Âsik Nurhani Açiklamasi 'Milli Kültürden Uzaklasip, Batiya Yamaniyoruz'

Türkiye Yazarlar Birligi (TYB) Erzincan Subesinin programinda konusan Asik Nurhani (Nuri Kaya), “Milli kültürden uzaklasip, batiya yamaniyoruz” dedi.

Âsik Nurhani Açiklamasi 'Milli Kültürden Uzaklasip, Batiya Yamaniyoruz'
TYB Erzincan Subesinin haftalik programlari devam ediyor. Bu haftanin konugu olarak kürsüye gelen Türk Halk Edebiyati, âsiklik geleneginin Erzincan’daki temsilcisi Âsik Nurhani, Türk edebiyatinin ürünlerinden birisi olan halk edebiyati âsiklik gelenegine verdigi destek için Türkiye Yazarlar Birligi Erzincan Subesi’ne tesekkür etti.

Diyanet Gençlik Merkezinde gerçeklesen konusmasinda Âsik Nurhani, “Âsiklik gelenegi yillardir bu topraklarin ürünüdür. Bunu yasatmamiz gerekir. Batidan aldigimiz bir gitarla sahneye çikan bir kisiyi yüzlerce kisi izlerken, elinde sazi ile sahneye çikan bir halk asiginin izleyicisi sinirli sayilabilecek kisi tarafindan izleniyor. Bu durum vahimdir. Milletimiz kendi degerlerine dönmelidir” seklinde konustu.

Âsik Nurhani “Halk Edebiyatinda Atismalar” basligini tasiyan konusmasinda âsiklik geleneginin usta isimlerinin siirlerinden ve kendi siirlerinden örneklerle konusmasina basladi.

Ardindan da âsiklarin atismalarindan örneklerini verdi.

Âsiklik gelenegini sürdürenlerin derin bir kültüre sahip olmasi gerektigini, atismalarda kendilerine sorular sorulari anlamasi ve onlara cevap verebilmesi gerektigini ifade eden Nurhani, atisanlarin bilgisi ve birikimi ile kalici olabilecegini söyledi.

Bilgisi ve birikimi olmayan kisilerin atismaya giremeyecegini ve karsisindakini yenemeyecegini söyleyen Nurhani, “Bilginin kaynagi inancimizdir. Tartismalarin atismalarin konusu inancimizdir. Buna hâkim olamayanlarin bu mevkide, meslekte ve makamda bulunabilmeleri düsünülemez.” dedi.

Kaynak: İHA