Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Isveç 73 Kisinin Iadesinin Sözünü Verdi'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Isveç’in 73 kisiyi Türkiye’ye iade edeceginin sözünü memorandum ile verdigini ifade ederek, "Daha önce onlar 60 teröristin iadesi konusunda bazi müzakerelerdeydiler. Simdi ise bunu 73’e çikardilar, bu müzakereler esnasinda. Bakalim bu verdikleri sözü yerine getirecekler mi? Biz de takipçisi olacagiz” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Isveç 73 Kisinin Iadesinin Sözünü Verdi'


Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, NATO Devlet ve Hükümet Baskanlari Toplantisi’nin ardindan basin mensuplarinin sorularini yanitladi. NATO’nun tarihindeki en önemli zirvelerden birini basariyla neticelendirdiklerini belirten Cumhurbaskani Erdogan, "Ukrayna’daki savasin baslamasinin ardindan biri video telekonferans, biri de Brüksel’de düzenlenen toplanti olmak üzere liderler düzeyinde bu yil üçüncü kez bir araya geldik. Madrid Zirvesi, gelinen noktayi tahlil etmemiz ve gelecege yönelik bir vizyon olusturmamiz için önemli bir firsat olusturdu. Ittifakimizin Ukrayna’ya destegi tamdir. Fakat bu destegimizi bir baris vizyonuyla birlikte ortaya koymali, insani dramin, yikimin ve gözyasinin bir an önce durdurulmasi için çaba göstermeliyiz. Kalici bir ateskesin saglanmasina dönük diplomatik girisimlerimizi yogunlastirmaliyiz. Zirvenin dün gerçeklestirdigimiz ilk oturumunda Ukrayna Devlet Baskani Sayin Zelenskiy bizlere video mesajla hitap etti. Sürecin basindan itibaren kendisiyle yakin diyalogumu sürdürüyorum. Ayni zamanda, bildiginiz üzere Rusya Devlet Baskani Putin’le de düzenli olarak temas halindeyiz. Tüm bu çabalarimiz kalici barisin yolunu açacak adimlarin atilmasi içindir. Çatismalar uzadikça can kayiplari ve yikim da artmaktadir” ifadelerini kullandi.

“ISTANBUL SÜRECI’YLE YESEREN UMUTLARI DAHA DA GÜÇLENDIRMEMIZ GEREKIYOR”

Cumhurbaskani Erdogan konusmasini su sekilde sürdürdü: “Savasin basta enflasyon olmak üzere küresel ekonomideki olumsuz yansimalarini hepimiz hissediyoruz. Türkiye olarak, adil bir barisin kaybedeninin olmayacagina inaniyoruz. Istanbul Süreci’yle yeseren umutlari daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Türkiye’nin sorumluluk üstlenen, tüm taraflarla konusabilen, elini tasin altina koyan bir müttefik olarak oynadigi rolün NATO içinde de takdirle karsilandigini bir kez daha memnuniyetle gördüm. Buradaki temaslarimizda savasin basindan bu yana önceliklerimi ve bu önceliklerimiz arasinda yer alan krizin insani etkilerinin en aza indirilmesi, ateskesin ivedilikle temini yönündeki girisimlerimiz hakkinda bilgi verdim. Ukrayna’nin tahilinin Karadeniz’deki limanlardan ihraç edilmesine yönelik BM’nin planina iliskin katkilarimizi paylastim”

“EN ÇOK ILGISINI ÇEKEN BELGELERDEN BIRI, DÜN KABUL ETTIGIMIZ YENI STRATEJIK KONSEPT OLDU”

BM ve taraflarin katilacaklari dörtlü toplantiyi en kisa sürede Istanbul’da düzenlemeye yönelik çabalarini anlatan Cumhurbaskani Erdogan, “Zirvede uluslararasi kamuoyunun en çok ilgisini çeken belgelerden biri, dün kabul ettigimiz Yeni Stratejik Konsept oldu. 2010 Lizbon Zirvesi’nde kabul edilen Stratejik Konsept’in yerini alacak olan bu yeni belge, NATO’nun temelini olusturan birlik ve dayanisma ilkelerinin önemini bir kez daha teyit etmistir. Ittifakin gelecekteki güvenlik ortamina kendini adapte etmesine yönelik bir vizyon ortaya koymustur” ifadelerini kullandi.

"BUGÜN BIZE KARSI KULLANILAN SILAHLARIN, YARIN MÜTTEFIKLERIMIZE KARSI KULLANILMAYACAGININ GARANTISI YOKTUR”

Ittifak’a katiliminin 70’inci yilini kutlayan Türkiye’nin NATO’daki önemine deginen Cumhurbaskani Erdogan, “NATO içinde oynadigi etkin rol ve verdigi kapsamli katkilarla müttefiklik ruhuna her zaman uygun hareket eden Türkiye, süphesiz bu gelecek vizyonunda da söz sahibi olan baslica müttefikler arasinda yer alacaktir. Stratejik Konsept’te terörizmin en ciddi asimetrik tehdit olarak taninmasi ve NATO’nun, terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadele yönündeki kararliliginin ortaya konulmasi elbette önemlidir. Ancak bu kararlilik kagit üzerinde kalmamalidir. Fiiliyatta terör örgütleri arasinda hiçbir ayrima gidilmeden mücadelenin dayanisma içinde sürdürülmesi zaruridir. Oturumlardaki hitaplarimda ve ikili temaslarimda bu konunun, Türkiye için ne denli büyük hassasiyet arz ettigini özellikle vurguladim. Ayrica bunun sadece bizim degil NATO’nun da meselesi olduguna isaret ettim. Masumlarin canlari ve kanlari üzerinden ikbal devsirmeye çalisan cinayet sebekeleri, hepimizin ortak düsmanidir. Bugün bize karsi kullanilan silahlarin, yarin baska müttefiklerimize karsi kullanilmayacaginin hiçbir garantisi yoktur. Tarih bize, bu tür ihmalkarliklarin daha sonra ölümcül tehditler olarak muhataplarina geri döndügünü göstermistir” açiklamasini yapti.

“PKK, PYD, FETÖ VE DEAS’IN KANLI YÜZÜNÜ BIR KEZ DAHA TÜM MUHATAPLARIMIZA ANLATMIS OLDUK”

“Son günlerde terör örgütü PKK ve uzantilarinin kendilerine yönelik en küçük bir müdahale karsisinda sergiledikleri pervasizliklarin bunun açik örnegidir” diyen Erdogan, konusmasini su sekilde sürdürdü:

“Tipki ’habis bir ur’ gibi günden güne büyüyen, toplumsal barisi, huzuru ve güvenligi tehdit eden bu beladan kurtulmamiz gerektigini dile getirdim. Müttefiklerimizden sözde degil, eylemlerinde de hakiki bir dayanisma bekledigimiz mesajini güçlü biçimde verdim. Türkiye’nin, terör örgütlerine karsi yürüttügü uzun ve kararli mücadeleyi anlatan bir videoyu liderlerle beraber izleme firsati bulduk. Böylece PKK, PYD, FETÖ ve DEAS’in kanli yüzünü bir kez daha tüm muhataplarimiza anlatmis olduk. Gelinen noktada hepimiz su gerçegi görüyoruz, sayet NATO’nun güvenilirligini ve inandiriciligini korumak istiyorsak müttefikler olarak terörün tüm tezahürleriyle mücadelede daha net, tutarli ve samimi adimlar atmamiz sarttir. Terörün finansmani ile militan devsirme faaliyetlerinin engellenmesi bu mücadelenin ayrilmaz parçasidir. Yaklasik 40 yildir bölücü terörle mücadele eden, binlerce evladini teröre kurban vermis bir ülke olarak oyalamalara tahammülümüz kalmamistir”

“BU MUHTIRA, TÜRKIYE VE MILLETIMIZ AÇISINDAN DIPLOMATIK BIR ZAFERDIR”

Isveç ve Finlandiya’nin NATO üyelik sürecine deginen Cumhurbaskani Erdogan, “Isveç ve Finlandiya’nin NATO üyelik basvurulari baglaminda yasananlar, Türkiye’nin bu konudaki kirmizi çizgilerini ortaya koymustur. Ilk günden itibaren hassasiyetlerimizi ifade ederek, yapici ama kararli bir tutum sergiledik. Sali günü Sayin Genel Sekreter’in kolaylastiriciliginda Isveç ve Finlandiya liderleriyle Dörtlü Zirvemizi gerçeklestirdik. Imzalanan Mutabakat Muhtirasi’ni, Türkiye’nin hassasiyetlerinin anlasildiginin bir isareti olarak görüyoruz. Elbette bu bir baslangiçtir, davettir. Asil olan verilen sözlerin hayata geçirilmesidir. Bundan sonraki süreçte muhtirada kayitli hususlarin uygulamasini titizlikle takip edecek, adimlarimizi da buna göre atacagiz. Diplomasiye bir tarafin kazanip diger tarafin kaybettigi ‘sifir toplamli bir oyun’ nazariyla bakmanin yanlistir. Bilakis diplomasiyi bizleri ortak faydaya ulastiracak en kestirme, en garanti yol olarak görmek gerekir. Türkiye, Isveç ve Finlandiya arasinda imzalanan muhtiraya, bu zaviyeden bakilmasinin daha dogru olacagina inaniyor ve ben de böyle anliyorum. Hiç süphesiz bu muhtira, Türkiye ve milletimiz açisindan zorlu müzakere sürecinden sonra elde edilmis diplomatik bir zaferdir” açiklamasini yapti.

"TÜRKIYE VE NATO ILE BU MUHTIRANIN KAZANANI AYNI ZAMANDA ISVEÇ VE FINLANDIYA HALKLARIDIR”

Cumhurbaskani Erdogan, konusmasini su sekilde sürdürdü:

"Üçlü Muhtira’yla Türkiye’nin terör örgütü PKK ve uzantilariyla mücadelede tam is birligi, terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede dayanisma, PYD/YPG ve FETÖ’ye destek saglamama taahhüdü, savunma sanayii alaninda ambargo ve kisitlamalara gidilmemesi ile is birliginin artirilmasi, Isveç ve Finlandiya’nin terörizmle mücadele ve savunma sanayii konularindaki ulusal mevzuatlarini ve uygulamalarini tadil etme sözü, terör suçlularinin iadesi konusunda somut adimlar atilmasi ve ikili düzeyde hukuki düzenlemeler yapilmasi, Isveç’in verilmis sözü sudur; 73 teröristin Türkiye’ye iadesi. PKK ve uzantilarinin para toplama ile eleman devsirme faaliyetlerinin yasaklanmasi ve bunlarin sorusturulmasi, Türkiye’ye yönelik terör propagandasinin engellenmesi hususlarinda net, somut ve saglam garantiler almistir. Bu adimlarin uygulanmasini denetlemek üzere adalet, istihbarat ve güvenlik kurumlarinin katilimiyla Daimi Ortak Mekanizma kurulmasi kararlastirilmistir."

Cumhurbaskani Erdogan, Finlandiya ve Isveç’in Daimi Yapilandirilmis Is birligi Süreci (PESKO) dâhil Avrupa Birligi güvenlik mekanizmalarina Türkiye’nin en genis sekilde katilimini destekleyecegini beyan ettigini aktardi. Böylece Türkiye’nin ilk günden itibaren dile getirdigi hassasiyetlerin tamaminin üçlü muhtiraya girdigine dikkati çeken Cumhurbaskani Erdogan, "Türkiye ve NATO ile bu muhtiranin kazanani ayni zamanda Isveç ve Finlandiya halklaridir. Terörle mücadele yönünde atilacak her müspet adim, bu ülkelerin baris, huzur ve güvenligine katki yapacaktir" diye konustu.



“MÜTTEFIKLIK RUHU IÇINDE NATO’YA GEREKLI KATKILARI VERMEYE DEVAM EDECEGIZ”

Erdogan, zirve toplantilarinda ve marjinda birçok devlet ve hükûmet baskaniyla da bir araya gelme firsati bulduklarini dile getirerek, “Bu çerçevede, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya Cumhurbaskani Sauli Niinistö, Isveç Basbakani Magdalena Andersson ile dörtlü zirve gerçeklestirdik. Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Ingiltere Basbakani Boris Johnson, AB Konseyi Baskani Charles Michel, ABD Baskani Joe Biden, Avusturya Federal Sansölyesi Karl Nehammer, Ispanya Basbakani Pedro Sanchez, Almanya Federal Sansölyesi Olaf Scholz, Hollanda Basbakani Mark Rutte, Romanya Cumhurbaskani Klaus Werner Iohannis ile Güney Kore Cumhurbaskani Yoon Suk-yeol ile görüsmelerimiz oldu” dedi.



Cumhurbaskani Erdogan, toplantilar sirasinda da Macaristan ve Karadag liderleri dâhil pek çok devlet baskaniyla da sohbet ettigini aktararak, bu görüsmelerde mevkidaslariyla agirlikli olarak Ukrayna’daki gelismeleri ele aldiklarini, ittifak gündemi çerçevesinde fikir teatisi gerçeklestirdiklerini, ayrica ikili gündemlerindeki konulari farkli yönleriyle degerlendirdiklerini vurgulayan Cumhurbaskani Erdogan, "Zirve ile Türkiye’nin 70 yildir NATO üyesi olan, ittifakin en büyük ikinci ordusuna sahip, harekât ve misyonlara en fazla katki veren besinci ülkesi olarak NATO’nun dününde ve bugününde oldugu gibi geleceginde de söz sahibi olacagi bir kez daha açikça görülmüstür. Biz kendi bagimsiz dis politikamizi izlerken, müttefiklik ruhu içinde NATO’ya gerekli katkilari vermeye devam edecegiz. Müttefiklerimizden de ayni samimi dayanismayi görmek istiyoruz. Madrid Zirvesi’nin bu noktada yeni bir dönemin kapilarini aralamasini temenni ediyoruz. Bu düsüncelerle zirvemizin hayirlara vesile olmasini diliyorum” açiklamasini yapti.

“GEREK PUTIN ILE GEREKSE ZELENSKIY ILE BU HAFTA SONU VEYA HAFTA BASINDA TELEFON DIPLOMASISINI SÜRDÜRMEYE GAYRET EDECEGIZ”

Cumhurbaskani Erdogan, daha basin toplantisinda gazetecilerin sorularini cevapladi. Cumhurbaskani Erdogan, Ukrayna’nin tahil ihracatina yönelik planin ne oldugu sorusuna, “Gerek Putin ile gerekse Zelenskiy ile bu hafta sonu veya hafta basinda telefon diplomasisini sürdürmeye gayret edecegiz. Zaten baslamis olan bir yol haritamiz var. Kendileriyle görüsmek suretiyle bir an önce bu koridoru isletmeye çalisacagiz. Bizim bölgede 20 kadar gemilerimiz var, bu gemilerle de bu ürünlerin tahliyesini ve ‘re-export’ vasitasiyla üçüncü ülkelere de naklini saglamaya gayret edecegiz" yanitini verdi.

“BIDEN ELINDEN GELEN ADIMLARI ATACAGINI SÖYLEDI”

Cumhurbaskani Erdogan, ABD Baskani Joe Biden’in Türkiye’ye F-16 savas uçaklarini satmalari gerektigine ve bunun için ABD Kongresinden onay alabileceklerine yönelik açiklamalarina yönelik soruyu ise su sekilde yanitladi:

“Parlamentolar sikintili süreçlerin yasandigi yerlerdir. Burada da Sayin Baskan Biden elinden gelen adimlari atacagini söyledi.

Olay sadece demokratlarla bitmiyor, cumhuriyetçiler de var. Geçen hafta Türkiye’den genis bir ekibim ABD’deydi. Gerek Cumhuriyetçilerle gerek Demokratlarla görüsmeler yaptilar. Sayin Biden ile dün aksam yaptigimiz görüsmeden sonra heyetlerimizi gerekirse yine gönderecegiz. Orada Cumhuriyetçilerle de görüsmeler yapmak suretiyle, onlarin da bu konudaki destegini almamiz hâlinde inaniyorum ki Sayin Biden’in bu konudaki samimi gayretleri ciddi bir destek bulacaktir. Onun için de gecikmeden hemen bir heyeti ayrica Amerika’ya gönderecegim”

“ISVEÇ VE FINLANDIYA’NIN ÜZERINE DÜSEN GÖREVLERI YERINE GETIRMELERI LAZIM”

Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya üyelik basvurulari kapsaminda imzalanan üçlü muhtiranin uygulamasinin nasil olacagi, iki ülkenin Türkiye’nin atmasini istedigi adimlari yerine getirmemesi durumunda nasil bir yol izlenecegi sorulan Cumhurbaskani Erdogan, "Tekrara gerek yok. Biz parlamentomuzdan bunu geçirmedikten sonra zaten bu is yürümez. Önce Isveç ve Finlandiya’nin üzerine düsen görevleri yerine getirmeleri lazim ki bu zaten metin içerisinde yer aliyor. Onlar bu görevlerini yerine getirmeleri halinde biz de bunu parlamentomuza göndeririz. Ama bunlar eger yerine getirilmezse bunun parlamentomuza gönderilmesi de söz konusu degil. Biliyorsunuz, Makedonya 11+9, 20 yilda NATO’ya girebildi. Bu is öyle süreci çok çabuk isleyen, ’ben istedim oldu’ süreci degildir. Isveç de Finlandiya da bunu biliyor ve bunun bilinci içerisinde de öncelikle tabii PKK/YPG/PYD, FETÖ terör örgütlerinin silinip atilmasi lazim. Bunlarla ilgili de yasal düzenlemeleri bir an önce bitirmeleri lazim” yanitini verdi.

“BIZ SIYASETI DENGE POLITIKALARI ÜZERINDEN YÜRÜTMEK ISTIYORUZ”

Cumhurbaskani Erdogan, Isveç ve Finlandiya’nin NATO üyeliklerine yönelik Rusya Devlet Baskani Putin’in "gerginlik olacak" yönündeki açiklamalarina iliskin, "Olusan bir hukuk var. Bizim Rusya’yla ikili iliskilerimiz var, ama bunun yaninda Ukrayna’yla da ikili iliskilerimiz var. Dolayisiyla biz siyaseti denge politikalari üzerinden yürütmek istiyoruz, kavga politikalari üzerinden degil" ifadelerini kullandi.

Türkiye’nin dogal gazinin yüzde 40’tan fazlasinin Rusya’dan temin edildigine, Akkuyu’daki nükleer enerji santralinin Rusya ile birlikte yapildigina dikkati çeken Cumhurbaskani Erdogan, bunlarin büyük önem arz ettiginin ve bir kenara konulamayacaginin altini çizdi. Cumhurbaskani Erdogan, "Dolayisiyla süreci takip edecegiz ve bu süreç içerisinde siyasetin ’kazan-kazan’ esasina göre sekillendigini ele aldigimiz zaman mesele kalmaz" dedi.



“HER YIGIDIN YOGURT YIYISI FARKLIDIR”

Cumhurbaskani Erdogan, Ukrayna savasinda çözüm bulma konusunda emek sarf eden bir lider oldugunu ancak Johnson ve Biden’in Ukrayna’ya daha fazla silah saglamaktan yana olduguna iliskin sorusuna su sekilde yanit verdi:

“Her yigidin yogurt yiyisi farklidir. Boris benim çok sevdigim bir dostum, arkadasimdir. Onun bakisi öyledir, benim bakisim da bu sekildedir. Ama dedigim gibi burada denge politikasinin, diplomasiyi sartlarina göre iyi isletmenin çok daha faydali olacagina inaniyorum. ’Win-win’ (kazan-kazan) buna göre adim atarsak, buradan çok daha hayirli kararlar çikabilir. Bunun için de yogun bir sekilde Sayin Putin’le, Sayin Zelenskiy’le görüsmelerimi devam ettiriyorum. Haftada bir, 10 günde bir kendileriyle telefon görüsmelerim oluyor. Bunlardan da netice alacagimiza inaniyorum”

“YUNANISTAN’IN TUTUMU BIZIM SIYASET ANLAYISIMIZA ASLA UYMUYOR”

Cumhurbaskani Erdogan, toplantida Yunanistan’in gayri askeri statüdeki adalari silahlandirmasina iliskin konunun gündeme gelip gelmedigi yönündeki soruya, “Yunanistan’in tutumu bizim siyaset anlayisimiza asla uymuyor. Son dönemde özellikle kedisine Istanbul’da verdigim yemekten sonra bir teklifte bulundum. Biz aramizdaki iliskileri ikili yapalim, üçüncü kisileri araniza sokmayalim dedim. Buna ragmen, ABD’de Senato’da yaptigi konusma ile bizim bu anlasmamizi 2-3 hafta sonra tamamen tersine dönüstürdü. Sadece onunla kalmadi Davos’ta aynisini yapti. Onunla da kalmadi. Bir taratan adalar, adaciklar, buraya özel ziyaretler yapip. Bu ziyaretlerde de silahlandirmaya gitmek gibi gayretin içine girdi. Bu adalar, adaciklar gerek Lozan gerek Paris Anlasmasi’na göre ters olaydir. Oralari silahlandiramazsiniz. Ama Yunanistan böyle bir adimin içerisine girdi. ABD’nin burada üs kurma olaylari, bu soruldugu zaman alinan cevap su; Rusya’ya karsi. Benim halkim bunlari yutmuyor. Çünkü biz barisin egemen oldugu bir dünyayi eger tesis edeceksek, kuracaksak o zaman bu adimlar niçin atiliyor? Buna tabii ki olumlu bakmiyoruz, bunu da yaptigimiz ikili görüsmelerde liderlere söyledik” yanitini verdi.

“TERÖRLE MÜCADELEMIZIN TÜRKIYE DISINDAKI AYAKLARINI BÜTÜN BELGELERLE BERABER KENDILERINE TAKDIM ETTIK”

NATO Zirvesi öncesinde Isveç ve Finlandiya’nin ittifaka üyeliklerine iliskin iktidarin tavri üzerine muhalefetten, "Neden karsi çikiyorsunuz?" elestirisinin geldiginin hatirlatilmasinin ardindan, "Açiklamanizda, ’Üçlü Muhtirayla, Türkiye’nin terörle mücadelesine yönelik somut ve saglam garantiler aldik’ dediniz. Bu, Türkiye’de yine muhalefet cephesinde yankilandi ve buna bir geri adim, taviz verilme seklinde elestiriler geldi. Bunu nasil degerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Cumhurbaskani Erdogan, "Taviz neresindeymis?" ifadesini kullandi. Muhalefetin, iktidarin "siyah" dedigine "beyaz"; "beyaz" dedigine de "siyah" dedigini aktaran Cumhurbaskani Erdogan, muhalefetin hiçbir zaman olmasi gerekeni veya dogrusunu söylemedigini, Türkiye muhalefetinin böyle oldugunu belirtti.



Bütün belgelerin zaten ortaya konuldugunu anlatan Cumhurbaskani Erdogan, açiklamasini su sekilde sürdürdü:

"Dünyanin bu olaya nasil baktigini herkes çok açik, samimi olarak görüyor. Su an itibariyla bizim buradaki tavrimiz, attigimiz adimlar ilgi uyandirdigi gibi bütün liderler noktasinda herkes de takdirle bunu karsiladi. Bizler de terörle mücadelemizin Türkiye disindaki ayaklarini bütün belgelerle beraber kendilerine takdim ettik, flas belleklerle beraber, video kayitlarini da kendilerine verdik. Oradan bunlari izledikten sonra bu isi çok daha iyi anlayacaklar. Su anda zaten Isveç’teki terörist yanlilari, terör yanlilari ciddi manada çilgindalar. Ama ne yazik ki bizim iç muhalefet bu islerden pek memnun degil. Onlara da dönünce anlatiriz."

Isveç’in, 73 teröristin iadesi için söz verilmesine iliskin Cumhurbaskani Erdogan, "Daha önce onlar 60 teröristin iadesi konusunda bazi müzakerelerdeydiler. Simdi ise bunu 73’e çikardilar, bu müzakereler esnasinda. Bakalim bu verdikleri sözü yerine getirecekler mi? Biz de takipçisi olacagiz" diye konustu.

ABD Baskani Biden ile yapilan görüsmede, ABD’nin Hasimlariyla Yaptirimlar Yoluyla Mücadele Yasasi’ndan (CAATSA) Türkiye’nin çikartilmasi konusunun gündeme gelip gelmedigi sorusu üzerine Cumhurbaskani Erdogan, görüsmelerde CAATSA konusunun gündeme gelmedigini ancak disisleri bakanlarinin kendi aralarinda yaptiklari görüsmelerde olumlu gelismelerin oldugunu bildirdi.

“VERILEN SÖZ YERINE GELMEZSE O ZAMAN SÖZLESMEDE NE VARSA ONUN GEREGINI YERINE GETIRIRIZ”

Fin bir gazetecinin, “Finlandiya yasalarimizi degistiremeyiz ya da bu kisileri iade edemeyiz derse NATO üyeligini engelleriz mi diyorsunuz?" sorusuna Cumhurbaskani Erdogan, su sekilde yanit verdi:

"Bana verilen söze bakiyorum. Eger verilen söz yerine gelmezse o zaman sözlesmede ne varsa onun geregini yerine getiririz. Siz simdi bu teröristleri bize vereceginize söz veriyorsunuz, yasalari degistireceginize söz veriyorsunuz; eger bunlar yerine gelmezse kusura bakmayin. Verilen söz yerine gelecek. Sahsiyetli siyaset, sahsiyetli dis politika budur. Eger bu yerine gelmedigi takdirde o zaman Türkiye de verilen sözü neyse, o sözü tutar. Yapilan bu. Isveç de Finlandiya da ayni seyi söyledi.

Bu sözlerini tutacaklar. Erdogan da verilen sözünü eger tutmazsa, Erdogan’a da gereken hesabi sorun”

Freedom House’tan oldugunu belirten bir katilimcinin, "Türkiye, gazetecilerin özgürlüklerinin kisitlanmasi konusunda kötü bir sicile sahip. 15 Temmuz’dan sonra çok sayida gazeteci hapse atildi. NATO’da yeri var mi Türkiye’nin?" degerlendirmesi üzerine Cumhurbaskani Erdogan, "Bunu diyen kim?" diye sordu.

Cumhurbaskani Erdogan, "Freedom House’tan" cevabi üzerine, sunlari kaydetti:

"Freedom House’un önce kendisini sorgulamasi lazim. Türkiye’de 40 yilda 40 bin vatandasimiz öldürüldü. Su anda Diyarbakir Anneleri, bin 100 gündür HDP’nin kapisi önünde evlatlarini bekliyor. Bu anneler; çocuklari 12, 13, 14 yasinda daga kaçirilanlar. Nerede bu Freedom House? Önce gelsin, bir defa o Diyarbakir Annelerini bir ziyaret etsinler. Bu anneler neyi bekliyor orada? Kaçirilan evlatlarini bekliyor. Peki, bu evlatlari kaçiran bu HDP’liler, bu PKK’lilar, bu YPG’liler; bunlar bunu özgürlük adina mi yapiyorlar? Bu nasil özgürlüktür? Bir defa özgürlügün tanimini iyi bilecegiz. Özgürlük, benim özgürlük alanim sizin özgürlük alaniniza kadardir; sizin özgürlük alaniniz da benim özgürlük alanima kadardir. Bu anlayisla eger bunu sürdürürsek netice alabiliriz. Ama bugün Türkiye’de bir Kandil gerçegi var. Bu Kandil gerçeginde de 13, 14, 15 yasinda kiz çocuklar daglara kaçiriliyor ve bu daglarda boylari kadar silahlarla bunlara egitim yaptiriliyor. Acaba bunlari biliyor musunuz? Acaba Freedom House bunlari ne kadar takip etti? Hiç”

Ayni katilimcinin, "Cezaevindeki gazeteciler, insan haklari savunucularina iliskin nasil bir degerlendirme yapacaksiniz?" sorusuna karsilik da Cumhurbaskani Erdogan, "Benim su anda ülkemde cezai bir durum olmadiktan sonra, hukuk noktasinda herhangi bir cezai yaptirima muhatap olmadiktan sonra gazeteci, kalemsör, fikir. Bunlardan cezaevlerinde olan yok. Bunlarin hepsi sadece bir dezenformasyon, bunlari da biz yutmayiz" dedi.



Isveç ve Finlandiya’dan teröristlerin iadesine iliskin soru üzerine Cumhurbaskani Erdogan, "Bunlari bize verecekler. Çünkü onlarin sözü. Bunlar yazili kayda da girmis vaziyette. Dolayisiyla verdikleri sözü yerine getirecekler" ifadelerini kullandi.

“SIYASET, KAVGA GÜRÜLTÜ ISI DEGILDIR”

Bir gazetecinin, "Rusya ve Ukrayna Devlet Baskanlariyla iletisim hâlinde olan az sayida liderden birisiniz ve etkin bir sekilde insani koridorlar kurulmasi konusunda çabalar gösterdiniz. Bu yeni diplomasiyi nasil degerlendirebiliyorsunuz?" sorusuna cevap verirken Cumhurbaskani Erdogan, her seyden önce kendisinin bir siyasetçi oldugunu belirtti.



Cumhurbaskani Erdogan, 40 yillik bir siyasi geçmisinin bulunduguna dikkati çekerek, "Belediye baskanligindan Basbakanlik, Cumhurbaskanligi’na kadar bu süreci yasadim. Siyasette parti teskilatlarinin en alt tabanindan tirmanarak bu makamlara geldim. Dolayisiyla bir sey ögrendim; siyaset, kavga gürültü isi degildir. Siyaset, daha çok eger barisa endeksliyse burada dost kazanmanin gayreti içerisinde olacaksiniz. Ne kadar düsman kazanirsaniz siyasette o kadar kayipsiniz. Simdi benim Sayin Putin ile geçmisim eski, Zelenskiy ile daha yeni. Çünkü Sayin Zelenskiy’nin Ukrayna siyasetindeki geçmisi çok eski degil fakat siyasette Ukrayna’da isbasina geldigi andan itibaren de iliskilerimiz yogun bir sekilde devam etti. Sayin Putin’le daha eski. Simdi ortada bir gerçek var. Burada biz eger bir arabuluculuk yapacaksak en önemli adimlarimizdan bir tanesi de ne oldu? Ukrayna’nin temsilcileri ile Rusya Federasyonu’nun temsilcilerini Istanbul’da bir araya getirdik. Onlari görüstürmek suretiyle de yeni bir süreci memnuniyetle baslattilar, baslattik. Ben istiyorum ki bundan sonraki süreçte de bunu hizlandirarak devam ettirelim. Hele hele bu tahil krizinin oldugu bir dünyada bizler gerek Rusya gerek Ukrayna’dan bunlari çikartabilirsek inaniyorum ki su anda tahilin sikintisini çekenler; bugdayin, arpanin, ayçiçegi yaginin vesaire burada bir rahatlamayi yasayabilirler."

“ULUSLARARASI CAMIANIN ANLAMAYACAGI BIR OPERASYONU YAPMAYIZ”

Suriye’nin kuzeyine yönelik operasyonun uluslararasi toplum tarafindan olumlu karsilanip karsilanmayacagina iliskin bir soru üzerine Cumhurbaskani Erdogan, "Uluslararasi camianin anlamayacagi bir operasyonu yapmayiz. Uluslararasi camianin anlayacagi dilden, onlarin anlayacagi operasyonlari yapariz. Türkiye bu konuda ciddi tecrübelere sahiptir. Hiç endise etmeyin" ifadesini kullandi.

TÜRKIYE-ISPANYA ILISKILERI

Ispanya Basbakani Pedro Sanchez ile yaptigi görüsme ve Türkiye-Ispanya iliskilerine yönelik soru üzerine Cumhurbaskani Erdogan, Ispanya’nin her seyden önemlisi Türkiye’nin çok samimi bir dostu oldugunu belirtti.



Ispanya’nin en hassas, en kritik dönemde Patriotlari Türkiye’ye yerlestirdigini hatirlatan Cumhurbaskani Erdogan, "Diger NATO’daki ortaklar alip götürdüler bataryalarini ama Ispanya götürmedi. Hâlâ onlarin bataryasi Türkiye’de duruyor. Bundan dolayi milletim adina, devletim adina özellikle Sanchez’e sükran borcum var. Tabii bir de biz Ispanya ile bir adim attik, o da uçak gemisi olayini gerçeklestirdik. Ispanya ile uçak gemisini yaptik. Su anda Anadolu uçak gemimiz suya indirildi ve öyle zannediyorum ki bu yil içinde artik seferlerine de baslayacaktir. Daha çok SIHA’larin, helikopterlerin inip kalktigi bir uçak gemisi ve bunun disinda da su an itibariyle 15 milyar dolari askin bir ticaret hacmine sahibiz. Hedefimiz bunu 20 milyar dolara çikarmak ve bu konuda Sanchez’in buradaki devlet adamligi önemli rol oynuyor. Bu toplanti vesilesiyle de degerli dostuma, ayni zamanda Kral Felipe’ye de yine sahsim, milletim adina sükranlarimi bildiriyorum” açiklamasini yapti.

“TÜRKIYE-ABD ILISKILERININ GEÇMISI ÇOK ESKI”

"Geçmiste Sayin Joe Biden sizi kizdiracak seyler söyledi ama bu hafta iyi dostlar olarak görülüyorsunuz, ne degisti?" sorusu üzerine Cumhurbaskani Erdogan, "Siyasette böyle bir sey olur mu? Siyasette dün dündür, bugün bugündür. Bunu bu sekilde bilmemiz lazim. Onun için de 24 saatte siyasette çok sey degisir. Bu anlayisla siyaseti yürütecegiz ama dimdik de duracagiz. Tabii Türkiye-ABD iliskilerinin geçmisi çok çok eski. Ben Basbakan olmadan önce Sayin Bush ile bir süreç baslattim, o günden bugüne gelen bir sürecimiz var. Tabii iyi günler oldu, kötü günler oldu, öyle veya böyle Türkiye-Amerika iliskileri de yolunda devam etti" diye konustu.



"KONGRE ÜYELERININ F16 KONUSUNU ONAYLAYACAKLARI NOKTASINDA HERHANGI BIR GARANTI ALDINIZ MI?" sorusunu da cevaplayan Cumhurbaskani Erdogan, "Burada bir çeliski var, Demokratlar-Cumhuriyetçiler. Her iki taraftan belli bir destegi almak gerekiyor. Fakat bütün bunlara ragmen, Sayin Biden kendinden emin. Ben buna inaniyorum. Burada da zaten bunun açiklamasini yapti. Temennim odur ki dostlugumuza, dayanismamiza yakin bir neticeyi çikartalim" dedi.



“BIZIM ÜLKEMIZDE TERÖRE VE TERÖRIZME YARGI SISTEMIMIZ ASLA ÇANAK TUTMAZ”

Bir gazetecinin, Türkiye, Isveç ve Finlandiya arasindaki üçlü muhtiraya iliskin, "Finlandiya ve Isveç, Türkiye’nin iade taleplerini yerine getirecek ifadesi yok aslinda. Türkiye’nin iade taleplerini degerlendirecek, bunlara yanit verecek deniyor" sözleri üzerine Cumhurbaskani Erdogan, "Metni okudunuz. Buna göre ele alacaktir veya verecektir, vermeyecektir. Tabii bizim ne anladigimiz önemli. Görüsmelerde, konusmalarda ne anladigimiz önemli. Bununla ilgili olarak da Isveç bu 73 kisiyi güncelleyerek bize vereceginin sözünü bize bu metinle verdi. Verir veya vermez, Biz simdi bu metin üzerinden bunun takibini yapacagiz, ona göre de kararimizi verecegiz" diye konustu.



"Eger Finlandiya ve Isveç’in hukuk sistemi sizin talep ettiginiz iadeleri gerçeklestirmezse ne yapacaksiniz?" sorusu üzerine de Cumhurbaskani Erdogan, "Terörizme bu yargi sistemleri çanak tutuyorsa bunu açiklansinlar, yok terörizme yargi sistemleri çanak tutmuyorsa bunu da açiklasinlar. Bizim ülkemizde teröre ve terörizme bizim yargi sistemimiz asla çanak tutmaz. Teröristlere yönelik bu konuda yasal düzenlemelerimiz gayet serttir, geregi neyse bunun geregini yaparlar. Temenni ederim ki Finlandiya ve Isveç de kendi ifadeleri ’Bizim yasalarimiz bu konuda serttir, geregini yapariz’ diyorlar öyleyse biz de geregini bekliyoruz" degerlendirmesinde bulundu.

YUNANISTAN ILE ILISKILER

"Dün ABD Baskani Joe Biden ile görüstükten sonra bölgedeki istikrari da ele aldiginizi söylediniz. Hangi konuyu ele aldiniz? Bölgedeki tansiyonun, gerilimin azalmasi konusu mu gündeme geldi, Yunanistan Basbakaniyla da görüstünüz mü?" sorusu üzerine Cumhurbaskani Erdogan, açiklamasini su sekilde sürdürdü:

"Yunanistan germedikten sonra biz germeye merakli degiliz ama sunu söyleyeyim, 147 kez hava sahamizi ihlal eden Yunanistan bunun hesabini vermek durumundadir. Onun için de 147 kez hava sahamizi ihlal edeceksin, buna karsin Türkiye’nin hava kuvvetleri de gerekli cevabi verdigi zaman rahatsiz olacaksin. Böyle bir sey yok. Önce Yunanistan bunu bir defa düzene koymali. O adalar, adaciklar kalkip buralari silahlandirmaya gitmesi Lozan ve Paris anlasmalarina terstir. Bu anlasmalari da bir okusunlar buna göre de adimlarini atsinlar"

“KABIL HAVALIMANININ ISLETILMESINE YÖNELIK BIZ VARIZ”

Türkiye ve NATO’nun Afganistan’daki terörizmle mücadele konusunda bundan sonraki döneme iliskin atacagi adimlara yönelik soruya Cumhurbaskani Erdogan, "Afganistan’daki terörle mücadele noktasinda biz daha önce biliyorsunuz burada bine yakin askerimiz vardi ve NATO ile ABD ile koalisyon güçleri olarak orada ciddi manada bir mücadeleyi verdik. Simdi de yine ayni sekilde Afganistan’daki yeni sürece katkida bulunma arzusuyla Kabil Havalimaninin isletilmesine yönelik biz variz. ’Katar, hatta BAE de olmak suretiyle üçlü olarak da havalimaninin isletimini ele alabiliriz. Altyapi, üstyapi çalismalariyla ilgili de gerekli olan destekleri verebiliriz’ dedik. Bu konuda Afganistan tarafinin yaklasimini bekliyoruz. Temennimiz odur ki oradan da olumlu yaklasim gelirse biz de adimlarimizi atacagiz” yanitini verdi.

Türkiye ve AB arasindaki "terörizm tanimi" konusunda yasanan ayriliklar hatirlatilarak Isveç ve Finlandiya’nin da AB müktesebati çerçevesinde kararla, bazi kisileri teslim etmeyebilecegine yönelik soru üzerine Cumhurbaskani Erdogan, "Terörist noktasinda biz belgeleriyle beraber, sadece siddete basvurmanin ötesinde, düsünün ki birçok insani öldürmüs ve bu öldüren insanlarin hâlâ ’terörle alakasi yoktur’ deniliyorsa bizim zaten o ülkenin yasalarina da güvenmemiz mümkün degil. Biz bu belgelerle beraber kendilerine bunlari, istihbarat örgütlerimiz verir ve istihbarat örgütlerimizin verdigi bu belgelerle birlikte de bunlarin tarafimiza gönderilmesini isteriz. Bizdeki gerek yargi organlarimiz gerek istihbaratimiz bu belgeler olmadan da zaten bunlari talep etmez. Olay bu kadar açik, net" diye konustu.

Kaynak: İHA