4,5 Ton Atik Yag Ekonomiye Geri Kazandirildi

Samsun’un Ilkadim ilçesinde 4,5 ton atik yag ve 2 bin atik pil ekonomiye geri kazandirildi.

4,5 Ton Atik Yag Ekonomiye Geri Kazandirildi
2018 yilinda atik yag ve pil toplama çalismalarina baslayan Ilkadim Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlügü bu kapsamdaki faaliyetleri daha da gelistirerek 40. AYPIKUT’u Kalkanci Mahallesi’nde kullanima sundu.

“Geri dönüsüm aliskanligini kazandirmayi hedefliyoruz”

2022 yilinda AYPIKUT’lar tarafindan toplanan 4 bin 500 kilo bitkisel atik yagin biyodizele dönüstürüldügünü belirten Ilkadiim Belediyesi Çevre Mühendisi Aysegül Akça, 2000 atik pili de Tasinabilir Pil Üreticileri ve Ithalatçilari Dernegi’ne teslim ederek bertarafini sagladiklarini söyledi.

Akça, “Bu makineler sayesinde atik olarak nitelendirilen ürünler geri dönüsüme kazandirilarak ülke ekonomisine katki sagliyoruz. Bu sayede halkimiza geri dönüsüm aliskanligini kazandirarak, çevre kirliliginin önüne geçmeyi amaçliyoruz” dedi.



“Getir Atigi Al Harçligi” Ilkadim’da hayata geçiyor

Geri dönüsümle Türkiye ekonomisine katki sagladiklarini vurgulayan Ilkadim Belediye Baskani Necattin Demirtas, “Yenilikçi ve çevre dostu belediyecilik anlayisiyla gelecek nesillerimize daha saglikli ve daha yasanabilir bir çevre birakmak ve ülke ekonomisine katki saglamak amaciyla atiklarin önemli oldugunu biliyoruz. Bu dogrultuda gelecek nesillere temiz bir çevre birakmanin simdiki nesli bilinçlendirerek olacagi bilinciyle pandemi sürecinin sona ermesiyle birlikte okullarimizda Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügü ekiplerimiz geri dönüsümle ilgili egitimler vermeyi basladik. Bunun yani sira geri dönüsüm alaninda ‘Getir Atigi Al Harçligi’ projesi ile gençlerimizi ve okul çagindaki ögrencilerimizi bu proje ortak etmek istiyoruz. Bu uygulama ile Sifir Atik projesine farkli bir boyut kazandiracagiz. Bu proje sayesinde genç neslimizin çevreye duyarli olmasina katki saglarken, bu sayede gelecek nesillere de daha yasanabilir bir dünya birakmayi hedefliyoruz. Atik yaglarin ve atik pillerin toplanmasina imkan saglayan AYPIKUT’lar geri dönüsümle birlikte tabiatin kirlenmesine engel olundugu gibi ayni zamanda ülke ekonomisine de katki saglaniyor. Bu vesile projemize destek veren Ilkadimli vatandaslarimiza geri dönüsüme olan katkilarindan dolayi çok tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA