Üçüncü Kez Selin Vurdugu Ilçe Diken Üstünde, Korkudan Evlerine Giremiyorlar

11 Agustos 2021 yilinda Kastamonu’da yasanan sel felaketinin ardindan üçüncü kez selin vurdugu Çatalzeytin ilçesinde vatandaslar korkudan evlerine giremiyor. Dün gece yasanan sel felaketi sebebiyle çay üzerindeki 9 köprü yikildi, 26 köye ulasim kesildi, yollar da göçtü.

Üçüncü Kez Selin Vurdugu Ilçe Diken Üstünde, Korkudan Evlerine Giremiyorlar
Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesinde kar sularinin erimesi ve hemen ardindan saganak yagis sebebiyle Akçay çayi üzerinde su seviyesi yükseldi. Akçay çayi üzerinde 9 köprü sel sularinin yükselmesiyle yikildi. Köprülerin yikilmasiyla birlikte 26 köye ulasim saglanamiyor.

Ayrica saganak yagis nedeniyle Kastamonu ile Sinop illerini birbirine baglayan Akçay Çayi’nin seviyesi yükseldi. Sel sularinin yükselmesiyle Akçay çayi üzerindeki köprü ulasima kapatildi.

Öte yandan su seviyesinin yükselmesiyle Çatak köyü yolu da su altinda kaldi. Su seviyesinin halen bölgede yüksek olmasindan ötürü çalisma baslatilamadi.

Sel sularinin zamanla asindirdigi toprak sebebiyle Akçay çayi kenarinda bulunan evler bosaltildi, bir ahirda bulunan kaz, tavuk gibi hayvanlarda sel sularina kapildi. Ayrica ahirda bulunan 12 büyükbas hayvan, sahipleri tarafindan sele kapilmaktan güçlükle kurtarilabildi.

“Gece gündüz nöbet tutuyorum, hayvanlarim sele kapilacak diye korkuyorum”

Sel afetinden dolayi gece gündüz nöbet tuttugunu ve ahirda bulunan hayvanlarinin sele kapilmasindan korktugunu söyleyen Ayse Demirkiran. “Bana bir yer bulsunlar bende buradan çikip gideyim. Bana bir yer göstersinler bende hayvanlarimi kurtarayim. Hayvanlarim sele kapilacak diye korkuyorum. Gece gündüz hayvanlarimi düsünüyorum, kafayi yiyecegim sonunda. Sel, çayin kenarlarini oya oya ahira kadar yaklasti. Neredeyse aramizda 10 metre mesafe kaldi. 12 tane büyükbas hayvanimiz var. Son selde kazlarim, tavuklarim, ahirin önünde bulunan pat pat aracim hepsi sele kapildi. Hayvanlarimda sele kapilacak diye çok korkuyorum, son yasanan selde hayvanlarimi zor kurtardim. Bu yüzden gece gündüz burada nöbet tutuyorum. Gece gündüz burasini bekliyorum, kafayi yiyecegim valla hayvanlarimi sel alacak diye. Samanlarim sele kapildi, yeniden saman aldim” dedi.



“9 köprümüz yikildi, 26 köye ulasim saglanamiyor”

3-4 gündür bölgede saganak yagisin etkili oldugunu ve sel afetinin yasandigini ifade eden Hikmet Aydin ise, “Özellikle gece saatlerinde yasanan yagmurdan dolayi tekrar büyük bir sel afeti yasadik. Su anda bulundugumuz yol, 26 köyü birbirine baglayan köylerimizin yoludur. Dün ilçemizde haftalik pazarimiz kuruldu. Köylülerimizin ihtiyaçlarini karsiladigi bir gündü. Ama hiç kimse yasanan selden dolayi köylerinden ilçe merkezine pazara inemedi. Yollarimiz kapali, su anda su seviyesinin yüksek olmasindan ötürü makineler çalisamiyor. Kizilcakaya köprüsü, Duran köprüsü gibi 9 köprümüz yikildi, 22 köyün baglantisini saglayan Pasali köyü sinirlari içerisindeki grup yolunda büyük bir heyelan oldu. 11 Agustos’ta yasadigimiz sel felaketinden sonra dün gece en büyük sel afetini yasadik” seklinde konustu.



“Köylerimize ulasim yok, ancak helikopter ile gidilebiliyor”

Sel sulari sebebiyle köprülerin yikildigini ve yollarin da sular altinda kaldigini belirten Aydin, “Su anda sel sularinin tamamen kapattigi ve geçise izin verilmeyen Karacakaya köyünde ve diger köylerimizde diyaliz, KOAH gibi hastalar var. Bu köylerimiz elektrik sikintilari yasiyor. Bu köylerimize ulasim su anda hiçbir yerden yok. Tek ulasim hava sartlari elverirse helikopter ile hava sartlari uygun olmazsa bu insanlar ölüme mahkum gibi bir sey. Su anda yiyecekleri, içecekleri var midir bilemiyoruz. Yollari yok, ulasimlari yok. Biran önce buralara çözüm üretilmesini istiyoruz. 11 Agustos’tan sonra bu bizim yasamis oldugumuz dördüncü afet oldu. Ama 11 Agustos’tan sonraki en büyük afet oluyor. Cenabi Allah bizleri afetlerle siniyor. Bizler su anda sel ile imtihan oluyoruz. Dün yasanan sel afetinde polis ve jandarma ekipleri, köprüleri bosaltti, araç geçislerine izin verilmedi. Dere yakininda olan evler bosaltildi. Yine sel sularinin yükselmesiyle Çayagzi Mahallesinde birkaç evi su basti. Ahirlari su basti. Köprüler yikildigi için karsidaki köylere geçisler yok. Buralarda yasayan akrabalarimiz var. Bunlarla iletisim su anda kuramiyoruz” diye konustu.



“Yollarimiz sel sularinin altinda kayboldu”

Pasali Köyü Muhtari Ahmet Özcan da, “Asil sel 11 Agustos’ta yasandi. Selde Bozkurt, Inebolu, Çatalzeytin, Abana, Ayancik gibi ilçelerimiz büyük oranda etkilendi. O selde en fazla hasar ilçemiz gördü. Burasi Akçay üzerinde 5 çayin birlestigi yer oluyor. Burada arazinin yapisi yaygan olmasaydi zaten buralari alip götürürdü. Burada yerlesim diye bir sey kalmazdi. Ama burada genis bir arazi var. Genis bir arazi oldugu için sular yayiliyor. Bu yüzden ufak köprüler burada kiyafetsiz kaliyor. En son yasadigimiz sel afetinde de 9 tane köprümüz yikildi. Akçay ve Karacakaya çevresinde 9 tane köprü yikildi. Bu köprüler 26 tane köyümüzü birbirine bagliyor. Çatalzeytin’e bagli 21 köy, Sinop’a da bagli 5 köyü birbirine bagliyor. Su anda burada kepçenin çalistigi yerde de köy yolu vardi. Ama sular altinda. Burasi Çatalzeytin’i köprünün karsisindaki köylere hatta Türkeli’nin köylerine baglayan bir yoldur. Su anda bu yol sel sulari altinda. Bu yolun karsisinda Türkmen pazari diye bir yer kuruluyor. Burasi tarihi bir yerdir. Orasi da görüldügü üzere çaydaki sel sularinin yükselmesiyle oldugu gibi tas ve moloz yiginin altinda kaldi” seklinde konustu.

Kaynak: İHA