Uzman Kangal Yetistiricisi Uyardi Açiklamasi 'Yavru Kangal Alirken Dikkat'

Uzman Kangal Yetistiricisi ve Üreticisi Ümit Tasdelen, yavruyken Kangal olarak alinan köpeklerin büyüklerinde Kangal olmadigi anlasilinca sokaklara terk edildigini söyledi.

Uzman Kangal Yetistiricisi Uyardi Açiklamasi 'Yavru Kangal Alirken Dikkat'
Sivas’in dünyaca ünlü Kangal köpekleri melezleme tehlikesiyle karsi karsiya kaldi. Melezlenen Kangal köpeklerinin yavrularini safkan Kangal olarak satin alan vatandaslar büyüyen yavrunun safkan olmadigi anlayinca sokaga terk ediyor. Terk edilen melez köpekler sokaklarda saldiri egilimi göstererek, tehlike saçiyor.

Konuyla alakali açiklamalarda bulunan Uzman Kangal Yetistiricisi ve Üreticisi Ümit Tasdelen, vatandaslarin Kangal yavrulariyla melez irklarin yavrulari arasinda ki farklari ayirt etmelerinin zor oldugunu belirterek, Kangal yavrusu sahiplenmek isteyen vatandaslarin ruhsatli ve bilinçli üretim yapan çiftlikleri tercih etmeleri gerektigini söyledi.



Melez irklar Kangallarla karistiriliyor

Tasdelen, melez irklarin saldirgan egilimlerde bulunabildigi fakat Kangallarin insanlara zarar vermeyecegini vurgulayarak, “Kangal köpekleri melezleme asamasina geldi. Küçükken Kangal köpeklerinin tam olarak kangal olup olmadigi anlasilmadigi için vatandaslar melez köpekleri Kangal köpegi diye bilinçsiz bir sekilde sahipleniyorlar. Köpek biraz büyüdükten sonra Kangal köpegi olmadigi anlasilinca ise sokaga birakmak zorunda kaliyorlar. Sokaga birakilan melez köpek saldirgan olabiliyor. Bizim milli degerimiz olan Kangal köpegi kesinlikle insana zarar vermez. Yalniz melezlendigi zaman irk yozlasiyor buda hayvani agresif yapiyor ve insanlara saldirmasina neden oluyor” dedi.



Kangala hak edilen deger verilmeli

Tasdelen, yabanci irk köpeklere gösterilen degerin Kangallara da gösterilmesi gerekildigini ifade ederek, “Bugün Kangal köpeklerinin melezlenmis halini birçok sokakta görebilirsiniz. Ama bir Rottweiler bir Alman kurdu köpegini sokakta göremezsiniz. Bu konuda vatandaslari duyarli olmasini istiyorum. Kangal köpegi alirken ruhsata tabi olan çiftliklerden ve bilinçli üretim yapan insanlardan alsinlar. Sivas Kangal köpegi insanalar saldirmayan insan canlisi bir hayvandir. Biz Kangali arazide ve sürü korumada istiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA