Yagislar Akarsularin Su Seviyesini Yükseltti

Mardin’de bu yil kar ve yagmur yagislari akarsularin su seviyelerini yükseltti.

Yagislar Akarsularin Su Seviyesini Yükseltti
Yil boyu kuraklik beklenirken ülke geneli ve Mardin’de kar ve yagmur yagislari artti. Bu artisla birlikte geçen yila göre akarsu seviyelerindeki düsüs, bu yil yerini yükselise birakti. Nusaybin, Savur ve Kiziltepe ilçelerinde bulunan Beyaz su, Yesil su ve Gurs Vadisindeki akarsularin su seviyesi yükseldi. Kiziltepe Tarim Bilimleri ve Teknolojisi Dekani Prof. Dr. Yusuf Dogan, bu yilki yagislarin geçen yila göre, akarsu ve kaynak sularini besledigini kaydetti.

Geçen yil kis mevsiminin kurak geçmesinden dolayi yagislarin yine az oldugunu söyleyen Prof. Dr. Dogan, “Bundan önceki dönemlerin kuraklik seklinde geçmesi, bu sene yeterli derecede kar yagisi bekledigimiz sekilde olmadi. Çünkü daha önce kuraklik geçmesine bagli olarak yagislarin yeterli olmadigini söyleyebiliriz. Akarsu havzasi olayina gelecek olursak öncelikle bir akarsuyun kollari ile birlikte besledigi ve sularini bosalttigi bölgeye diyoruz. Burada kar yagis önemli bir etkendir. Bunlar istenilen düzeyde oldugu zaman haliyle bunlari besleyecektir. Bunlarin beslenmesi sonucu barajlar, göletler ve akarsularini su seviyesi yükseldigi için bu, tarimi dogrudan bir sekilde etkileyecektir” dedi.

Geçen yillara ve son 2 yila göre su anki verilerin yaklasik olarak 2 kati fazla yagis aldigini aktaran Prof. Dr. Dogan, “Ama bu da bizim için su an yeterli degil. Çünkü belli dönemlerde yagan yagis ve dönemlerdeki kuraklikla beraber birlestigi zaman tarimsal anlamda bekledigimiz bir olay degil. Çünkü bizim beklemis oldugumuz aylara göre yagisin homojen bir sekilde yapilmasidir. Istenilen düzeyde yagmasi durumunda akarsularimiz, göletlerimiz ve barajlarimiz yeterli su seviyesine ulasmis olacaktir. Bu da olumlu bu sekilde etkileyecektir. Akarsu havzasinin büyüklügü geçtigi iklim bölgesine göre yagis durumu çok etkilidir. Eger o dönem yagis fazla ise haliyle akarsularin su seviyesi de yükselecektir” diye konustu.



“Kaynak sulari ve çesmelerin su seviyesi yükseldi”

Mart ayindaki yagislara dikkat çeken Prof. Dr. Dogan, “Mart ayindaki kar yagislari bizim için önemli. Çünkü kar, yavas yavas eridiginden dolayi su havzalarinda bir kayip söz konusu oluyordu. Yavas yavas topragin içerisine girdiginden dolayi sel gibi taskinlara neden olmadigi için bizim için elbette ki önemlidir. Hatta son dönemlerde baktigimiz zaman daha önceden kurumus olan pinarlar vardi ve su an baktigimizda onlarin su seviyesinin yüksek oldugunu görebiliyoruz. Bunu da yagan karin getirmis oldugu bereket seklinde ifade edebiliriz. Daha önceden mesela sikça gidip su alip getirdigimiz yerler vardi Eski Mardin’de kaynak sularinin su seviyesinin geçen senelere göre yüksek oldugunu görebiliyoruz. Zinnar bölgesinde 2-3 tane çesme mevcut ve onlarin da geçen seneye nazaran su seviyelerinin yüksek oldugunu gözlemliyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA