siyasi platformlarda savunulmasi misyonunu kurulduklari günden itibaren üstlendiklerini belirten Geylan, “Bu yönüyle ortak projeler ve is birligi imkanlari arayan bir kültür teskilati oldugumuz gibi asli misyonumuzun Türk dünyasinda egitim çalisanlarinin sorunlarina kalici çözümler üretmek oldugunun suurundayiz” dedi.

Geylan, Latin alfabesine geçis sürecinin hizlanmasinin Türk dünyasi arasindaki iletisimi güçlendirecegini, gönül köprülerini saglamlastiracagini aktardi. Geylan, Bati Trakya’da, Romanya’da, Kosova’da, Bulgaristan’da ve Makedonya’da Türkçe’nin ve Türk kültürünün yasatilabilecegi gerçek bir demokrasi zeminine ihtiyaç duyuldugunu vurguladi. Balkanlar’da Türk kültür varliginin korunmasinin UAESEB’in öncelikli hassasiyetleri oldugunu anlatan Geylan, Türk dünyasiyla ilgili önerilerini söyle siraladi:

“Türk Dünyasi Üniversiteler Birligi kurularak, ortak bir yüksekögretim politikasinin temelleri atilmalidir. Bilim ve teknoloji politikalarinda ortaklik saglanabilmesi için ‘Türk Bilim Kentleri’ kurulmalidir. Türk Dünyasi Ögrenci ve Bilim Insani Degisim Programlari hayata geçirilmelidir. Ortak tarih ve kültür politikalari hükümetlerimiz tarafindan desteklenmelidir. Türk Devletleri Teskilati bünyesinde ‘Egitim ve Teknoloji Is birligi Platformlari’ kurulmalidir.”

UAESEB toplantisi çerçevesinde Genel Baskan Talip Geylan ve beraberindeki heyet, 27 Haziran’da Bakü’de Azerbaycan Büyükelçisi Cahit Bagci ile bir araya geldi. Genel Baskan Geylan, Türkiye-Azerbaycan iliskilerinin tarihi bir döneminde basariyla görev yapan Büyükelçi Bagci’ya tesekkürlerini sundu. Temaslarin ikinci gününde Geylan, Genel Merkez yöneticileri ile sehitligi ve merhum Cumhurbaskani Haydar Aliyev’in kabrini ziyaret etti. Geylan ve beraberindeki heyet, Azerbaycan Egitim Bakanligini da ziyaret etti. Öte yandan Geylan, UAESEB 14. Temsilciler Kurulu Toplantisi’nda Özbekistan Egitim ve Ilim Çalisanlari Sendikasi (UAESEB) üyesi oldugunu bildirdi. Geylan, “Sayin Ravsan Bedilov’un sahsinda gücümüze güç katan Özbekistanli meslektaslarimiza tesekkür ediyorum. Her zaman söyledigimiz gibi UAESEB, Türk dünyasi birligi idealinin vücut bulmus halidir” dedi.

Kaynak: İHA