Dogu Ve Güneydoguda Teröristlerden Arindirilan Daglar, Vatandaslarin Geçim Kaynagi Oldu

Dogu ve Güneydogu bölgelerinde yillarca PKK’li teröristlerin tehdidi nedeniyle vatandaslarin çikmadigi dag ve yaylalar, son yillarda yürütülen basarili operasyonlarin ardindan yeniden bölge halkinin geçim kaynagi haline geldi.

Dogu Ve Güneydoguda Teröristlerden Arindirilan Daglar, Vatandaslarin Geçim Kaynagi Oldu
Teröristlerden arindirilan dag ve yaylalari güven içinde özgürce dolasan bölgedeki vatandaslar, ilkbaharda topladiklari pancar çesitlerini satarak geçimlerine katki sagliyor. Yillarca terör korkusundan geçilmeyen Dogu ve Güneydogu bölgelerinin kesisme noktasi konumunda bulunan Diyarbakir, Batman, Bingöl ve Mus illerinin ulasiminin kisa mesafeden saglandigi Senyayla bölgesinden yillar sonra güvenle geçen vatandaslar, iller arasindaki yolculuk mesafesini yari yariya düsürerek yol kenarinda bulunan pancarlari toplayip ailelerine ekonomik destek sagladigini belirtiyor. Yillarca bölge halkinin terör korkusu nedeniyle Senyayla yolunu kullanmadigini belirten Batman ve Diyarbakir’in en büyük asiretlerinden olan Hiyan asireti kanaat önderlerinden Haci Ebedin Tekin, son yillarda yürütülen basarili operasyonlar neticesiyle teröristlerin bölgeyi terk ettigini belirtti.

Tekin, “Bölge halki bu yolu tercih etmiyordu. Yillarca Bitlis üzerinden yolculuk yapiyordu. Bu yol diger yoldan 104 kilometre daha kisa mesafeli. Teröristlerin tehditti nedeniyle yillarca kullanilmadi. Simdi devletin kararli operasyonlari neticesinde artik bu yolu kullaniyoruz. Çok sükür kimsenin kullanmadigi bu yolu artik korkmadan güvenle kullaniyoruz. Biz Mus’a gidip geldik ve burada bekleyerek kendimize pancar topluyoruz. Henüz karlarin yeni erimesine ragmen onlarca araç yol kenarinda beklemis ve vatandaslar pancar topluyor” dedi.



“Yillarca korkudan gerçekleri söyleyemedik”

Yilarca bölge halkinin teröristlere destek verdigini ve HDP’nin korkusundan gerçekleri söyleyemediklerini belirten Hiyan asireti liderlerinden Haci Ebedin Tekin, devletin kararli durusu ve bölge halkinin destegini kesmesiyle birlikte teröristlerin bölgeden çekip gitmek zorunda kaldigini söyledi.

Tekin, “Yillarca buralarda vatandasin destegiyle durdular. Eger vatandaslar onlara yiyecek vermeseydi buralarda kalamazdi. Devlet onlarin üzeride durdu. Millet de destegini kesti. Allah’tan korkarak dogrusunu söylersek dogrusu budur. HDP’den korkarsak gerçekleri söylemesek o ayri, ama gerçekleri söylersek dogrusu budur” diye konustu.



“Dogu ve Güneydoguya huzur geldi”

Yürütülen basarili operasyonlarin ardindan Dogu ve Güneydoguya huzur geldigini belirten Senyayla dagindan pancar toplayan vatandaslardan Yahya Bozkurt, gelen huzur ile birlikte binlerce vatandasin daglardan topladigi pancarlar sayesinde ailesinin geçimini sagladigini söyledi.

Bozkurt, “Dogu ve Güneydoguya huzur geldi. Allah’a çok sükür su anda bu daglarda binlerce aile pancar topluyor, aricilik ve hayvancilik ile geçimini sagliyor. Buraya kimi 150 kilo metre, kimide 200 kilometre uzaktan gelerek pancar toplayarak geçimini sagliyor. Birçok vatandas topladigi pancarlari sehir merkezlerinde satarak geçinebiliyor. 5 yil 6 yil önce kimse buradan geçemiyordu. Basarili operasyonlar neticesinde bu huzur geldi. Sason buradan 140 kilometre uzaklikta ve biz buraya pancar toplamaya geldik. Içisleri Bakanimiz Süleyman Soylu ve Baskomutanimiz öncülügünde güvenlik güçlerimizin basarili operasyonlari sayesinde bu güven ortami olustu. Daha önce biri deseydi ben Senyayla’dan pancar topladim kimse inanmazdi. Simdi buralarda güvenlik güçlerimiz kus uçurtmuyor. Allah devletimizden razi olsun. Allah devletimizi daim kilsin. Sadece burada degil bütün daglarimiza vatandaslarimiz rahatlikla korkmadan çikabiliyor. Hiç bir terör korkusu kalmadi. Güvenlik güçlerimize, Içisleri Bakanimiza ve Bas komutanimiza çok tesekkür ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA