Türkgözü Gümrük Kapisi 2 Aylik Aranin Ardindan Yeniden Açildi

Türkiye’yi Gürcistan’a baglayan en önemli sinir kapilarindan olan ve modernizasyon çalismalarinin hizlandirilmasi amaciyla 2 ay önce kapatilan Türkgözü Gümrük Kapisi, tekrar yaya ve araç geçisine açildi.

Türkgözü Gümrük Kapisi 2 Aylik Aranin Ardindan Yeniden Açildi
Çift giris çikisli gümrük binalarinin yani sira, restoran, satis magazasi ile personel lojmanlarinin da yer alacagi Türkgözü Gümrük Kapisi, son teknolojik imkanlarla donatiliyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliginin (TOBB) 100 milyon liralik ödenek ayirdigi sinir kapisinda 2021’de baslatilan insaat çalismalari devam ediyor. Sinir kapisinin araç geçisine açilmasiyla birlikte tir yogunlugu da olusmaya basladi.

Yaklasik 3 kilometrelik kuyruk olusurken, sürücüler de bekleyisini sürdürüyor.

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odasi (ATSO) Baskani Çetin Demirci, gazetecilere yaptigi açiklamada Türkgözü Gümrük Kapisi’nin çalismalar tamamlandiginda Türkiye’nin en modern kapilarindan biri olacagini söyledi.

Demirci, "Tükgözü Gümrük Kapisi’nda modernizasyon çalismalari 2021’in Ekim ayinda basladi.

Daha sonradan 2 aylik geçici bir kapanma süreci yasandi. 26 Haziran’da gümrük kapisi yeniden tir trafigine açildi. Fakat modernizasyon çalismalari devam ediyor. Tamamlandiginda Türkiye’nin en modern kapilarindan biri olacak. Basta araç tanima sistemi olmak üzere yolcu tanima sistemi, X-Ray cihazlari ile son sistem teknoloji ile donatilacak bir gümrük kapisi hüviyetini alacak. Çift giris çikisli kapi, yaya ve araç trafigine de açik olacak. Modernizasyon çalismalari tamamen bittikten sonra Türkgözü Gümrük Kapisi Türkiye’nin Orta Asya’ya açilan modern bir yüzü olacak’’ dedi.

Posof Belediye Baskani Cahit Ulgar da Türkiye’nin Gürcistan üzerinden Kafkasya’ya açilan kapilarindan olan Türkgözü Gümrük Kapisi’nda çalismalarin hizla devam ettigini belirterek, "Gümrük kapisi bir süredir geçislere kapaliydi, buranin yeniden ulasima açilmasi heyecanla karsilandi. Sinir kapilari bölgeye katkida bulunmasi, ticari anlamda bir takim faaliyetlerin yapilmasinda önemli noktalar. Türkgözü Gümrük Kapisi’nda modernize çalismasinin tamamlanmasiyla kapasitesinin daha çok artacagi, bölgeye, yerele ve ülkemize önemli katkilar sunacagi kanaatindeyim. Adi gibi Türk gözü, Türk’ün gözü ve bu kapinin Türkiye’ye yakisir olmasi gerekiyordu. Kapali olan süreç içerisinde bölge halki da kapinin varliginin önemini anlamis oldu. Ulgar Dagi tüneli projesinin bitisi gümrük kapimiza çok ciddi manada anlam katacaktir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA