Gerçeklestirdigi 1400 Dogumla Ödül Aldi, Anne Olmak Isteyenlere Ümit Verdi

2017 yilinda 1 yil içerisinde 1400 dogum yaptirarak dönemin Saglik Bakani’nin elinden ‘yilin doktoru’ ödülünü alan Kadin Hastaliklari, Dogum ve Tüp Bebek Uzmani Doç. Dr. Ayse Zehra Özdemir, adetten kesilmemis her hastanin gebe kalma sansinin devam ettigini söyledi.

Gerçeklestirdigi 1400 Dogumla Ödül Aldi, Anne Olmak Isteyenlere Ümit Verdi
Ilk görev yeri Vezirköprü ilçesi olan Kadin Hastaliklari, Dogum ve Tüp Bebek Uzmani Doç. Dr. Ayse Zehra Özdemir, 2 yil Vezirköprü Devlet Hastanesi’nde çalisti. Burada hastanedeki tek kadin dogum uzmani olan Özdemir, bir yilda 1400 dogum yaptirdi. Poliklinik hizmeti disinda gece acil vakalara da müdahale eden fedakar Doktor Özdemir’in en büyük özelligi ise yaptirdigi dogumlarda sezaryen oraninin düsük olmasi olarak dikkat çekti. Özdemir, 2017 yilinda yilin hekimi seçildi. Ödülünü ise Ankara’da düzenlenen programda dönemin Saglik Bakani Recep Akdag’in elinden aldi. 5 yildir OMÜ Tüp Bebek Merkezi’nde binlerce aileye yardimda bulunan Kadin Hastaliklari, Dogum ve Tüp Bebek Uzmani Doç. Dr. Ayse Zehra Özdemir, kisa süre önce Medicana International Samsun Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nde göreve basladi.

Özdemir, bebek sahibi olmak isteyen aileler için önemli uyarilarda bulundu.

“Adetten kesilmemis tüm hastalarin gebe kalma sansi devam ediyor”

Tüp bebek ve diger tedavilere cevap vermeyen ama adet gören her kadinin gebe kalma sansinin devam ettigini ifade eden Doç. Dr. Ayse Zehra Özdemir, “Yakin zamanda Medicana International Samsun Hastanesi’nde göreve basladim. Insanlarin en dogal istegi çocuk sahibi olmak. Bu istekle bizlere gelen hastalara yardimci olmak ve onlarla bu yola çikmak istiyoruz. Bazen kendimizi bile zor motive ettigimiz hastalar basit tedaviler ile gebe kalabiliyor. Bazen de basit gördügümüz hasta bizleri daha çok ugrastirabiliyor. Tedaviden vazgeçmeyen hastalar eve bebekle dönüs yapiyor. 10’un üzerinde tüp bebek deneyen hastalara bazen ürkerek yaklasiyoruz. ‘Bu hasta zor’ diyoruz, ama hasta ilk denemede gebe kalabiliyor. 5 yil boyunca OMÜ’de tüp bebek merkezinde çalistim. Adetten kesilmemis tüm hastalarin gebe kalma sansi devam ediyor. Gebelik tedavisi diger tedavilerden farkli olarak vazgeçilmemesi gereken bir tedavi. Sonunda bebek dünyaya geldiginde çekilen tüm çileler bir anda unutulabiliyor” dedi.

Bebek sahibi olmak isteyen ailelere uyarilarda bulunan Doç. Dr. Özdemir, “Sadece tüp bebek tedavisi yapmiyoruz. Çok basit yumurta takibi ya da asilama yöntemiyle elde ettigimiz gebelikler var. Bunlarin hepsi bir bütün. Herkese tüp bebek yapmiyoruz. Çiftler 1 yil sonra gebelik elde edemediyse arastirmalarin baslamasi gerekiyor ve yardimci üreme teknikleri arastirmalarina girmesi gerekiyor. Uzun süre ‘nasil olsa olur’ diye bizlere gelmeyen çiftler oluyor. Bu gibi durumlarda hastalar daha zor bir duruma giriyor. 1 yil gebelik elde edilemiyorsa mutlaka hastaya uygun tedavi yöntemimizi uygulamamiz gerekiyor. Tek amacimiz bir sürü ailenin buradan kucaginda bebekleriyle ayrilmasi” diye konustu.



“Hiçbir problemi olmayan ama bebek sahibi olamayan vakalar var”

Herhangi bir sikinti olmamasina ragmen gebelik olusmayan durumlarin da meydana geldigini ve bu sorunu gidermek için yeterli teknik ve tecrübeye sahip olduklarini belirten Özdemir, sunlari söyledi:

“Açiklanamayan bir hasta grubu var. Bunlarda hiçbir problem olmamasina ragmen gebelik olmuyor. Gebeligin olmama sebebi çok ince bir yerde sakli olabilir. Bunlar o anki vitamin düzeyi, kronik hastaliklar, hormon düzeyi olabilir. Sikintiyi buldugumuzda gebelik elde edilebiliyor. Medicana Tüp Bebek Merkezi’nde daha önce sperm bulunmayan hastalar veya daha önce yumurta azligi nedeniyle tedavisi iptal edilen hastalar için ileri tedavi tekniklerini de uyguluyoruz. Bunlari planladik. Tedavilerin ardindan gebelik olusabilir. Küçük bireysel tedavilerin dogru yönlendirildiginde gebelige dönüsebilecegini daha önceki deneyimlerimde de gözlemledim.”
Kaynak: İHA