Soma'da 18 Yüzyildan Kalma Çifte Hamam Restore Edilecek

Manisa’nin Soma ilçesinin en önemli tarihi kültür hazinelerinden birisi olan ve 18. yüzyilda yapilan Soma Çifte Hamami, Soma Belediyesi’nin girisimleriyle restore edilecek. Restorasyon sonrasi tarihi hamam, hamam müzesi ve çocuk kütüphanesi olarak kullanilmaya devam edilecek.

Soma'da 18 Yüzyildan Kalma Çifte Hamam Restore Edilecek
Kültür Varliklari Koruma Kurulu Izmir 2. Bölge Müdürlügüne bagli ekipler, tarihi Soma Çifte Hamaminda incelemelerde bulunarak; restorasyon projesi için yapinin yeni mimari kullanimina uygun bir sekilde özgün yapi malzemeleri ile yigma, beton-betonarme ve çelik yapim teknikleri birlikte kullanilarak olusturulmus restorasyon projesinin hazirlanmasini uygun bulduklarini belirtti.



"Hamam, hem müze hem de çocuk kütüphanesi olacak"

Osmanli dönemi eseri olan Çifte Hamamin restorasyon uygulamasi sonucunda çocuk kütüphanesi ve hamam müzesi olarak hizmet verecek.

Hamamin restorasyonunda, korumaci bir tavir belirlenerek ana müdahale ile mevcut izlerin konsolide edilerek korunmasinin amaç edinilecegi ve yeni islevinin gereklilikleri olan mekanlar yapi kütlesi disinda çagdas yapi malzeme ve tekniklerinden yararlanilarak özgün yapi ile yarismayacak bir kütle çözümüne gidilecegi ögrenildi.

Yapinin yeni mimari kullanimina uygun olarak, özgün yapi malzemeleri ile yigma, beton-betonarme ve çelik yapim teknikleri birlikte kullanilarak olusturulmus restorasyon projesi hazirlandi. Yapinin yeni fonksiyonunda ihtiyaç duyabilecegi yeni mekanlarin önerildigi ayrica yapinin programini gelistirmek amaciyla yapiya eklenen mekanlar ile ana yapinin özgün karakterinin vurgusunun arttirilmaya çalisilacagini belirten ekipler özgün yapi ile olan birlesimlerin seffaflastirilmasi ve yapinin distan algisinin önemli oldugunu belirtti.

Yeni önerilen mekanlar, özgün yapinin çevresinde yer alan olumsuz yapilasmanin yapi üzerindeki etkisini engelleyici nitelikte planlanarak yeni eski yapi birlikteliginin dengeli bir sekilde olmasi amaçlaniyor.

Tarihi Hamamin restorasyonu için baslatilan proje çalismalarinin tamamlandigini ifade eden Soma Belediye Baskani Ali Tulup, “Tarihi Soma Eski Çarsi Çifte Hamami proje çalismasi bitti. Yapim ihalesi sonucu 5 milyon 498 bin TL bedelle yüklenici firma ile sözlesme imzalanarak yer teslimi yapilmistir. Restorasyon çalismalarina ise en kisa zamanda baslanacaktir. Isin süresi 540 is günüdür. Ilçemiz halkina hayirli olsun, emegi geçenlere de ayrica tesekkür ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA