Doktor Doktor Gezip Hastaliginiza Teshis Koyamiyorsaniz Sebebi Bu Olabilir

KOCAELI – Doktor doktor gezip hastaligina teshis koyulamayanlar ile internet üzerinden hastalik arayip doktora kosanlara uzmanindan tavsiyeler geldi. Psikolog Selinay Akman, hastalik hastaliginin bilimsel adinin hipokondriyazis oldugunu belirterek, "Internette tiklamalar arttikça hastanin da kaygisi, seviyesi artiyor" dedi.

Doktor Doktor Gezip Hastaliginiza Teshis Koyamiyorsaniz Sebebi Bu Olabilir
Modern çagin yaygin durumlarindan olan bilimsel adi hipokondriyazis olan hastalik hastaligi bulunan kisiler, doktor doktor gezerek kendilerine teshis koydurmaya çalisiyor. Internet üzerinden yapilan aramalar ise hastaligin seviyesini arttiriyor. Hipokondriyazis ile ilgili bilgi veren Atlantis Danismanlik Merkezi’nden Psikolog Selinay Akman, "Halk arasinda hastalik hastaligi olarak bilinen durum. Kisinin bedeninde rahatsizlik oldugu düsüncesi ve yogun hastalik kaygisi yasamasi, bununla beraber bedensel yakinmalari olmasi durumudur. Kaynagi genellikle kisinin günlük hayatta yasadigi zorluklar, iliskisel problemleridir. Bu problemleri bedenine aktarir ve bedeniyle ugrasmaya baslar. Genellikle yetiskinlikte ortaya çikan bir durumdur. Tibbi tanilamada, laboratuvar tekniklerinde herhangi bir bulguya rastlanmaz. Kisi kendisinin hasta olduguna yogun bir sekilde inanmaktadir ve çevresini de ikna etmeye çalismaktadir. Nasil davranis gösterirler? Bu kisiler yogun kaygi yasarlar, yüzde 80’ine depresyon, anksiyete eslik etmektedir. Bunlarin disinda yogun internet arastirmalari yaparlar, doktor doktor gezerler. Önce kendileri inanmak isterler, sonra da çevresindekileri bu duruma inandirmaya çalisirlar" diye konustu.

Tani sürecine de deginen Akman, "Tanilamada en önemli noktamiz, bizim diger bulgularla, laboratuvar tekniklerinde, muayenelerde organik bir sebep olmamasi. Eger bu organik sebep var ise hastanin yogun bir sekilde kaygi yasayip yasayamamasidir. Organik sebepler olabilir mide ülseri veya migren gibi. Burada bizim için önemli olan hastanin korkusu, endisesi ve bunlari çok ileri düzeyde yasiyor olmasidir. Ayni sekilde DSM–5 tani kitabinda da bu sekilde yer aliyor. Bu tarz endiselerin en az 6 ay içerisinde var oluyor olmasi bizim için önemli" seklinde konustu.



Iste sebepleri

Hastalik hastaliginin sebeplerini anlatan Selinay Akman, su ifadeleri kullandi:

"Kisinin günlük hayatta yasadigi öfke problemleri, hayal kirikliklari, travmalari. Bunlar sebep olarak görülebiliyor. Birçok sebebi var tabii ki. Bunun yaninda ikincil kazançlar sebepler olabiliyor. Ikincil kazanç dedigimiz sey su; bir hastalik durumunda, sizin çevreden gördügünüz ilgi veya bir istirahat durumu. Bu tarz durumlar gelistiginde kisi bunlari pozitif olarak algiliyor ve bu sefer hastalik hastaligi durumu ortaya çikabiliyor. Tedavi sürecine bakacak olursak eger bu hastalar tedaviye karsi dirençliler. Tabii bir de iç görülerinin eksik olmasi. Doktor doktor geziyorlar dedigimiz gibi. Psikiyatrik ilaç kullanmalari gerektiginde bazi yan etkileri olabiliyor bu ilaçlarin. Öncelikle hekimin bu yan etkileri çok net bir sekilde hastaya anlatmasi gerekiyor. Ayni sekilde ilacin nasil isledigi hakkinda bilgi vermesi gerekiyor. Bu yan etkiyi hasta yasadiginda tekrardan bir arastirma süreci baslayabilir ve kisir döngüye girebilir. Bazen sadece ilaç tedavisi yeterli olmayabiliyor. Bu tarz durumlarda da uzun soluklu psikoterapiler yani psiko dinamik yaklasimlar veya bilimsel davranisçi yaklasimlar görülebiliyor."

“Her tiklamada kaygilar artiyor”

"Çagimizin popüler iletisim araçlarindan biri internetin faydalari oldugu kadar zararlarini da görüyoruz" diyen Akman, "Hastalik zaten en basta doktora gitme hevesinden önce kendisini bilgisayar basinda gösteriyor. Hasta ilk önce bütün sitelerde vücudunda buldugu bulgulari arastiriyor ve kendisine bir hastalik üretmeye ve öncesinde de tani koymaya çalisiyor. Bir siteye bakiyor bu var, diger bir siteye bakiyor bu var. Bütün tanilari arastiriyor ve kendisine ‘Evet ben hastayim’ teshisi koyuyor. Bundan sonra da zaten randevular basliyor. Brans brans gezmeye basliyor, zaman zaman doktorlarla tartisabiliyor. Çünkü kendisi inaniyor fakat çevresindeki kisiler onun hasta olduguna inanmiyor. Hastalik seyri bu sekilde gelisiyor. Internette yaptigi tiklamalar arttikça hastanin da kaygi seviyesi artiyor ve hastaliginin ilerlemis oldugunu söyleyebiliyoruz. Ardindan da zaten doktor randevulari basliyor. Hasta brans brans geziyor, zaman zaman da doktor ile tartismalara girebiliyor" dedi.

Kaynak: İHA