Kadin Girisimciler Findiga Katma Deger Katiyor

Ev haniminin fikri, kadin muhtarin girisimi, ögretmenin ise proje destegiyle Giresun’un Kemaliye köyünde kurulan findik isleme tesisi hem istihdama, hem de findiga katma deger sagliyor.

Kadin Girisimciler Findiga Katma Deger Katiyor
Giresun’un merkeze bagli Kemaliye köyünde bir araya gelen girisimci kadinlar kurduklari findik isleme tesisiyle hem istihdama katki sagliyorlar, hem de findiga katma deger katiyorlar.

70 yasindaki ev hanimi Azime Dizdar’in fikri, köyün kadin muhtari Tülin Senel’in girisimi ve ögretmen Mustafa Dizdar’in proje destegiyle Giresun’un merkez köylerinde bir ilki gerçeklestirerek hayata geçirilen findik isleme tesisi herkese örnek oldu.

Yaklasik 9 aydir yürütülen çalismalar sonunda faaliyete geçen isletmede aylik 4 ton findik kirma, kavurma, paketleme ve ezme olarak müsterilere sunulabildigi belirtildi.

Kemaliye Köyü Muhtari Tülin Senel, muhtarlik olarak köyün kalkinmasini saglamak amaciyla çesitli projeler ve çalismalar yürüttüklerini belirterek, “Köyde istihdam olusturmak, farkindalik olusturmak adina bir seyler yapmak istiyorduk. Bu anlamda Azime Dizdar ablamizin findik isleme fikri aklimiza yatti. Bunun üzerine bir takim proje girisimlerimizden sonuç alamasak da KOSGEB tarafindan findik isleme tesisi begenildi. Egitime ve mülakata katildik ve basardik. Daha sonra KOSGEB destegiyle bu tesisi kurmayi basardik Ilk zamanlarda köydeki üreticilerin findigini kirdik, kavurduk ve paketledik. Geriye dönüs bizi de memnun etti ve devami geldi ve siparisler almaya basladik. Sonra e- ticaret sayfasi kurduk satislarimizi buralardan yapmaya basladik. Siparis almaya baslayinca köydeki kadinlarimizi yevmiye ile çalistirma imkanina sahip olduk. Bu tesiste findiga katma deger saglayan kirma, kavurma ve paketleme islemlerinin yani sira ezme isi de yapiyoruz. Suanda kadar ayda 4 ton findigi isleyip satabildik ama aylik 6 ton findik isleme kapasitemiz var. Findigimiza katma deger sagladigimizda hem biz hem de ülkemiz daha çok kazanmaktadir” dedi.



Findik kirmaya gittigi tesisten girisimci olarak çikti

Tesisi kurma fikrinin 3 yil önce bir tanidigina findik kirdirmak için gittiginde düsündügünü anlatan 70 yasindaki Azime Dizdar ise “Hem makine imalati yapan hem de findik kirma isi yapan bir yakinim vardi. Ona findik kirdirmaya gittigimde bana bir makine ver köyde bu isi yapayim dedigimde bir proje yazdirmam halinde alabilecegimi söylemisti. Bunun üzerine aradan geçen 3 yilin ardindan ögretmen olan oglumdan proje yazmasini istedim ve oglum da bana proje destegi verdi. Sonunda bu tesisi kurduk. Ilk basta takdir eden de oldu, bu yasta bu islerle ugrasmami garip karsilayanlar oldu ama ben kararliydim ve sonunda basardik. Bu isi yapmakta ne kadar iyi yaptigimizi simdi daha iyi anliyorum çünkü hem köyümüzdeki kadinlarin aile ekonomilerine destek olabiliyoruz hem de findigi isleyerek satabiliyoruz. Birçok yerden de gelip görenler oluyor. Benim tavsiyem kooperatif kurarak köylülerimiz kendi findigini degerlendirebilirler. Kabuklu olarak findigi satip yabancilara kazandiracagimiza isleyerek satip kendimiz ve ülkemiz kazansin” diye konustu.



Ögretmenin proje destegi kadinlari girisimci yapti

Kadin girisimciler olarak annesine ve köyünün kadin muhtarina proje yazarak destek oldugunu ifade eden ögretmen Mustafa Dizdar ise “Devlet bizi yetistiriyor biz de devlete karsi görevlerimizi her alanda yapmaliyiz. Devletimiz farkli alanlarda hibe destekleri veriyor. Bu alanlari arayip bulmak gerekiyor. Biz bu konuda rehberlik yaptik. Biz devletin verdigi destekleri arastirdik, kadin girisimcilerimizin fikrini kagida döktük. Devletin her alanda bir destegi oluyor ama bu destegi almanin da bir takim yolu ve yöntemleri var. Bu anlamda biz de egitimci olarak görevimizi yaptik. Devletin kurumlari da hemen sahip çikti ve böyle bir tesisi köye kazandirarak kadinlarimiz örnek bir çalismayi hayata geçirdiler” seklinde konustu.

Kaynak: İHA