Büyükçekmece'de 7 Kisinin Öldügü Helikopter Kazasina Iliskin Fezleke Hazirlandi

Büyükçekmece’de 2017 yilinda 7 kisinin hayatini kaybetmesi ile sonuçlanan Eczacibasi Havacilik A.S’ye ait helikopterin düsmesine iliskin fezleke hazirlandi. Hazirlanan fezlekede kulenin yeteri kadar isaretlenip isiklandirilmadigi belirtilerek 3 yetkili hakkinda 15 yila kadar hapis cezasi talep edildi.

Büyükçekmece'de 7 Kisinin Öldügü Helikopter Kazasina Iliskin Fezleke Hazirlandi
Büyükçekmece’de 2017 yilinda 7 kisinin hayatini kaybetmesi ile sonuçlanan Eczacibasi Havacilik A.S’ye ait helikopterin düsmesine iliskin fezleke hazirlandi. Büyükçekmece Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan hazirlanan fezlekede, 10 Mart 2017 tarihinde 7 kisinin hayatini kaybettigi helikopter kazasi anlatildi. Fezlekede, Eczacibasi Havacilik A.S’ye ait helikopterin saat 08.20’de, Büyükçekmece ilçesinde TÜYAP Fuar Alani yakinlarinda kuleye çarparak düsmesi sonucu ölümlü hava araci kazasi meydana geldigi belirtildi. Kaza sonucu kaptan pilot Alaattin Nacar ve ikinci pilot Ahmet Bulut ile yolcu olarak bulunan Türk vatandasi Salim Özen ve Rusya Federasyonu vatandaslari olan Igor Koçhergin, Elena Badragan, Luidmila Chuprova, Aleksandr Vanin olmak üzere 7 kisinin hayatini kaybettigi belirtildi. Fezlekede, yapilan incelemeler sonucu, Eczacibasi Havacilik A.S’nin kazaya meydan verebilecek bir kusurunun tespit edilemedigi de aktarildi. Öte yandan kazanin yasandigi gün görüs açisinin çok düsük oldugu da fezlekede kaydedildi. Helikopterin düsmesinden 22 saniye önce pilotun “Kule mule surdaydi ya” cümlesi de fezlekede yer buldu.

Fezlekede, müteveffa pilotlarin, uçus sartlarini koruyamamalarina ragmen geri dönmeleri gerekirken uçusa devam etmekte israr etmeleri neticesinde, kokpit içi konusmalardan da kuleyi bildikleri, ancak göremedikleri anlasilan sekilde, kuleye ana palin temasi sonucunda kaza meydana geldigi belirtildi.

Fezlekede süpheliler Mehmet Enis Ö., Osman Naci E. ve Tamer T.’nin yetkili ortaklari oldugu Endem Insaat A.S.’ye ait TV kulesinin uluslararasi havacilik standartlarina uygun sekilde isaretlenip isiklandirilmamasinin kazanin olusumunda illiyet bagi tasiyan bir unsur olarak görüldügü kaydedildi.

Süphelilerin ‘taksirle birden fazla kisinin ölümüne neden olma’ suçundan 2 yildan 15 yila kadar hapisle cezalandirilmalari talep edildi.

Süphelilerin eylemlerine uyan suçun Agir Ceza Mahkemesinin görev alanina giren suçlardan olmasi nedeniyle dosya iddianamede düzenlenmesi için Bakirköy Cumhuriyet Bassavciligi’na gönderildi.
Kaynak: İHA