EKODOSD Dernegi Italya'da Incelemelerde Bulundu

Kusadasi Ekosistemi Koruma ve Dogasevenler Dernegi (EKODOSD), Italya’da “Deniz Kiyi Diyalogu Projesi” çerçevesinde farkli ülkelerdeki deniz koruma alanlarinin yönetimi konusunda yerinde inceleme yapmak üzere Italya’ya gitti.

EKODOSD Dernegi Italya'da Incelemelerde Bulundu
Inceleme gezisine WWF-Türkiye (Dogal Hayati Koruma Vakfi)’den Deniz ve Yaban Hayati Programindan Nilüfer Araç ve Ebru Çelik, Istanbul Adalar Deniz Yasamini Koruma Dernegi’nden Volkan Narci ve Ferhan Coskun, Kusadasi EKODOSD Dernegi’nden Jülide Deniz Baydar ve Bahattin Sürücü katildi.

Italya’nin Genova, Santa Margherita, Portofino ve Cinque Terre Ulusal Milli Parki ve UNESCO Dünya Miraslari içinde yer alan Manarola, Corniglia, Vernazza, Monterosso’da deniz koruma alanlarinda incelemeler yapildi. Portofino Deniz Koruma Alani Yönetim Konsorsiyumu tarafindan, deniz koruma alanlariyla ilgili bir sunum yapilarak alanlarla ve yönetimiyle ilgili bilgi verildi.

Bölgelerde yapilan inceleme gezisi denizden botla, karadan trenle ve etaplar arasindaki rotalarda yürüyerek yapildi.

EKODOSD Dernegi Baskani Bahattin Sürücü, inceleme gezisi ile ilgili olarak yaptigi açiklamada, “Deniz ve karada bütüncül bir sekilde yapilan koruma çalismalarinin bölgenin popülerligini ve cazibesini daha da arttirmis, ekoturizmin gelismesine yol açmis ve farkli ülkelerden gelen ekoturistleri bölgeye çekmis. Bölgeye ulasim büyük ölçüde kitle tasimaciligi olan trenle yapiliyor. Tren yollari sayisiz tüneller açilarak yapilmis. Bu durum hem araç baskisini önlemis hem de turistler açisindan büyük kolaylik saglamis. Bölgeye gelen turistlere birçok seçenek sunulmus. Etaplar arasindaki rotalarda seçimi gelenler yapiyor. Isteyenler trenle bir etaptan digerine geçebiliyor. Isteyenlerse uluslararasi isaretlenmis parkurlardan manzaranin keyfini çikararak yürüyüs yaparak gidebiliyor. Her yerlesimin belli bir bina kapasitesi var ve bir merkeze toplanmis durumda. Kalan bölümler tamamen ekolojik tarima ayrilmis ve çogunlukla üzüm baglarindan olusuyor. Yerel halkin ekonomisi tarim ve turizme bagli durumda. Akdeniz Bitki Örtüsü ’nün en güzel örneklerinin görüldügü bölge tamamen dogalligini koruyor. Yesillikler içindeki bakimli bahçeler görenleri kendine hayran birakiyor. Kültür varliklari bizde ki kadar eski olmasa da bakimli ve tanitimlarini çok güzel yapmislar. Koruma alani olmasi nedeniyle dalis tutkunlari içinde sayisiz firsatlar sunulmus. Yaptigimiz inceleme gezisinden korunan alanlarla ilgili çok yararli deneyimler kazandik. Denizlerini, dogal ve kültürel kaynak degerlerini koruyanlarin sürdürülebilir bir sekilde çok önemli kazanimlari oldugunu, bunu kaybetmemek için yönetim planlarini çok iyi uyguladiklarini, herkesin bu planlara uyarak aslinda kendi geleceklerine sahip çiktiklarini gördük” dedi.

Kaynak: İHA