Bakan Yanik Açiklamasi 'Yeni Nesil Büyük Bir Farkindalikla Geliyor'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, “Ilkokul, ortaokul ve lise çagindaki çocuklarimiz ve gençlerimizin ‘Erisilebilirlik Temali’ siir, resim ve kisa film yarismasina olan katkilariyla gördük ki, yeni nesil büyük bir farkindalikla geliyor. Her konuda oldugu gibi bu konuda da onlara sonsuz güveniyoruz” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Erisilebilirlik Temali Yarismalar Ödül Töreni’ne katildi.

Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesi’nde gerçeklestirilen ödül töreninde yarismada dereceye giren siirler seslendirilerek, kisa film ve resimler katilimcilarin begenisine sunuldu. Ödül töreninde konusan Bakan Derya Yanik, gençlerin birçok konuda oldugu gibi erisilebilirlik konusunda da bilinçli oldugunu ve gençlere güvendiklerini söyledi.

Erisilebilirligi ‘herkesin istedigi her yere ve her hizmete bagimsiz ve güvenli olarak ulasabilmesi ve bunlari kullanabilmesi’ olarak ifade eden Bakan Yanik, “Tanim içinde ‘her yere ve her hizmete’ ifadesi yer aliyor. Yani aslinda sehirlerimizde farkli hizmetlerin verildigi binalar, parklar, kaldirimlar, toplu tasima hizmetleri ve birçok hizmeti kapsayan bir tanim. Sadece ulasim ve bina olarak erisilebilirligi bu kapsamda degerlendirmememiz gerekiyor. Bilgi ve iletisim teknolojilerinin de dâhil oldugu tüm hizmetlere ve alanlara erismek günlük hayatimizin en dogal gerekliligidir. Dolayisiyla herkesin bu ihtiyacini giderebilmek üzere çalismak hepimizin görevdir” diye konustu.



“Erisilebilirligi yüksek alanlar ayni zamanda bir konforun ifadesi”

Erisilebilir olmanin sadece engelli bireylerin ihtiyaci olarak görülmemesi gerektigini söyleyen Bakan Yanik, “Erisilebilirlik gelismis, medeni bir sehrin ve toplumun olmazsa olmazi, bir gösterge ayni zamanda. Yaslilarimiz, hareket kisitliligi bulunan hamileler, çocuklar, geçici bedensel rahatsizlik yasayanlar, hastalar, hatta pazar arabasiyla alisveristen dönen amcalar, teyzeler için bile erisilebilirlik ihtiyaci ortaya çikar. Erisilebilirligi yüksek alanlar ayni zamanda bir konforun ifadesi. Insan olarak hepimizin erisilebilirligi yüksek mekanlarda yasamamiz bir konforu da ifade ediyor” ifadelerine yer verdi.

“Erisilebilir oldugu tespit edilen 2 bin 599 bina, açik alan ve toplu tasima aracina ‘Erisilebilirlik Belgesi’ verdik”

Bugüne kadar erisilebilirlik alaninda pek çok adim attiklarini ve atmaya devam edeceklerini söyleyen Yanik, “Bugüne kadar 47 bin 270 denetim gerçeklestirdik. Denetimlerde erisilebilir oldugu tespit edilen 2 bin 599 bina, açik alan ve toplu tasima aracina da ‘Erisilebilirlik Belgesi’ verdik. Buradan tüm kamu ve özel kurumlarimiza bu vesileyle tekrar seslenmek istiyorum. Erisilebilirlik hem sizlerin, hem toplumumuzun faydasina hizmet eden gelismis bir medeniyet göstergesidir. Erisilebilir yasam alanlari olusturmak gelecegimize yapilan en kiymetli yatirimlardan birisi. Bu konuda biz Bakanlik olarak istediginiz her an size rehberlik etmek üzere haziriz. Tüm imkanlarimizla bunu kolaylastirmak için çalisiyoruz. Sizin tek yapacaginiz sey bizden bunu talep etmek. Lütfen talep edin. Bütün özel kamu kurum ve kuruluslarina bu çagriyi bir kez daha yapmak istiyorum. Erisilebilirlikle ilgili teknik destek, bilgi destegi isteyen bütün kurum ve kuruluslarimiza bunu saglamaya haziriz” diye konustu.



“Yeni nesil büyük bir farkindalikla geliyor”

Çocuklarin erisilebilirlik konusunda oldukça bilgili ve duyarli oldugunu söyleyen Bakan Yanik, “Ilkokul, ortaokul ve lise çagindaki çocuklarimiz ve gençlerimizin ‘Erisilebilirlik Temali’ siir, resim ve kisa film yarismasina olan katkilariyla gördük ki, yeni nesil büyük bir farkindalikla geliyor. Her konuda oldugu gibi bu konuda da onlara sonsuz güveniyoruz. Yarismayi düzenlerken ülkemizde ‘erisilebilirlik kültürünün’ olusturulmasi için çocuklarimiza ve gençlerimize ulasmamiz gerektigini, onlara erisilebilirligin lütuf veya sosyal sorumluluk degil temel bir hak oldugu bilincinin kazandirilmasinin son derece önemli oldugunu düsünmüstük. Engellilerle ilgili yaptigimiz faaliyetlerde israrla altini çizdigimiz bir husus var. Her çalismanin kendi vatandasimiza bir borç oldugunu düsünüyoruz. Kendimizi bunu yerine getirmekle yükümlü sayiyoruz. Bu anlamda ‘erisilebilirlik kültürünün’ olusturulmasinin son derece önemli, kiymetli oldugunu biliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA