Göçmen Kaçakçiligi Yapan 3'Ü Yabanci Uyruklu 5 Sahis Tutuklandi

Erzurum’da Emniyet Müdürlügü Göçmen Kaçakçiligiyla Mücadele ve Hudut Kapilari Sube Müdürlügü ekipleri tarafindan göçmen kaçakçiligi yapan sahislara yönelik düzenlenen operasyonda 3’ü yabanci uyruklu 5 sahis tutuklandi.

Erzurum Emniyet Müdürlügü Göçmen Kaçakçiligiyla Mücadele ve Hudut Kapilari Sube Müdürlügünce göçmen kaçakçiligi yapan sahislara yönelik yapilan çalismalar neticesinde; Afganistan uyruklu Davud C. ve Erzurum’da taksicilik yapan Önder A. isimli sahislarin yasadisi yollarla ülkeye giren düzensiz göçmenleri maddi menfaat karsiliginda bati illerine gönderdiklerine dair bilgiler edinilmesi üzerine süpheliler hakkinda sorusturma baslatildi. Yapilan çalismalarda düzensiz göçmenler Afganistan’dan çikmadan önce gitmek istedikleri hedef ülkelere göre kaçakçilara 1000-10.000 dolar arasi parayi pesin ödeyerek veya para havalesi ile ödeme yapmak kosulu ile anlasti. Iran ülkesi üzerinden ülkeye illegal yollarla giris yaptiklari, düzensiz göçmen sahislar kaçakçilar araciligi ile Erzurum’da ki kolluk uygulama noktalarinda yakalanmamak için uygulama noktalarina yakin baypas tabir edilen yol güzergâhlarinda göçmen sahislarin indirildikleri, Erzurum’da göçmen kaçakçiligi faaliyetlerinde bulunan sahislara teslim edildikleri belirlendi.

Teslim edildikleri sahislar tarafindan barinma ve ihtiyaçlarinin karsilandigi, ayrica belgesi bulunmayan sahislara sahte belge düzenlendigi akabinde bati illerine gitmek isteyen düzensiz göçmenleri bati illerine, bati illerine gitmek istemeyip hedef ülkelere gitmek isteyenleri de hedef ülkelere gönderdikleri istihbari çalismalarla elde edildi.

Sorusturmanin derinlestirilmesiyle Afganistan uyruklu Tamim R., Ramez N. ve Erzurum’da taksicilik yapan Burak G. isimli süphelilerin de suç organizasyonu içinde yer aldiklari tespit edildi. Yaklasik 1 ay süren takip sirasinda toplam 5 süpheli hakkinda islem yapilarak Afganistan uyruklu Abdullah M. ve semt garajinda yazihanecilik yapan S. Sinan T. isimli 2 sahis tutuklandi. 25 düzensiz göçmen yakalanarak suçta kullanilan 1 araca da el konuldu.

Davud C’nin kaçacagina dair bilgiler edinilmesi üzerine takip edilen sahislara yönelik operasyon yapilmasi karari alinarak, 7 Haziran gece 02.30 siralarinda Önder A., Tamim R., Burak G. Ile Afganistan uyruklu Ramez N. ve Davut C. yakalanarak gözaltina alindi. Sahislara ait 7 adreste yapilan es zamanli aramalarda; suçtan elde edildigi degerlendirilen 6 bin 30 TL, süpheliler arasinda para gönderimine iliskin hesaplarin tutuldugu bir adet defter ele geçirildi. Ayrica metruk bir adreste 4 düzensiz göçmen yakalandi.

Adli makamlara sevk edilen süphelilerden Önder A. ile Afganistan uyruklu Davut C. ve Tamim R. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Burak G. ve Afganistan uyruklu Ramez N. ise adli kontrol sartiyla serbest birakildi.
Kaynak: İHA