Samsun Ilk 5 Ayda 537,5 Milyon Dolarlik Ihracat Yapti

Samsun Ticaret ve Sanayi Odasi (TSO) Yönetim Kurulu Baskani Salih Zeki Murzioglu, geçen yilin ocak-mayis dönemine göre Samsun’un bu yilin ilk bes ayinda ihracatini yüzde 10,9 artirarak, 154 ülke ve bes serbest bölgeye 537 milyon 508 bin dolar degerinde ihracat yaptigini söyledi.

Samsun Ilk 5 Ayda 537,5 Milyon Dolarlik Ihracat Yapti
Baskan Salih Zeki Murzioglu, Türkiye Istatistik Kurumu’nun (TÜIK) özel ihracat sistemi verilerine göre yayimladigi ihracat rakamlari hakkinda bilgi verdi. Salih Zeki Murzioglu, geçen yilin ilk bes ayinda toplam 484 milyon 679 bin dolar ihracat gerçeklestiren Samsun’un bu yilin ayni döneminde 537 milyon 508 bin dolarlik ihracat yaptigini açikladi.

Samsun’un ilk bes ayda toplam 154 ülke ve bes serbest bölgeye ihracat yaptigini belirten Murzioglu, en fazla ihracat yapilan bes ülkenin sirasiyla ABD, Fas, Hollanda, Misir ve Rusya Federasyonu oldugunu, bu ülkeleri Peru, Almanya, Gürcistan, Yemen ve Birlesik Krallik’in takip ettigini belirti. Murzioglu ayrica, Samsun’un, ilk bes ayda yaptigi ihracatla geçen yila göre bir basamak daha yükselerek 19’uncu sirada yer aldigini belirtti.



En fazla ihracat yapilan ürünler

2022 Ocak-Mayis döneminde Samsun’dan en fazla ihraç edilen ürünler hakkinda da açiklamada bulunan Baskan Murzioglu, “Ilimizden ilk bes ayda en fazla ihracat yapilan bes kalem ürünlerin basinda, ‘demir ve çelik’, ‘motorlu kara tasitlari’, ‘degirmencilik ürünleri’, ‘silahlar ve mühimmat, bunlarin aksam, parça ve aksesuari’ ile ‘kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler’ geldi. Bunlari ise, ‘baliklar, kabuklu hayvanlar, yumusakçalar ve suda yasayan diger omurgasiz hayvanlar’, ‘elektrikli makine ve cihazlar’, ‘demir veya çelikten esya’, ‘kauçuk ve kauçuktan esya’ ile ‘yenilen meyveler ve sert kabuklu meyveler’ takip etti. Baktigimizda Samsun ilk bes ayda toplam 78 fasilda ihracat gerçeklestirdi. 2021 yilinin sadece mayis ayini baz aldigimizda ihracat rakamlarimizda bir miktar azalma gözükse de, ilk bes aylik dilimdeki artisimiz devam etti. Insallah yil bittiginde 2021 yilindaki rakamlari geçecegiz” dedi.



“Ihracat kapasitesinin gelistirilmesine katki vermeye devam edecegiz”

Samsun’un bes ayda yapmis oldugu ihracat rakamlarinin, ihracat artis hizinin devami için umut verici oldugunu ifade eden Murzioglu, “Bizim temel gayemiz Samsun’un sahip oldugu potansiyelin ekonomik kalkinmaya yüksek verimlilikle kanalize edilmesidir. Bu gaye dogrultusunda kaynaklarimizi dogru bir sekilde yöneterek üyelerimizin kapasitelerinin gelismesine dogrudan ve dolayli yoldan katki saglayacak çalismalar yürütüyoruz. Son olarak 2022 Yili Katma Degerli Üretim ve Ihracatin Gelistirilmesi Teknik Destek Programi çerçevesinde oda vakfimiz nezdinde kalkinma ajansiyla imzaladigimiz en az 300 firmanin hedeflendigi Samsun’da Uygulamali Ihracat Elemani Yetistirme Egitimi gibi. Bu küçük ölçekli bir çalisma olmakla birlikte Odamizin, Samsun’da ihracatin gelistirilmesine katki vermek için uyguladigi onlarca projeden bir tanesi. Biz bu sehrin çok yüksek ihracat rakamlarina ulasabilecegini biliyoruz. Yillar evvel ortaya koydugumuz ihracat hedefine arzu ettigimizden daha geç ulasmis olsak da, bugün devamlilik arz eden bir artis oldugunu görüyoruz. Ihracatin gelistirilmesi strateji planiyla hedeflerimizi net bir sekilde ortaya koydugumuz dönemde de dahil oldugumuz ve araliksiz koordinatörlügünü yürüttügümüz network projesi ile büyük asama kat ettik. Onlarca ihracat elemani yetistirdik, istihdam edilmelerini sagladik, yine yapiyoruz. Ve bugün geldigimiz noktada Samsun, geçen yil tarihinde ilk kez 1 milyar dolar ihracat rakamini asti. Buradaki en önemli husus ise sürdürülebilir bir artis saglanmasidir. Biz Samsun Ticaret ve Sanayi Odasi olarak Samsun’un ihracat kapasitesinin gelistirilmesine katki vermeye devam edecegiz” diye konustu.

Kaynak: İHA