Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Dördüncü Sondaj Gemisi'nin Adini Abdülhamit Han Olarak Açiklayalim'

Zonguldak’ta Karadeniz gazi denize ilk boru indirme ve kaynak töreninde konusan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Üç tarafi denizle çevrili ülke olarak Dogu Akdeniz’de mevcudiyetimizi hissettiriyoruz. Türkiye ve Kibris Türklerinin buradaki kaynaklar üzerinde var olan haklarini her platformda savunuyoruz. Ülkemizin bu durumdaki durusu süpheye yer birakmayacak sekilde net. Biz ne kimsenin hakkina el uzatiriz ne de haramilere hakkimizi yediririz. Bizim olanin zorbalikla, tehditle ayak oyunlariyla bizden kopartilmasina asla izin vermeyiz. Biz enerjiyi bir gerilim ve çatisma alani degil bölgesel isbirliginin anahtari olarak görüyoruz. Bu anlayisla bölgedeki aktörlerle isbirligi yollari gelistirmeye çalisiyoruz. Önümüzdeki temaslarin müspet neticelerini hep birlikte görmeye baslayacagiz. Türkiye’nin enerji arz güvenligi sorununu tamamen çözmüs bir ülke yapincaya denk mücadelemize devam edecegiz" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Dördüncü Sondaj Gemisi'nin Adini Abdülhamit Han Olarak Açiklayalim'
Zonguldak’in Çaycuma ilçesine bagli Filyos beldesinde Karadeniz’de bulunan 540 milyar metreküplük dogalgaz rezervinin karaya çikartilmasi için denize ilk boru indirme ve kaynak töreni gerçeklestirildi.

Törene Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in yani sira Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Cumhurbaskanligi Yüksek Istisare Kurulu Üyesi Köksal Toptan, Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Milli Egitim Bakani Prof. Dr. Mahmut Özer, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank ile Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, AK Parti Genel Baskan Yardimcilari, partililer ve davetliler katildi.

Karadeniz gazinda kritik bir safhaya ulasmanin heyecaninin yasandigini aktaran Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Bugün ülkemizin su ana kadar en büyük dogalgaz kesfi olan Karadeniz gazinda kritik bir safhaya daha ulasmanin heyecanini yasiyoruz. Hatirlarsaniz iki yil önce müjdemizi açikladigimizda bir hedef belirlemis, yerli gazimizin 2023’de milletimizin hizmetine sunulacagini ifade etmistik. Aradan geçen zaman zarfinda gerçekten yogun bir mesai yürüttük. Fatih’in kesfinin ardindan Yavuz ve Kanuni Sondaj gemilerimiz de Karadeniz’e intikal etti. Bu gemilerimiz Fatih’in açtigi kuyularin alt ve üst tamamlama operasyonlarini gerçeklestirdiler. Teslimati uzun sürecek ekipmanlarin da siparisini verdik ve almaya basladik. Geçen yil temelini attigimiz tesisimizin insasi süratle devam ediyor. Yavuz Sondaj Gemimiz açilan kuyulardaki gaz akisini ölçecek kuyubasi vanalari ve kuyu içi akilli vana sistemlerini yerlestiriyor. Geçtigimiz hafta sig boru serimi ve montaji yapacak gemi ulasti. Bugün Bismillah diyerek ilk borulari indiriyor ve ilk kaynagimizi yapiyoruz. Derin deniz tarafinda da ilk kaynagi önümüzdeki ay vuracagiz. Sadece deniz tarafinda bu çalismalari yapmakla is bitmiyor. Derin denizde insa edecegimiz boru hattiyla es zamanli olarak dogalgazi milli iletim sebekemize tasiyacak karadaki boru hattini yapiyoruz. Gaz karaya gelecek ayristirmadan sonra belirli bir basinçla dogalgaz iletim sistemimize aktarilacak. Projenin ilk etabinda dogalgaz isleme tesisine gelen gazin ölçümlenmesi için Bati Karadeniz gaz ölçüm istasyonunu ve 36 kilometrelik Bati Karadeniz Dogalgaz Boru Hatti Faz-1 insa ediyoruz. Insallah buradaki çalismalarimizi Kasim ayinin ilk haftalarinda tamamliyoruz. Böylece 2023’ün ilk çeyreginde ilk fazda üretilecek günlük 10 milyon metreküplük dogalgazi milli iletim tesisimize aktaracagiz" dedi.



"BUGÜNLERE BIRILERININ IHSANIYLA DEGIL CANHIRAS SEKILDE TER DÖKEREK GELDIK"

Sahada açilacak 40 kuyu ile günlük gaz üretim kapasitesini 40 milyon metreküpe çikartmayi hedeflediklerini ifade eden Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Karadaki gaz tasima kapasitemizi de artiracagiz. Türkiye’nin son 20 yilda elde ettigi her kazanimin gerisinde çok büyük bir emek sabir ve gayret var. Bugünlere birilerinin ihsaniyla degil canhiras sekilde ter dökerek geldik. Egitimden ulasima, ticaretten savunma sanayine, sagliktan çevreye bütün alanlarda hedeflerimizi gerçeklestirebilmek için çok çalistik. Dört bir yanda sayilarini 26’dan alip 57’ye çikarttigimiz havalimanlari ülkemizin her kösesinde hizmete açtigimiz millet bahçelerinin, toplam 25 bin yatak kapasiteli 19 modern sehir hastanemizin, dünyanin almak için siraya girdigi insansiz hava araçlarimizin akil ve vicdan sahibi herkesin gipta ile baktigi otoyollari, tünelleri, milletimize kazandirdigimiz her hizmeti engelleme gayretlerine ragmen hayata geçirdik. Iste Zonguldak, Zonguldak’in merkezinde tüneller mi vardi? Kavsaklar mi vardi? Allah’a hamdolsun. Bunlari yapmak da yine bize nasip oldu" seklinde konustu.



"ÜLKEMIZIN ENERJI POTANSIYELLERINI KULLANARAK DISA BAGIMLILIKTAN KURTULMA NIYETIMIZI ILK AÇIKLADIGIMIZDA BIRILERI RAHATSIZ OLDU"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Kimi zaman bürokratik oligarsi ile kimi zaman vesayet odaklari, terör örgütleriyle ’istemezükçü’ muhalefet anlayisiyla mücadele ettik. Ya bir yol bulup ya da yol açarak milletimizin hasretini çektigi eserlere kavusturduk. Dünyadaki her ekonomi için enerji meselesinde de benzer süreçlerden geçtik. Ülkemizin enerji potansiyelini kullanarak disa bagimliliktan kurtulma niyetimizi ilk açikladigimizda birileri bundan rahatsiz oldu. Çok yönlü yipratma kampanyasina sahit olduk. Tepkiyi içimizdeki muhalefet partileri gösterdi. Ne dediler ’yapamazsiniz’, ’ülkemizin kaynaklarini heba ediyorsunuz’ dediler. Hayalperestlikle suçladilar. Sismik arama testlerimize Rumlarin tezleriyle karsi çiktilar. Olmadik iftiralar attilar. Su anda bizim kendimize ait dört tane artik sondaj gemimiz var. Iki tane de sismik arastirma gemimiz var. Bunlar öyle kolay kiralanan gemiler degil. Ama artik bunlar kendimize ait. Ve simdi kendi gemilerimizle hem sismik arastirmayi hem de sondaj çalismalarini yapar hale gedik. Ülkenin ve milletin menfaatinin söz konusu oldugu milli meselelerde Türkiye’nin hak ve hukukunu savunma cesareti sergileyemediler. Özellikle bundan iki sene önce Karadeniz gazinin müjdesini verdigimizde bu hazimsizliginin adeta zirve yaptigini gördük. Her seçim öncesinde ‘Gaz kesfediyorlar’ diyen akli evveller oldu. ’Kesfettiler ama kesinlikle çikaramazlar’ diyen felaket tellallari oldu. Gazin ekonomimize hiçbir fayda saglayamayacagini iddia eden sözde ekonomistler oldu. Bunun gibi ahlak ve vicdan disi pek çok ithamla karsilastik. Biz bunlarin hiçbirine kulak asamdik. Hiçbirine eyvallah etmedik. Çalismalarimizi kararlilikla sürdürdük. Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanimiz Berat Albayrak ile halefi Fatih Dönmez kardesimiz bu süreçte gerçekten büyük gayret sarf ettiler. Iste bu gün o dirayetli durusumuzun ve sabrimizin meyvelerini topluyoruz" seklinde konustu.



"ALTINA BAKILMADIK TAS, DESMEDIK YER BIRAKMAMAKTA BIZ KARARLIYIZ"

Bölgede yasanan son gelismelerin Türkiye’nin Karadeniz’de yaptigi kesfin stratejik önemini daha da artirdigini ifade eden anlatan Cumhurbaskani Erdogan sözlerini söyle sürdürdü:

"Bölgemizde yasanan son gelismeler Türkiye’nin Karadeniz’de yaptigi kesfin stratejik önemini daha da artirmistir. Rusya ile Ukrayna arasinda baslayan sicak çatismalarla birlikte tüm dünyada petrol ve gaz fiyatlari tarihi rakamlari görmüstür. Sadece gaz ithal eden ülkeler degil bu fahis fiyat artislarindan hidro karbon üreticisi ülkeler de olumsuz etkilendi. Mesela dünyanin en büyük petrol üreticilerinden olan ABD’de fiyatlar kimi eyaletlerde üç katina varan oranlarda yükseldi. Enerji fiyatlarindaki tirmanma enflasyona da yansimis. Gelismis ülkelerde enflasyon oranlari son 40 yilin en yüksek seviyelerine çikmistir. Su an küresel ekonominin temel sorunu sürdürülebilir ve güvenilir bir sekilde enerji arzini saglamakla enflasyonu dizginlemektir. Biz de ülke olarak fiyatlarin küresel ölçekte bu denli arttigi ölçekte vatandaslarimizi korumak için destek mekanizmalarini devreye aldik. Konutlardaki dogalgazin fiyatinda yüzde 75’e varan düzeyde sübvansiyon sagladik. Hala belirli oranda buna devam ediyoruz. Küresel riskleri minimalize etmek için yogun çaba sarf ediyoruz. Enerjide bir taraftan tedarik kaynaklarimizi çesitlendirirken diger taraftan ülkemizin potansiyelini tam manasiyla ortaya çikartmaya çalisiyoruz. Yakin çevresi zengin hidrokarbon kaynaklari olan ülke olarak altina bakilmadik tas, desmedik yer birakmamakta biz kararliyiz. Daha önce kiralama ve benzeri yöntemlerle yürüttügümüz arama sondaj çalismalarini kendi imkanlarimizla yürütmeye karar verdik. Simdiye kadar 3 adet sondaj gemisi 2 adet sismik arastirma gemisini envanterimize kattik. Sondaj gemilerimizi son dönemde attigimiz adimla dörde çikardik. Kendi filosuna sahip sayili ülkelerden biri haline geldik. Yeni filolarla gücümüze güç katmaya devam ediyoruz."

"DÖRDÜNCÜ SONDAJ GEMISI’NIN ADINI ABDÜLHAMIT HAN OLARAK AÇIKLAYALIM"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, dördüncü sondaj gemisinin adini da Sultan Abdülhamit Han olarak açiklayarak sözlerini söyle tamamladi:

"Bir süre önce yeni nesil gemimizle filomuzu çok güçlü hale getirdik. Dördüncü sondaj gemimizin adini ne verelim dedik, Sultan Abdülhamit bu bölgelerde yapmis oldugu çalismalarla bir döneme aslinda ismini vermis. Bu geminin adini Abdülhamit Han olarak belirledigimizi açiklayalim. Su anda sondaj öncesi teknik hazirliklari yapiliyor. Insallah bu gemimizin de göreve baslamasiyla çalismalari çok daha hizli verimli ve etkin bir sekilde gerçeklestirecegiz. Dördüncü sondaj gemimizin ülkemize ve milletimize hayirli olmasini diliyorum. Ismini milletimizin gönlüne yazdiracagina inaniyorum. Üç tarafi denizle çevrili ülke olarak Dogu Akdeniz’de mevcudiyetimizi hissettiriyoruz. Türkiye ve Kibris Türklerinin buradaki kaynaklar üzerinde var olan haklarini her platformda savunuyoruz. Ülkemizin bu durumdaki durusu süpheye yer birakmayacak sekilde net. Biz ne kimsenin hakkina el uzatiriz ne de haramilere hakkimizi yediririz. Bizim olanin zorbalikla, tehditle ayak oyunlariyla bizden kopartilmasina asla izin vermeyiz. Biz enerjiyi bir gerilim ve çatisma alani degil bölgesel isbirliginin anahtari olarak görüyoruz. Bu anlayisla bölgedeki aktörlerle isbirligi yollari gelistirmeye çalisiyoruz. Önümüzdeki temaslarin müspet neticelerini hep birlikte görmeye baslayacagiz. Türkiye’nin enerji arz güvenligi sorununu tamamen çözmüs bir ülke yapincaya denk mücadelemize devam edecegiz. Ülkemizin yeri doldurulamaz konumu anlasildikça su anda siyasi sebeplerle soguk bakanlar da mutlaka politikalarini degistirecekler. Unutmamalidir ki Karadeniz gazinin miktari kadar tamamen yerli imkanlarla bizim böyle tarihi bir kesfe imza atmamiz da önemlidir. Karadeniz’deki kesifle birlikte milletimiz Birinci Dünya Savasi’nin sebep oldugu büyük bir travmadan kurtulmustur. 2023 yilinin ilk çeyreginden itibaren dogalgazin hanelerde kullanilmaya baslamasiyla önemli bir esik asilmis olacak. Karadeniz gazi deniz ilk boru indirme ve kaynak törenimizin hayirli olmasini Allah’tan diliyorum."

Törenin sonunda ilk boru indirme ve kaynak gerçeklestirildi.

Sondajda kullanilan ilk matkap da Cumhurbaskani Erdogan’a hediye edildi.

(Onur Altindag - Yasin Erdem - Sertaç Özdemir - Emrecan Bayram/IHA)
Kaynak: İHA