GSO Haziran Ayi Meclis Toplantisi Gerçeklestirildi

Gaziantep Sanayi Odasi (GSO) Haziran Ayi Meclis Toplantisi, Meclis Baskani Adil Sani Konukoglu baskanliginda, Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, Meclis, Danisma Kurulu ve Yeni Nesil Sanayici Platformu üyelerinin katilimlariyla gerçeklestirildi.

GSO Haziran Ayi Meclis Toplantisi Gerçeklestirildi
Kent ve ülke ekonomisindeki güncel gelismeler, küresel sorunlarin sektörlere yansimalari ve is dünyasinin yasadigi zorluklarin istisare edildigi toplantida, firmalarin talepleri, çözüm önerileri ve GSO’nun sürdürdügü projeler degerlendirildi.

“Gaziantep için yesil dönüsüm kaçinilmaz”

Toplantinin açilis konusmasini yapan GSO Meclis Baskani Adil Sani Konukoglu, Avrupa Birligi’nin (AB) artik döngüsel ekonomiyi sart kosmaya basladigini, gelismis ülkeler basta olmak üzere dünyanin dört bir yanina ticaret yapan Gaziantep’in de bu sürece uyum saglamak adina yesil dönüsüm konusuna daha fazla yogunlasmasi gerektigini söyledi.



Yesil dönüsümün kaçinilmaz oldugunu dile getiren Konukoglu, “Çevre ve iklim konularina uyan ile uymayan firmalar önümüzdeki dönemde sinirda karbon vergisinden finansman maliyetlerine kadar farkli yaklasimlara maruz kalacaklar. Bu noktada üzerimize düsen sorumlulugun bilinci içerisinde gerekli adimlari geç kalmadan atmaliyiz. Yaptigimiz ihracatta, karlilik konusuna da özellikle dikkat etmek zorundayiz. Kar etmeden sürdürülebilirlik ve büyüme saglanamaz. Su anda dünyada bir enflasyon sorunu var. Bununla birlikte yine dünya genelinde maalesef bir enerji sorunu yasaniyor. Ileride enerji konusunda zorluk yasamamak için basta çati GES olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarina yönelmeli, yarinlarimiz için bu alani degerlendirmeliyiz. Ülkemiz ve sehrimiz bu yatirimlara elverislidir. Firmalarimiz da kendilerini yeniliklere hazirlarken, gelecege yönelik öngörüleri de göz önünde bulundurarak bu gelismeler isiginda hareket etmeliler” dedi.



“Gerekli adimlar atilirsa Türkiye kazanacak”

GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi de meclis toplantisindaki konusmasinda Gaziantep sanayisinin tüm güçlüklere ragmen üretim, ihracat ve istihdami ile is, as olmaya devam ettigini söyledi.



Reel sektörü rahatlatmak adina maliyetleri azaltacak ve gelirleri artiracak düzenlemelere ihtiyaç oldugunu ifade eden Ünverdi, “Ihtiyaca yönelik çözümler gelistirilirse, üreticilerimizin ve is dünyamizin üretkenligi ve motivasyonu için gerekli adimlar atilirsa bunun sonucunda tüm Türkiye kazanacak” seklinde konustu.

Geçtigimiz günlerde Gaziantep’i ziyaret eden Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati ve Ticaret Bakanligi’na sanayicilerin ve sektörlerin yasadigi zorluklar, is dünyasinin talep ve beklentilerini ilettiklerini söyleyen Ünverdi, “Gaziantep Sanayi Odasi olarak sektörlerimizden gelen sorunlari hazirlamis oldugumuz raporlar halinde Hazine ve Maliye Bakanimiz Sayin Nureddin Nebati ve Ticaret Bakanligi’na ilettik. Açiklanan ihracat verilerine göre her ne kadar Gaziantep’in ihracati artsa da miktar degisimine bakildiginda artan hammadde fiyatlariyla birlikte ihracat tutarlarinda yasanan artisin ayni oranda miktara yansimadigini belirttik. Ihracatimizin deger kazanabilmesi için firmalarimiza dis piyasalarda rekabet gücünü artiracak desteklerin saglanmasi gerektigini ilettik” ifadelerini kullandi.

Ihracat yaparak döviz kazandirici faaliyet yürüten firmalarin Merkez Bankasi’na satmak zorunda olduklari ihracat bedeli kadarlik tutar için Banka Sigorta Muameleleri Vergisinden istisna tutulmalarini da talep ettiklerini ifade eden Ünverdi, “Araci ihracatçi konumunda olan ve bir tarafi süreklilik arz edecek sekilde yurtdisina dayanan dis ticaret ve sektörel dis ticaret sirketlerinin, yurtiçi yerlesik imalatçi sirketlere yapilan ödemelerin Türk Lirasi ile ödeme zorunlulugundan istisna tutulmasi talebinde bulunduk. Bununla birlikte alici ve satici arasinda sorun haline gelen döviz alim satim kurlarinin gün içinde, tipki ihracat bedeli kabul edilmesi belgesinde (IKB) oldugu gibi saat 11.00’da Merkez Bankasi tarafindan yayinlanmasi konusunda beklentimizi dile getirdik. Akaryakit maliyetlerindeki artislara bagli olarak, sanayicilerimizin özellikle uluslararasi piyasada rekabet edebilmesini teminen ticari araçlarda kullanilan akaryakitta ÖTV indirimi saglanmasi ve ihracatçi firmalarimiza navlun destegi verilmesinin sorunlarin çözümüne katki saglayacagini belirttik. Banka kredi limitlerinin yetersizligi ve kredi maliyetlerindeki yükselis, enerji maliyetleri ve Eximbank Reeskont kredi kullanimlarinin Merkez Bankasi tarafindan ertelenmesi konularina kadar 25 madden olusan konulari kendileri ile paylastik” diye konustu.

Gaziantep’in 2022 Mayis ayi ihracati ile ilgili verileri paylasan Ünverdi, ocak-mayis döneminde Suriye’ye yapilan ihracatta yüzde 24,7, Irak’a yüzde 22,5, Italya’ya yüzde 19,7 ve Israil’e ise yüzde 15,0 oraninda artis saglandigini kaydetti.

Ayni dönemde Afrika ülkelerine yapilan ihracatta yüzde 30,4 ve Türk Cumhuriyetlerine yapilan ihracatta da yüzde 23,2, Orta Dogu ülkelerine ise yüzde 15,1 oraninda artis oldugunu ifade eden Ünverdi, iklimlendirme sanayinde yüzde 43,6, tarimsal sanayi ve hububat ürünlerinde yüzde 32,2, kimyevi maddeler ve mamullerinde ise yüzde 20,7 oranlarinda ihracat artisi gerçeklestirildigini söyledi.



Ünverdi ayrica 2022 yili ocak-mart döneminde önceki yilin ayni dönemine göre Gaziantep’teki sigortali çalisan sayisinin yüzde 7,6 oraninda artarak 414 bin 904’e yükseldigini dile getirdi.

GSO Haziran Ayi Meclis Toplantisi meclis üyelerinin taleplerini ve çözüm önerilerini dile getirmelerinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA