Sinop'ta Karasu Çayi Tasti, Tarim Arazileri Sular Altinda Kaldi

Son günlerde etkili olan yagislar nedeniyle Sinop’un Erfelek ilçesine bagli Karasu Çayi tasti, tarim arazileri yer yer sular altinda kaldi. Ekim için sürülen, hazirlanan çeltik tarlalarinda ise çiftçinin emegi bosa gitti.

Sinop'ta Karasu Çayi Tasti, Tarim Arazileri Sular Altinda Kaldi
Sinop ilinde Erfelek Ovasi’ndan geçen Karasu Çayi’nda asiri yagis nedeniyle suyun debisi yükseldi, tarlalara yakin köylerde yer yer tasmalar olustu. Karasu Çayi’na yakin Kiliçli, Osmaniye, Dibekli, Mertoglu, Akliman, Muhsinli, Uzungürgen, Bektasaga köyleri civarindaki tarlalarda yer yer tarim arazileri sular altinda kaldi. Ekili tarla olmamasi ciddi maddi hasara yol açmazken, ekim öncesi hazirliklari yapilan çeltik tarlalarinda çiftçilerin emekleri bosa gitti. Suyun debisinin daha da yükselmesi durumunda ciddi sorunlara yol açabilir. 8 köyde yaklasik 150 bin dönüm alanda tarim arazileri, sel tehlikesiyle yüksek risk altinda.

Mertoglu köyünde evinin yakinindan geçen çayin, seviyesinin yükseldigini fark eden Murat Kümeç, taskin gelmeden hemen önce bahçesindeki kümesinden hayvanlarini çikarip güvenli bir yere tasidi. Kümeç, 30 yildir ikamet ettigi Mertoglu köyünde Karasu Çayi’nin uzun yillardir bu seviyede yükselmedigini belirterek; “Erfelek Karasu Çayi evin çok yakinindan geçiyor. Burada canli hayvanlarimiz vardi, tavuklar ördekler. Su seviyesinin yükselmesiyle bunlari almak zorunda kaldik. Allah daha kötüsünden korusun, suyun daha da yükselmesinden korkuyoruz, yükselmemesi bizim için avantajdir” dedi.

Çayin debisinin tarlalarin seviyesine kadar yükseldigini ifade eden Kümeç, “Yaklasik iki saat önce bu kadar yükselmemisti, aksamüzeri bu kadar su yoktu burada” seklinde konustu.



Devrik agaçlar akintiyi engelliyor

Çayin içerisinde devrilmis büyük agaçlarin oldugunu söyleyen Kümeç, akintiyi engellediklerini ve bu agaçlari çikartmanin da kolay olmadigini belirtti.

Akintiyi engelledigini dile getiren Kümeç, çayin içerisinde akintiyi engelleyen cisimlerin temizlenmesi gerektigini vurguladi.

Ekime hazirlanan çeltik tarlalari zarar gördü

Bölgedeki ekim dönemi yaklasan ve ekim hazirliklarinin yapildigi çeltik tarlalarinin zarar gördügünü söyleyen Kümeç, “Ovada ekili alan çok nadir, yonca, bugday olan var ama geneli çeltik. Hazirlanmaya baslaniyordu, birçogu da hazirladi. Simdi selden sonra tekrar hazirlamak zorunda kalacak. Insallah daha da yükselmez, yükseldikçe tarimsal arazilerin daha çok zarar görebilecegini düsünüyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA