NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Açiklamasi 'NATO'ya Daha Fazla Yatirim Yapacagiz'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO liderlerinin terörle mücadele, istihbarat paylasimi ve ortaklara daha fazla destek saglanmasi gibi konularda anlastigini söyleyerek, "NATO’ya daha fazla yatirim yapacagiz" dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Açiklamasi 'NATO'ya Daha Fazla Yatirim Yapacagiz'
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Devlet ve Hükümet Baskanlari Zirvesi sonrasi yaptigi açiklamada liderlerin Hint-Pasifik iliskilerini ilerletme ve terörle mücadeleye devam etme gibi farkli konularda birçok karar aldigini söyledi.

Stoltenberg, "Finlandiya ve Isveç’i ittifakimiza katilmaya davet etmeyi kabul ettik ve Ukrayna’ya uzun vadeli destek konusunda anlastik. NATO’nun yeni Stratejik Konsepti üzerinde anlastik. Iklim degisikligi ile mücadele ve 1 milyarlik yeni bir inovasyon fonu olusturma konusunda anlastik. NATO’ya daha fazla yatirim yapmaya ve NATO’nun ortak fonlu bütçelerini artirmaya karar verdik" dedi.

Stoltenberg, "Madrid zirvesindeki bu son oturumumuzda Orta Dogu, Kuzey Afrika ve Sahel bölgelerindeki tehditler ve zorluklara odaklandik. Yeni stratejik konseptimiz, terörizmi güvenligimize yönelik ana tehditlerden biri olarak tanimliyor. Bugün, terörle mücadeledeki ilerlememizi gözden geçirdik. Istihbarat paylasimi ve ortaklarimiza destek de dahil olmak üzere kararlilik ve dayanisma ile mücadeleye devam etme taahhüdümüzü teyit ettik" dedi.



"Çin ve Rusya çikarlari için baski uyguluyor"

Rusya ve Çin’in NATO’nun güneydeki komsulari çevresinde siyasi, ekonomik ve askeri kazanç saglama çalismalarina devam ettigini ifade eden Stoltenberg, "Hem Moskova hem de Pekin, bölgedeki çikarlarini ilerletmek için ekonomik baski uyguluyor. Dolayisiyla bugün, NATO’nun bölgedeki ortaklarina daha fazla destek saglamasi da dahil olmak üzere bu büyüyen zorlugun nasil ele alinmasi gerektigini tartistik" dedi.

Son yillarin en ciddi güvenlik kriziyle karsi karsiya olundugunu kaydeden Stoltenberg, “Ama birlik ve kararlilikla meydan okuyoruz. Madrid’de aldigimiz kararlar, ittifakimizin barisi korumaya, çatismalari önlemeye, halkimizi ve degerlerimizi korumaya devam etmesini saglayacak" dedi.



"Her ihtimale karsi hazirlikliyiz"

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya Devlet Baskani Putin’in Finlandiya ve Isveç’in NATO’ya katilmasina Rusya tarafindan bir yanit verecegine yönelik ifadelerine iliskin, "Finlandiya ve Isveç egemen ülkelerdir. Ülkeleri için seçim yapma ve NATO’ya katilma haklari vardir. Ancak tabii ki her ihtimale karsi hazirlikliyiz. Su anda Ukrayna’da gördüklerimiz, Rusya’nin tamamen bu savasa odaklandigini gösteriyor. Moskova’dan gelen mesajlari not ediyoruz. Ancak bizim için önemli olan, Finlandiya, Isveç’in ittifaka üye olmasi. Tüm müttefikleri ve tabii ki Finlandiya ve Isveç’i koruyacagiz ve her ihtimale karsi hazirlikliyiz" dedi.



"NATO çatismanin bir parçasi degil"

Stoltenberg, NATO’nun Rusya tarafindan saldirilara ugrayan Ukrayna’yi desteklemeye devam edecegini ancak NATO’nun görevi olarak barisi saglama çalismalarina da devam edecegini söyledi.

Stoltenberg, "Daha tehlikeli ve öngörülemez bir dünyada yasiyoruz. Ikinci Dünya Savasi’ndan bu yana Avrupa’da görmedigimiz bir ölçekteki savas devam ediyor. Ayni zamanda bu Rusya ile NATO arasinda tam ölçekli bir savas haline gelirse daha da kötülesebilecegini biliyoruz. O zaman bugün Ukrayna’da gördügümüzden çok daha kötü bir ölçekte tahribat görecegiz. Bu nedenle NATO’nun temelde iki görevi var. Biri Ukrayna’ya destek saglamak. Ancak, elbette Ukrayna’nin ötesinde bir tirmanisi önlemek için de temel bir sorumlulugumuz var. NATO’nun sahadaki çatismanin bir parçasi olmamasinin nedeni budur. Çok degerli ortagimiz Ukrayna’yi destekliyoruz, ancak çatismanin bir parçasi degiliz” diye konustu.



"Türkiye, bazi anlasmalari kolaylastirmaya çalisiyor"

Stoltenberg ayrica, Rusya’nin Ukrayna’yi isgalinin dogrudan bir sonucu olan küresel gida krizinin de toplantida ele alindigini söyleyerek, "Gida fiyatlari rekor seviyelere ulasiyor. Birçok ülke önemli miktarda bugday ve diger gidalarin ithalati konusunda Ukrayna’ya bagimli. Müttefikler krizi hafifletmek ve Ukrayna’dan tahil almak için çabaliyor" dedi.

Stoltenberg, Ukrayna’daki savas nedeniyle olusan gida kriziyle mücadele konusunda Türkiye’nin rolüne deginerek, "NATO müttefikleri Ukrayna’dan yiyecek ve daha fazla tahil çikarmaya çalismak için çabalar sarf ediyor. Bu konuda Türkiye, temelde bazi anlasmalari kolaylastirmaya çalisiyor. Ayrica Yunanistan da Ukrayna’dan tahil almak için gemilerle hizmet vermeye hazir olduklarini duyurdu" dedi.

Kaynak: İHA