HAK-IS Genel Baskani Arslan Açiklamasi 'Kamu Hizmetleri Adil Ve Medeni Bir Toplumun Temelidir'

HAK-IS Genel Baskani Mahmut Arslan, “Kamu hizmetleri, adil ve medeni bir toplumun temelidir. Kamu hizmetleri firsatlari genisletir, savunmasizlari korur ve herkesin yasam kalitesini iyilestirir. Kamu hizmetleri, ekonomik kalkinmamiz ve refahimiz için gereklidir” dedi.

HAK-IS Genel Baskani Arslan Açiklamasi 'Kamu Hizmetleri Adil Ve Medeni Bir Toplumun Temelidir'
HAK-IS Genel Baskani Mahmut Arslan, 23 Haziran Birlesmis Milletler Dünya Kamu Hizmetleri Günü dolayisiyla yaptigi açiklamada, “HAK-IS olarak temel kamu hizmetlerinin özellestirmeler ve benzeri yollarla kamunun devre disi birakilarak yapilmasina itiraz ediyoruz. Çünkü kamu hizmetleri, adil ve medeni bir toplumun temelidir. Kamu hizmetleri firsatlari genisletir, savunmasizlari korur ve herkesin yasam kalitesini iyilestirir. Ekonomik kalkinmamiz ve refahimiz için gereklidir. Kamu hizmetleri, esitlik ve adaletin saglanmasi; sürdürülebilir ekonomik kalkinma, ayrimcilikla mücadele, erdemli yasamin insasi, çevreyi, gelecegimizi ve insan haklarini korumak için gereklidir. Yasam hakki, egitim hakki, saglik hakki ve su ve sanitasyon hakki gibi temel insan haklarinin gerçeklesmesinde kamu hizmetlerinin hayati bir önemi bulunmaktadir. HAK-IS olarak kamu hizmetlerinin kalitesinin ve verimliliginin artirilmasini, kamu hizmetlerine erisimin yayginlastirilmasini, kâr hesabi yapmadan herkesin yararlanabilecegi uygun fiyat tarifelerinin uygulanmasini talep ediyoruz” ifadelerini kullandi.

“Taseron uygulamalari sosyal devlet ilkesini zayiflatmaktadir”

Kamu hizmetlerine daha fazla yatirim yapilmasinin gelir adaletsizligi ve yoksullukla mücadelede en güçlü politika araçlarindan biri oldugunu belirten Arslan, söyle devam etti:

“Isgücü piyasalarinin esneklestirilmesi, insan onuruna yakismayan güvencesiz islerin ve taseronlugun yayginlastirilmasi, kamu hizmetlerinin ve suyun ticarilestirilmesi gibi uygulamalar, sosyal devlet ilkesini zayiflatmaktadir. Sosyal politikalari baski altina almak sendikal hareketin alanini daraltmakta ve kamu hizmetlerinin önünü kesmektedir. Taseron isçileri ayni isyerinde birlikte çalistiklari kadrolu isçilerin sahip oldugu haklardan yararlandirilmamis, ayni isi yapmalarina karsin ödenen ücretler kadrolu isçilere nazaran çok düsük oldugu gibi, isçi ücretleri üzerinden taseron firmalarin aldiklari kar payi da dikkate alindiginda bu isçilerin maliyetleri kamu maliyesine daha büyük bir zarar vermistir.”

“Çalisma hayatinda büyük bir reforma imza atilmistir"

HAK-IS’in ülke gerçekleriyle örtüsen sosyal ve ekonomik politikalar uygulanmasi taleplerini her firsatta dile getirdigini anlatan Arslan, “Taseron isçilerin kadroya alinmasi konusunda yürüttügümüz yogun mücadele sonucunda dünyadaki özellestirme ve taseronlasma egilimlerinin aksine Cumhurbaskanimizin iradesi ve hükümetimizin düzenlemeleriyle 2018 yilinda taseronlasma uygulamalari ortadan kaldirilmis ve taseron isçilerin daimi kadrolara geçmeleri saglanarak çalisma hayatinda büyük bir reforma imza atilmistir. HAK-IS olarak çerçevesi disinda kalan çalisanlarin haklari için mücadele etmeye de devam ediyoruz. Kadro çerçevesi disinda birakilan KIT çalisanlari, hastane bilgi yönetim sistemi çalisanlari, kamu kurumlarinin yemekhane hizmetlerinde çalisanlar, kamu kurumlarinda araç ve soför teminine dayali ihalelerde çalisanlar ile personel teminine dayali olmayan ihaleler çerçevesinde çalisan taseron isçilerinin de kadroya geçirilmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

HAK-IS Genel Baskani Arslan, “Belediye sirketlerinde çalisanlarin ilave tediyeden yararlanmasini, 6772 sayili Kanun uyarinca ilave tediye alan kamu isçilerinin çerçevesine belediye sirketlerinde çalisanlarin da dahil edilmesini istiyoruz. Geçici ve mevsimlik isçilerin sorunlarinin çözüme kavusturulmasini istiyoruz. Kamuda kaliteli sürdürülebilir ve kalici istihdam tesis edilmeli, kaynaklarin ve personelin gelisen sosyal ihtiyaçlara ayak uydurabilmesini saglamak için sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldirilmali ve sendikal örgütlenme tesvik edilmelidir” dedi.

Kaynak: İHA