Uzmandan Uyari Açiklamasi 'Yaz Aylarinda Agir Yemekler Öglen Yenilmeli'

Mardin Egitim ve Arastirma Hastanesinde görevli Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Dr. Davut Sakiz, “Yaz aylarinda tüketilen besinlere dikkat etmeliyiz. Agir yemekler öglen ögününe çekilmeli” dedi.

Uzmandan Uyari Açiklamasi 'Yaz Aylarinda Agir Yemekler Öglen Yenilmeli'
Yaz aylarinda tüketilen yagli ve agir yemekler, asiri meyve tüketimi ve terleme nedeniyle olusan su kaybi insan vücudunu önemli sekilde etkiliyor. Bunlarin önüne geçmek için Mardin Egitim ve Arastirma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Dr. Davut Sakiz, yaz aylarinda beslenme sekli ile ilgili bilgi verdi. Sakiz, karbonhidratin belirli bir düzeyde tüketilmesi, aksam ögününde yenmesi planlananin agir yemeklerin öglen önüne çekilmesi, asiri meyve tüketimi yerine ise avuç içi kadar meyve tüketilip bol su içilmesi konusunda uyardi.

Bölge olarak sicak ve kurak bir havada yasandigini belirten Dr. Sakiz, “Toplumumuzda hem seker hem tansiyon hastaligi hem de obezite çok yüksek seviyelerde bulunmaktadir. Toplumumuzun yaklasik yüzde 15’i seker hastasi, yüzde 30’a kadar hasta da seker öncesi dönemde ve insülin direnci döneminde. Yüzde 30’larin üstünde bir oraninda da hipertansiyonumuz var. Zaten obezitede Avrupa birincisiyiz. Durum böyle olunca sicak havalarin etkisiyle özellikle sivi alimimiza dikkat etmeliyiz. Günlük 2-2,5 litre kadar sivi almaliyiz. Bu siviyi tabi mesrubatlar seklinde degil de su seklinde almamiz daha önemli. Çünkü mesrubatlarla aldigimiz sivinin içindeki diger solitler bizim idrara çikmamizi neden olarak bu siviyi atmamiza neden oluyor. Vücudumuz yine susuz kaliyor. Bu yüzden su alimimizi 2-2,5 litre civarinda tutmamiz gerekmekte” dedi.



“Kizartmalardan, yagli gidalardan uzak durmamiz gerekiyor”

Agir gidalardan kaçinilmasi gerektigine dikkat çeken Sakiz, “Özellikle kizartmalardan, yagli gidalardan uzak durmamiz gerekiyor. Karbonhidrat dedigimiz gidalardan da özellikle basit karbonhidratlardan uzak durmamiz gerekmektedir. Temelde basit karbonhidrat dedigimiz gidalari az tüketmemiz daha iyi olacaktir. Basit karbonhidrat dedigimiz gidalar nelerdir, agzimiza koydugumuz da genel olarak tatli tadi veren seylerdir. Mesela kahvaltida bunlar ne olabilir reçel, bal gibi gidalar olabilir. Bunlari olabildigince az tüketmemiz gerekmektedir. Çaya attigimiz seker de basit karbonhidrattir. Kahvaltida domates, salatalik, peynir gibi gidalarla beslenmemiz gerekir. Ekmek alimimizi da belirli bir düzeyde tutmaliyiz. Mahrum da kalmamaliyiz, çok yüksek düzeyde de tüketmemiz yanlis olacaktir. Aksam ögününde agir bir yemek yiyeceksek, aksamin geç saatlerinde yiyip rahatsiz olacagimiza sicak havalarda bunu ögle saatlerinde yemek daha mantikli olacaktir. Agir ögünü öglene çekmek hem sindirimimiz hem de metabolizmamiz açisindan daha iyi olacaktir. Çünkü hareket halinde oldugumuz için o yemegi yakmamiz daha kolay olacaktir. Ama dedigim gibi agir ögünü öglene çekmek ile ögleni agir yemek farkli seyler. Agir yemekleri mümkün oldugunca yememeye çalisacagiz ama en agir ögünümüzü öglene çekebiliriz. Aksam yemeklerinde sebze agirlikli, daha rahat, daha hafif, sindirimi rahat yemekler yememiz önemlidir. Bununla birlikte aksam yemeklerini özellikle saat 18.00 ve 19.00’dan sonra yememek dogru olacaktir” diye konustu.



“Meyve tüketimi avuç içi kadar olmali”

Asiri meyve tüketiminin de zararli oldugunu aktaran Sakiz, “Meyveler gerçekten bizim ihtiyacimiz olan vitamin ve mineralleri içermektedir. Bu yüzden tüketmemiz önemlidir. Ama bir tabak meyve yemek çok saglikli bir durum degildir. Meyve porsiyonumuz avucumuzun içine sigacak kadar olmalidir. Bir tabak meyve yemek fazla enerji alma ve kilo almak anlamina gelmektedir. Meyveleri belirli bir ölçüde yemek yememiz gerekmektedir. Aç mi yemeliyiz, tok mu yemeliyiz sorusuna gelince ara ögünlerde ögle ile aksam ve ögle ile kahvalti arasinda yemek daha mantikli olabilir. Dondurma yememize engel olabilecek bir hastaligimiz yoksa eger ara ögün olarak yani kahvaltiyla ögle yemegi ve ögle yemegi ile aksam arasinda ara ögün yerine tüketilebilir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA