BIGACEM'den Havayolu Sirketlerine 'Nemrut Krateri' Için Destek Talebi

Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Nemrut Krater Gölü ve kalderasindaki dogal güzelliklere dikkat çekmek için 2022 yilini “Nemrut Kraterini tanitma yili” ilan eden Bitlis Gazeteciler Cemiyeti (BIGACEM), tanitim seferberligi için havayolu sirketlerinden “Gökyüzünden destek” talebinde bulundu.

BIGACEM'den Havayolu Sirketlerine 'Nemrut Krateri' Için Destek Talebi
"#Nemrut2022” sloganiyla tanitim çalismalarinin startini veren BIGACEM, bu çalismalar çerçevesinde kollari sivadi. Tanitim çalismalarini yerelle sinirli birakmayan BIGACEM, çalismalar çerçevesinde Türk Hava Yollari (THY), Anadolu Jet, Pegasus, Onur Air ve Sun Express havayolu sirketlerine iletilmek üzere destek talep yazisi gönderdi. Iletilen destek talep yazisinda bölgenin önemli destinasyonlarindan olan Nemrut Krater Gölü ve kalderasi, UNESCO Küresel Jeopark Agi’na dahil edilmesi için baslatilan çalismalar, tanitim seferberligi çalismalari, amaci ve bölge için önemine dikkat çekildi.

“’#Nemrut2022’ sloganiyla yeryüzünden gönüllü olarak startini verdigimiz bu tanitim seferberligi için gökyüzünden desteklerinizi talep ediyoruz” denilen destek talep yazisinda; “Bitlis Gazeteciler Cemiyeti olarak, ilimizin tanitimina katki sunmak ve dogal güzelliklerine dikkat çekmek amaciyla baslatmis oldugumuz ‘Gönüllü Tanitim Elçileri’ projemiz çerçevesinde gönüllü olarak bir takim tanitim faaliyetleri yürütmekteyiz. Bu faaliyetlerimiz çerçevesinde 2022 yilini dünyanin en önemli jeolojik miraslarindan biri olan ve UNESCO Küresel Jeopark Agi’na dahil edilmesi için baslatilan çalismalari devam eden Nemrut Kalderasi ve Krater Gölü’nü #Nemrut2022 sloganiyla tanitma yili olarak ilan etmis bulunmaktayiz. Bitlis ilimizin Tatvan ilçe sinirlari içerisinde bulunan Nemrut Krater Gölü, ülkemiz ve bölgemizin önemli destinasyonlari arasinda yer almaktadir. Avrupali Seçkin Destinasyonlar (EDEN) Projesi çerçevesinde ‘Mükemmeliyet Ödülü’ alan Nemrut Dagi ile Nemrut Krater Gölü 2 bin 250 rakim yükseklikte bulunmakta olup, her yil binlerce yerli ve yabanci turist tarafindan ziyaret edilmektedir. Ancak, bu dogal güzelligin hakkettigi konumda olmadigini üzülerek ifade etmek durumundayiz. Tüm çaba ve gayemiz Nemrut Kalderasi ve Krater Gölü’nü hak ettigi konuma tasimaktir. Adeta bir doga harikasi olan bu güzelligin tüm dünyada taninmasi ve bilinirliliginin arttirilmasi ülkemiz adina önemli bir girisim olacagi gibi ilimiz ve bölgemiz için de degerli katkilari olacaktir. Tüm bu duygu ve düsüncelerle ‘#Nemrut2022’ sloganiyla yeryüzünden gönüllü olarak startini verdigimiz bu tanitim seferberligi için gökyüzünden desteklerinizi talep etmekteyiz” denildi.

“Nemrut Krateri üzerinden geçilirken, bilgilendirme anonsu yapilsin”

Nemrut Krateri üzerinden yapilan uçuslarda yolculara Nemrut Krateri ile ilgili bilgilendirme anonsu yapilmasi ricasinda bulunulan mektubun devaminda su ifadelere yer verildi:

“Nemrut Kalderasi ve Krater Gölü özellikle Van Ferit Melen Havaalanindan Ankara, Izmir ve Istanbul merkezli yapilan uçuslarin hemen hemen tamaminda ve diger havaalanlarindan yapilan uçuslardan bazilarinin uçus rotasi üzerinde yer almakta olup, bu uçuslar Nemrut Kalderasi ve Krater Gölü üzerinden yapilmaktadir. Her gün binlerce yerli ve yabanci misafirin üzerinden geçmesine ragmen bu dogal güzellikten bihaber olmasi bizler için üzücü bir durumdur. Bu nedenle siz degerli havayolu sirketlerinden ricamiz, ifade ettigimiz uçus rotasinda yer alan uçuslarda Nemrut Kalderasi ve Krater Gölü üzerinden geçilirken degerli yolculara bu doga harikasi yerin neresi oldugu hususunda kabin ekibi tarafindan kisa bir bilgilendirme anonsu yapilmasi yönündedir. Ayrica, yolcular ya da kabin ekibi tarafindan gökyüzünden çekilen Nemrut Kalderasi ve Krater Gölü fotograf ve videolarinin sosyal medya hesaplarindan paylasirken #Nemrut2022 etiketiyle paylasmalari sürece degerli katkilar sunacaktir. Saglayacaginiz destekler için simdiden tesekkürlerimizi iletiyoruz.”

Öte yandan; BIGACEM tarafindan 2022 yilinin “Nemrut Kraterini tanitma yili” olarak ilan edilmesi ve yürütülen çalismalara iliskin Bitlis Valiligi, Bitlis Il Kültür ve Turizm Müdürlügü, Tatvan Kaymakamligi, Tatvan Belediyesi, Bitlis Eren Üniversitesi ve Tatvan Jeopark Dernegine bilgilendirme yazisi gönderildi.
Kaynak: İHA