Istanbul'un Ilk Apartmanlarindan 113 Yillik 'Valpreda' Tarihe Direniyor

Kadiköy’de bulunan ve Istanbul’un ilk apartmanlarindan olan ‘Valpreda Apartmani’ 113 yillik tarihiyle zamana adeta meydan okuyor. Etkileyici mimarisi, süslemeleri ve yüksek tavanli yapisi ile günümüzde hala sakinlerine ev sahipligi yapmasiyla da dikkat çeken tarihi apartman havadan görüntülendi.

Istanbul'un Ilk Apartmanlarindan 113 Yillik 'Valpreda' Tarihe Direniyor


1909 yilinda, Levi Kehribarci tarafindan Kadiköy Yeldegirmeni’nde konut olarak yapilan 7 katli, 14 daireli Valpreda Apartmani, 113 yillik tarihiyle zamana adeta meydan okuyor. Günümüzde Italyan Apartmani olarak da bilinen ‘Valpreda Apartmani’ Haydarpasa Gari’nin yapiminda çalisan Alman mühendisler tarafindan Italyan tas isçilerinin kalmasi için yapildi. Dönemin hakim tarzi olan art nouveau etkisi ile insa edilen apartman, muazzam süslemeleri ve yüksek tavani, tas islemesi gören herkesi cezbediyor. Kadiköy’ün sokaklari arasina sikisip kalan essiz güzelligi ve tarihiyle ‘Valpreda Apartmani’ apartman sakinlerine hala ev sahipligi yapmasiyla da dikkat çekiyor.

Vatandaslarin önünde sikça fotograf çektirdigi 113 yillik tarihi ‘Valpreda Apartmani’ dron ile görüntülendi.

“Apartman oldukça eski“

Konuya iliskin konusan mahalle sakinlerinden Italyan kökenli Alberto Genci, “Ben Italya’dan geldim ve bu mahallede yasiyorum. Valpreda Apartmani yani Italyan Apartmani oldukça eski. Buradan geçenler fotograf çekilmeden ayrilmiyorlar. Ayrica binanin içerisinde hala oturanlar var. Bana kalirsa tarihi bir önemi var. Aslinda burasi korunma altina alinmali. Kimsenin oturmasina izin verilmemeli. Hatta bir müzeye bile çevrilebilir” diye konustu.

Kaynak: İHA