Uzmanindan Zehirli Hayvan Isirmalarina Karsi Uyari

Havalarin isinmasiyla birlikte kis uykularindan uyanan zehirli hayvanlara karsi uyarilarda bulunan Kayseri Veteriner Hekimler Odasi Baskani Akgün Ergül, “Yilan isirmalarinda heyecan yapmak ve sakin kalmak gerekiyor. Havalarin isinmasiyla birlikte yilan, akrep ve kenelerin faaliyetleri artmaktadir. Heyecan yapildigi zaman vücuttaki kan hareketliligi artacak ve zehrin vücuda yayilmasi hizlanacaktir” dedi.

Uzmanindan Zehirli Hayvan Isirmalarina Karsi Uyari


Vatandaslarin isirilma durumunda heyecan yapmamalari ve isirilan bölgenin sadece suyla temizlenerek, saglik ekiplerine müracaat edilmesi gerektigini ifade eden Kayseri Veteriner Hekimler Odasi Baskani Akgün Ergül, “Özellikle de sulak ve yesillik alanlarda ve merada piknige giden vatandaslarimizin kenelere karsi çok dikkatli olmalari gerekmektedir. Özellikle yilan isirmalarinda heyecanlanma oluyor. Bir kere vatandaslarin heyecan yapmamalari, isirilan bölgenin alkol veya daha degisik bir dezenfektanla silinmemesi gerekiyor. Sadece suyla ve serin bir yerde ambulansa ya da saglik ekiplerine müracaat etmemiz gerekiyor. Ne kadar çok heyecan yapilir ya da panik yapilirsa kalp atislari hizlanacagindan dolayi vücudumuzdaki kan hareketliligi artacak ve isirilan bölgeye bagli olarak da zehrin vücuda yayilmasi hizlanacaktir. Onun için bu gibi durumlarda vatandaslarimizin çok sakin olmasi gerekmektedir ve eger kendileri ulasamiyorlarsa bile ambulansi arayip, en kisa sürede saglik birimlerine bildirme durumundalar. Kenelerle ilgili vakalarda da keneyi kendileri çikarmasinlar. Çünkü kene bir taraftan vücuttan kan emerken, kendileri bir yerden müdahale ederse ve uygun yöntemle çikarilmadigi durumda vücuttan emmis oldugu veya diger canlilardan emmis oldugu kirli kani ya da virüslü kani insan vücuduna nakledebilirler. Onun içinde gene en kisa sürede saglik ocagina gidilip, orada doktor yardimiyla gerekli tedbirlerin alinmasi gerekmektedir” diye konustu.



“Kis aylarinda sinek larvalariyla mücadele çok önemli”

Sineklerle mücadelede en önemlisi unsurun birakmis olduklari larvalarla mücadele etmek oldugunu söyleyen Akgün Ergül, “Yaz döneminin gelmesiyle kis ayinda uykuda olan ve larva dönemini geçirmis olan sivrisinekler ve karasinekler de ister istemez dogada canlanmaya basliyorlar. Bunun için en önemli olan en büyük mevzu vatandaslarimizin da almis oldugu tedbirlerin yaninda belediyelerimizin de dönem dönem ve düzenli araliklar ile 16 ilçemizin hepsinde de ilaçlama periyodu gerçeklestirmekteler. Önemli olan kis döneminde larvalarla olan mücadelemiz. Fakat yaz döneminde de havalarin isinmasi ve bu dönemde yagislarinda olmasiyla birlikte larvalar biraz daha aktif hale gelmis olmaktalar. Çünkü ister istemez kirli su dedigimiz su birikintilerinde karasinekte olsun, sivrisinekte olsun buralara larvalarini birakmakta ve ne kadar çok ortam su ile doluysa bu kadarda popülasyonun üremesiyle ilgili bir olumsuz etkiler ortaya çikmakta. Özellikle vatandaslarimiz binalarinin bodrum kisimlarinda, nemli, kuytu ve karanlik kisimlari ilaçlarlarsa çevredeki popülasyonu biraz daha azaltmis olurlar. Çünkü bu canlilar larvalarini en çok bu bölgelere birakirlar. Onun haricinde kendi bag evlerinde veya müstakil evlerinde etrafin temizligini yaparken, orada olusmus olan su birikintilerini ne kadar çok aza indirirler ya da ilaçlarlarsa ortamdaki olusabilecek sinek yogunlugunu azaltmis olabilirler” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA