Antalya Kent Konseyi'nden Yüzme Havuzlariyla Ilgili Kritik Uyari

Yüzme havuzlarinin temizligi ve denetimiyle ilgili rapor hazirlayan Antalya Kent Konseyi Saglik Çalisma Grubu, birçok hastaligin bulasma riski bulunduguna ve gerekli denetimin yapilmadigina isaret ederek, yasal düzenleme ve yeni uygulamalar için önerilerde bulundu.

Antalya Kent Konseyi'nden Yüzme Havuzlariyla Ilgili Kritik Uyari
Yaz mevsiminin baslamasiyla Antalya’da site ve otellerin yüzme havuzlarinin temizlik ve denetim sorunu yeniden gündeme geldi. Antalya Kent Konseyi Saglik Çalisma Grubu, haziran ayi toplantisinda konunun uzmanlariyla yüzme havuzlarinin temizlik ve denetim sorununu görüstü. Saglik Çalisma Grubu Baskani Ozan Uzkut moderatörlügündeki toplantinin ardindan “Havuzlarin temizligi ve denetimi” konulu bir rapor hazirlandi.

“Birçok hastalik bulasabiliyor”

Yüzme havuzlarindan bulasabilecek hastaliklara dikkat çekilen raporda, “Havuzdan geçebilecek lejyonelle el ayak hastaligi, sarilik, viral ve bakteriyel hastaliklar, bazi mantar hastaliklari gibi birçok hastaligi düsününce havuz denetimlerinde durumun ciddiligi çok daha önem kazanmaktadir. Havuzlar hizmet ettigi alana göre otel ve site/konut havuzlari olarak ikiye ayrilmaktadir. Otel havuzlari 1593 sayili Umumi Hifzissihha Kanunu ile ‘Yüzme Havuzlarinin Tabi Olacagi Saglik Esaslari Hakkinda Yönetmelik’ çerçevesinde Saglik Bakanligi tarafindan denetlenmektedir. Ticari amaçli olarak kullanilmayan havuzlar bu Yönetmelik disinda birakildigi için site/konut havuzlari denetimi Saglik Bakanliginin sorumlulugunda degildir. Belediyelerin ise havuzlarin denetlenmesi hususunda hiçbir yetki ve sorumluluklari bulunmamaktadir” denildi.

“Denetim için imkanlar kisitli"

Denetim eksikligine vurgu yapilan raporda su görüslere yer verildi:

“Site ve konut havuzlari ise hiçbir kurum tarafindan denetlenmemektedir. Site havuzlari ile ilgili bütün sorumluluk site yönetimine verilmistir. Havuzda olusabilecek bir hastaliktan direkt site yönetimi sorumlu tutulup cezalandirilabilmektedir. Bu nedenle site yönetimleri havuzlarin temizligi için belirli araliklarda numune aldirip havuz analizi yaptirmak zorundadir. Türkiye’deki turizm yatak sayisinin yariya yakini Antalya’da bulunmaktadir. Türkiye genelindeki otel ve tatil köyündeki havuzlarin yarisi Antalya’dadir. Saglik açisindan otel havuzlarinin denetimi büyük önem tasimaktadir. Antalya’daki havuz denetimler, Saglik Müdürlügünün imkanlari dahilinde yapilmaktadir. Saglik Müdürlügü ölçüm ve denetim elemani ihtiyaci, laboratuvar sartlari, bina kapasitesinin yetmemesi gibi birçok ölçümün ayni laboratuvarda yapilmasi nedeniyle istenen siklikta denetim yapamamakta. Alinan numunenin kisa zamanda laboratuvara yetistirilmesinde isletmelerin sorumlu olmasi isletmeler açisindan sikintilara neden olmakta, yeni koordinasyon ile alinan numunelerin laboratuvara ulastirilmasi saglanmalidir.”

“Bu imkanlarla çözüm çok zor”

Bu imkanlarla denetim ve sorunlarin çözümünün çok zor göründügünün kaydedildigi raporda, “Sagligimiz için etkin bir denetim yapilmasi önem arz etmektedir. Antalya için Saglik Müdürlügü tarafindan akredite edilen ve denetlenen laboratuvarlarda bu ölçümün yapilmasina bir protokol çerçevesinde izin verilmesi degerlendirilmeli. Mevzuat geregi havuzlarin temizligi klor ile yapilmakta ve denetimlerde klor seviyesine bakilmakta. Baska ülkelerde havuz temizligi, klorun yaninda ultraviyole isinlari ve ozonlama ile de saglanmakta. Klorun, sicak havalarda solunum yoluyla vücudumuza girip bizi hasta etme riski var” denildi.

“Hastaliklar yayilmadan çözülmeli”

Raporda su öneriler yer aldi:

“Havuzlarin temizliginde klor kullanimi yaninda, ultraviyole isinlari ve ozonlama tekniklerinin kullanimi için yasal düzenlemeler yapilmalidir. Site havuzlarinin kontrolü ve denetimi için yasal düzenlemeye ihtiyaç vardir. Antalya’da bulunan bütün havuzlarin etkin denetimi için yeni bir uygulama gelistirilmelidir. Iklim degisikligi nedeniyle kuraklik tehlikesine karsi, havuz yapiminda belediyeler tarafindan kriterler getirmelidir. Pandemiden çiktigimiz ve yeni hastaliklarin artisinin olabilecegi göz önüne alindiginda bu sorunun hastaliklar yayilmadan çözülmesi gerekmektedir.”
Kaynak: İHA