'Yassiçal Çuha Dokumasi'ni Yeniden 'Yüksel'ten Nine

Amasya’da 75 yasindaki Yüksel Kanar, yöreye özgü ‘Yassiçal çuha dokumacilik’ sanatini 15 yil önce unutulmaya yüz tutmak üzereyken yasatip saglanan destekle kadinlara ögretmeyi basardi.

'Yassiçal Çuha Dokumasi'ni Yeniden 'Yüksel'ten Nine
Dokuma tezgahinin basina geçip her biri ayri anlam tasiyan motifleri heyecanla sekillendiren 6 çocuk, 14 torun sahibi Yüksel nine, genç kizlara tas çikartiyor.

Atil haldeki tezgahlar elden geçirildi, aynilari yapildi

Dogup büyüdügü Yassiçal köyünde unutulmaya yüz tutan ‘Yassiçal çuha dokumacilik’ sanatinin örneklerini sandiginda saklayan Kanar’in 15 yil önce kapisini çalan Amasya Halk Egitimi Merkezi yetkilileri kurslar düzenleyip bu köklü gelenegin gelistirilmesini destekledi. Atil haldeki tezgahlar elden geçirildi, aynilari yapildi. Bir yil boyunca kadinlara egitim verilerek yeni ustalar yetistirilmesi saglandi.

Rengarenk motifleriyle elbise, perde, çanta ve hediyelik esyalari süslüyor

Ipleri kök boyalarla boyanip tetce ve çikrikla mekiklere sarilarak kendine özgü tezgahlarda dokunan ‘Yassiçal çuhasi’ kiyafet, çarsaf ile örtü yapiminda kullaniliyordu. Simdilerde ise rengarenk motifleriyle elbise, perde, çanta ve hediyelik esyalari süslüyor. Yetistirdigi ustalarin kurslarina giderek tecrübelerini kizlarla paylasan Yüksel Kanar, “Köyümüzde her evde dokunuyordu. Ilgisizlikten kaybolmak üzereyken destek oldular. Bu sayede yeni ustalar yetistirdim” dedi.



‘Eminem’ hasret, ‘Süleyman’ kararliligi simgeliyor

Kanar’dan egitim alip usta ögretici olan kizi Nese Asçi, bu sayede hayatlari renklenen 100’den fazla kadinin üretip para kazanarak ev ekonomilerine katkida bulunduklarini belirtti.

Amasya Halk Egitimi Merkezi Sanatevi olan tarihi konakta egitimlere devam ettiklerini anlatan Asçi, ‘Eminem’, ‘Süleyman’, ‘Mehmet Dede’, ‘sinekli’, ‘tekke peskiri’ adlariyla anilan motiflerin renk ve sekilleriyle farklilik içerdigini vurguladi. Eminem’ motifinin annenin evladina duydugu hasreti, ‘Süleyman’ motifinin ise kararliligi yansittigini ifade etti.



Cografi isaret basvurusu yapildi

Geçen yil Amasya Valiligi’nin girisimiyle cografi isaret basvurusu yapildigina deginen usta ögretici Hatice Bünyat da ürünün cografi isaret tescilinin kent kültürü ve ekonomisine önemli katki saglayacagina inandigini dile getirdi. Kursiyerlerden Safiye Asçi ise, bu sanati ögrenmekten mutluluk duydugunu söyledi.

Kaynak: İHA