6 Yasindaki Çocugun Karninda Köpek Kisti Çikti

Denizli’de karacigerinde halk arasinda köpek kisti olarak bilinen kistik hidatik oldugu tespit edilen 6 yasindaki çocuk, ciltten girilerek yapilan islemle sagligina kavustu.

6 Yasindaki Çocugun Karninda Köpek Kisti Çikti


Denizli’de yasayan 6 yasindaki Fatma Nur Yazicioglu karin agrisi sikayetiyle Denizli Devlet Hastanesi’ne gitti. Burada kontrolleri yapilan Yazicioglu’nun karacigerinde halk arasinda köpek kisti olarak bilinen kistik hidatik oldugu tespit edildi. Girisimsel Radyoloji Klinigi’nde görüntüleme yöntemleriyle ciltten girilerek yapilan islemle hasta sagligina kavustu. Islemi gerçeklestiren Radyoloji Uz. Dr. Mahmut Demirci, hastaliklarin tani ve tedavisinde Girisimsel Radyolojinin hastaya ve islem yapilan dokuya en az zarar verdigini, genis kesiklerin olmadigini, daha az agri, risk ve daha kisa sürede iyilesmenin gerçeklestigini söyledi.



Uz. Dr. Demirci, hastaligin dünyada en çok Türkiye’de görüldügünü belirterek, “Kist hidatik hastaligi dünyada en çok ülkemizde görülen bir hastalik olup her yas grubunda ortaya çikabilir. Poliklinigimize karin agrisi sikayetiyle basvuran 6 yasindaki küçük hastamiza da yaptigimiz ultrason incelemesinde, karacigerinde halk arasinda kedi-köpek kisti olarak bilinen kist hidatik oldugu anlasildi. Kistin zamanla büyüyerek karin bosluguna yayilma tehlikesine karsi tedavi edilmesi gerekiyordu. Kistin büyümesi ve yayilmasi hastalarda hayati tehdit edici alerjik reaksiyonlara yol açma ihtimali mevcuttu. Tüm bunlari ekarte etmek için hastamiza görüntüleme rehberliginde çok ince bir igne ile kist içerisine girerek islem uyguladik. Girisimsel radyolojide uygulamadigimiz bu islemler hastalar için daha kolaydir. Hastada genis kesiler olmaz, daha az risk tasir ve hastanede kalis süresi kisalir. Hastamiz kisa sürede iyilestigi için günlük aktivitelerine daha hizli döner” dedi.



Radyoloji Uz. Dr. Mahmut Demirci, Girisimsel Radyolojide anjiyografi, ultrason, bilgisayarli tomografi gibi görüntüleme yöntemleri kullanilarak önceden elde edilmis görüntüler üzerinde gerçeklestirilecek islemlerin planlandigini ve daha sonra görüntüleme kilavuzlugunda çogunlukla lokal veya gerektiginde genel anestezi altinda islemleri uyguladiklarini sözlerine ekledi.

“Kizimin karacigerinde kist tespit edildi”

Kizinin sagligina kavusmasindan dolayi mutlu oldugunu ve saglik çalisanlarina tesekkürlerini ileten anne Ayse Yazicioglu, “Karin agrisi sikayetiyle Denizli Devlet Hastanesi’nde bulunan Girisimsel Radyoloji alanina basvurduk. Kizimin karacigerinde kist tespit edildi. Karacigerdeki kistimiz kolay bir operasyonla alindi. Sükür kizim suan çok iyi. Ameliyati gerçeklestiren doktorumuza ve diger saglik çalisanlarina çok tesekkür ederiz” dedi.

Kaynak: İHA