'Kanserde Tedaviye Güvenmek Bagisiklik Sistemini Güçlendirebilir'

Kanser tedavisi sirasinda kendinizi, hastaliginizi ve çevrenizi olumlu bir bakis açisi ile degerlendirmenin, tedaviye ve hekime olan inancin iyilesme açisindan en az kullanilan ilaçlar kadar önemli oldugunu belirten Tibbi Onkoloji Klinigi’nden Uzm. Dr. Neslihan Özyurt, “Sakin, dayanikli ve her seye ragmen umutlu olmak bagisiklik sistemini güçlendirmeyi, hastaligi daha kolay atlatmayi, tedavinin olumsuz yan etkilerini daha az hissetmeyi sagliyor” dedi.

'Kanserde Tedaviye Güvenmek Bagisiklik Sistemini Güçlendirebilir'
Günümüzün yaygin hastaligi olan kanserin büyük bir titizlikle ve dikkatle tedavi edilmesi gerektigini dile getiren Medical Park Ordu Hastanesi Tibbi Onkoloji Uzmani Dr. Neslihan Özyurt, hastanin hekimi tarafindan iyi bilgilendirilmesi, tedavinin süreçleri hakkinda bilgi sahibi olmasi hem tedaviye katki saglar hem de ayaküstü görüsmelerde olusabilecek eksik veya yanlis algilamalar sonucu tedavide olabilecek hatalarin önüne geçer, dedi.



Olumlu bir bakis açisina sahip olunmali

Tedavi sirasinda hastalarin kendilerini, hastaliklarini ve çevrelerini olumlu bir bakis açisi ile degerlendirmesinin iyilesme sürecine en az kullanilan ilaçlar kadar katkisi oldugunu söyleyen Uzm. Dr. Neslihan Özyurt, “Sakin, dayanikli ve her seye ragmen umutlu olmak bagisiklik sistemini güçlendirmeyi, hastaligi daha kolay atlatmayi, tedavinin yan etkilerini daha az hissetmeyi sagliyor. Yan etkilerin çogu geçicidir. Hastaligin yan etkilerinin neler olabilecegi ve ne yapabilecegi iyi bilinirse yan etkilerle rahatlikla basa çikilabilir. Bu yüzden hastalarin sikintili durumlarda doktorlarindan yardim istemeleri, kafalarina takilan konulara açiklik getirilmesi tedaviye bagliligi ve iyilesmeye olan inanci artirir” diye konustu.



Randevu almadan hastaneden ayrilmayin

Doktorla koridorlarda ayaküstü görüsmenin bazi hatalara neden olabileceginin altini çizen Dr. Özyurt su bilgileri paylasti:

“Doktorun poliklinik odasinda, hastanin tedavi dosyasiyla birlikte ve sakin bir ortamda hastasina daha çok zaman ayirmasi, daha dogru degerlendirme yapabilmesi için oldukça önemlidir. Hastaneden ayrilirken bir sonraki gelisin zamani ve neler (rapor v.s.) getirilmesi gerektigi mutlaka sorulmalidir.”

Tedavi düzenini asla bozmamaya çalisin

Tedavinin basarisi için güven ve umutlu olmanin yani sira tedavi düzenine uyum saglamanin da son derece önemli olduguna dikkat çeken Dr. Neslihan Özyurt, tedavi günlerinin çok acil durumlar disinda kesinlikle aksatilmamasi gerektiginin vurguladi. Uzm. Dr. Neslihan Özyurt hastalara; “Kendinizi iyi hissettiginiz zamanlar gücünüzün yettigi ve doktorunuzun izin verdigi ölçüde is ve aile hayatinizi sürdürün. Dengeli beslenin. Besinler vücudunuzun kendisini tamir etmesini saglar, enerji verir ve mutlulugunuzun artmasini saglar. Tedavi düzeninizi asla bozmayin. Tedavi günlerinizi çok acil durumlar disinda ve doktorunuzun onayi disinda kesinlikle aksatmayin” tavsiyesinde bulunarak sözlerini noktaladi.
Kaynak: İHA