Bu Belirtiler Varsa Dikkat Açiklamasi Uzmanlar Kenelere Karsi Uyardi

Kene isirmalari ile birlikte görülmeye baslayan Kirim Kongo Kanamali Atesi’ne (KKKA) karsi uyarilarda bulunan Hitit Üniversitesi Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari-Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Baykam, kene ile mücadelede en etkili yöntemin tedbir, erken tani ve tedavi oldugunu söyledi.

Bu Belirtiler Varsa Dikkat Açiklamasi Uzmanlar Kenelere Karsi Uyardi
Dünyanin birçok bölgesinde oldugu gibi Türkiye’de de KKKA’nin endemik bir hastalik haline geldigine dikkat çeken uzmanlar, vatandaslari uyariyor. Hitit Üniversitesi Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari-Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Baykam, KKKA vakalarinin görülmesinin beklendigini belirterek hastaliktan korunma yollari ile ilgili bilgi verdi.

KKKA hastaliginin yönetiminde üç önemli noktanin bulunduguna vurgu yapan Prof. Dr. Baykam, “Birincisi insan vücuduna yapisan keneler araciligiyla bulasan virüsün bulasini önlemek. Ikincisi hastaligin erken taninmasi ile ilgili hem halkin hem saglik çalisanlarinin duyarliligini artirmak. Üçüncüsü de tani veya ön tani konan hastalara gerekli tibbi müdahaleyi yapmak” dedi.

Nisan ayinda baslayan kene vakalarinin Eylül ayina kadar devam edebildigini belirten Baykam, bu dönemde özellikle hayvancilikla ugrasan, tarla ve bahçeye giden insanlarin kenelerin vücutla temasinin olmayacagi sekilde tedbir almalari için çagrida bulundu. Kenelerin uçmadigini, yürüyerek insan vücuduna çiktiklarini anlatan Baykam, insanlarin korunmak için pantolonlarinin paçalarini çoraplarinin içerisine sokarak kenenin vücuda yapismasini önleyebilecegini ifade etti.



"Vücutta ne kadar kisa tutunursa virüsün geçisi de o kadar azalir"

Tarlada veya bahçede çalisanlarin evlerine dönüslerinde vücutlarina kene yapisip yapismadigini kontrol etmeleri için çagrida bulunan Baykam, “Çünkü keneler vücutta ne kadar kisa tutunursa virüsün geçisi de o kadar azalir. Kenenin vücuttan hemen uzaklastirilmasi gerekiyor. Ayrica keneye çiplak elle dokunulmamali. Elimizde bir eldiven ya da kumas parçasi olmali. Onunla tutarak vücuttan uzaklastirmaliyiz. Kenenin vücuttan uzaklastirilmasinda en ideal yöntem ise pens. Ama öyle durumlar oluyor ki kene siki tutundugunda bazen çikaramayabiliyoruz. O zaman da bir saglik kurulusuna giderek ivedilikle keneyi çikarttirmaliyiz” diye konustu.



"Kirsala olan ragbet nedeniyle vakalarda artis var”

2002-2003 yilindan itibaren Türkiye’de bu hastaligin vakalarinin takip edilerek tanisinin kondugunu anlatan Prof. Dr. Nurcan Baykam, “Vaka sayilari yillar içerisinde önce artis gösterdi. Sonra bilincin artmasi, toplumun egitimi, bakanligin aldigi önlemler ve hayvanlarin ilaçlanmasi derken vaka sayilarinda bir düsüs saglandi. Ama son dönemde pandeminin etkisiyle yerlesim noktasinda kirsala olan ragbet nedeniyle vakalarda biraz artis var” seklinde konustu.



"Bu bilinç degisikligi pandemi ile birlikte geldi"

Pandeminin toplumda vakalara karsi bir bilinç artisi sagladigini kaydeden Baykam, sunlari kaydetti:

“Artik tüm dünya bir salgin hastaliga karsi daha duyarli hale geldi. Bir enfeksiyon hastaligindan korunmaya yönelik alinan tedbirlerin ne kadar önemli oldugunu gördü. Bunlarin pozitif olarak yansiyacagini düsünüyoruz. Insanlar pandemi döneminde korona virüse gösterdigi hassasiyeti bir KKKA için kene ile temas noktasinda benzer önlemleri almakta da ayni hassasiyeti gösterecek. Bu bilinç degisikligi pandemi ile birlikte geldi. Umariz vaka sayilari daha da azalacak. Hem kene temasini en aza indirmek, hemde keneyi hizla vücuttan uzaklastiracak önlemleri almaliyiz.”

"Sikâyetleri olanlar saglik merkezlerine hizla basvurmali"

Covid-19 ve KKKA’nin ilk baslangiç bulgularinin birbirine benzedigine isaret eden Hitit Üniversitesi Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari-Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Baykam, “Covid-19 pandemisini yasiyoruz. Sonlarina da geliyoruz insallah. Burada ilk baslangiç bulgulari birbirine çok benziyor. Çünkü Kirim Kongo Kanamali Atesi Hastaligi’nda da ilk bulgular bas agrisi, ates, halsizlik, vücutta kas agrilari, vücut agirisi, bulanti, bazen ishal, gözlerde ve yüzlerde kizariklik. Birçok hastalikla bu bulgular görülebilmekte. Covid-19’da da ayni bulgular baslangiçta görülebilmekte. Bu nedenle bu sikâyetleri olanlar saglik merkezlerine hizla basvurmali. Ayrica saglik kuruluslarina basvuran hastalar hayvancilikla ugrastigini, kene ile temasim olabilecegini ifade ederek mutlaka hekimleri uyarmalilar. Hekimlerimizde özellikle bu konuda farkindaliklari yüksek olmali ve duyarli olmamalilar. Benzer sikâyetlerle gelen hasta mutlaka sorgulanmali, çünkü erken tani çok önemli. Erken tani kondugunda diger bulaslari önleyecegimiz gibi hizla gereken tedavilerde yapilabilir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA