Bitlis'te Bu Kis 10 Metre Yagan Kar Çiftçiyi Ümitlendirdi

Bitlis’te bu kis sezonunda 10 metrenin üzerinde kar yagmasi, tarimla ugrasan çiftçileri verim konusunda ümitlendirdi.

Bitlis'te Bu Kis 10 Metre Yagan Kar Çiftçiyi Ümitlendirdi
Geçen yil Türkiye’yi etkisi altina alan kurakliktan Van Gölü ve çevresi de nasibi almisti. Bu yil Bitlis’te yaklasik 10 metrenin üzerinde kar yagisinin düsmesi, tarim arazilerinde büyük verime neden olmasi bekleniyor. Tatvan Ziraat Odasi Baskani Mehmet Sefik Kizilca, havanin isinmasi ve kar örtüsünün kalkmasiyla birlikte üreticilerin ümitli oldugunu belirtti.

Kizilca, bu yil artan yagisin yaz mevsimi için yararli oldugunu ifade ederek, üretimin artacagini kaydetti.



“Ilkbahar mevsiminde yagislar çiftçilerimize çok fayda saglayacak”

Bu yil artan yagistan dolayi çiftçilerin memnun oldugunu söyleyen Kizilca, “Geçen yil kuraklik vardi. Ekinler kurudu, ekin yapilamadi, yerler sürülemedi gibi bir sürü sorunlar yasandi. Bu yil o sorunumuz yok. Hem yerlerin sürümü için hem de ekilen arazilerdeki tohumlarin yesermesi açisindan yagan yagmurlarin çok büyük faydasi oldu. Su an çiftçilerimiz memnun. Kurak bir bölgedeyiz ve Tatvan’dan Van’a dogru giderken bu bölgede sularimiz mevcut. Nemrut Dagi’nin etrafindaki köylerimizden olan Benekli, Çekmece ve Adabag köylerine dogru gidildigi zaman o bölgede tarim yapiyor. Oralar ise kurak oldugundan sondajla suyu çikarabildik” dedi.



“500’e yakin çiftçimiz aldiklari sifir faizli destekle sondaj yapti”

Bitlis’te sondajlar sayesinde çikan su ile çogu arazilerde sebze ve meyveler ekildigini belirten Mehmet Sefik Kizilca, “Fasulye 30 bin dönüme yakin yer kapladi. Bununla birlikte seker pancari 12 bin dönümlük ekiliyor ve patatesin büyük bir ekim alani var. Tahildan alternatif tarima geçis yapildi. Tabi bunlara büyük destek sagladik. Çiftçilerimize egitim verdik ve örtü alti fide dikimini ögrettik. Geçen yil 10 milyon fide bu bölgede yetistirildi. Destek verilmeseydi 10 milyon fidenin büyük bir maliyeti olacakti fakat verilen desteklerle birlikte çiftçilerimiz kendileri yapti” diye konustu.



“Bitlis’te alternatif tarima geçis yapildi”

Bitlis’te önceden sadece bugday ve yem bitkileri ekildigini, ancak simdi alternatif tarima geçisin yapildigini açiklayan Sefik Kizilca, “Su an Bitlis’te domates ekiliyor ve Güneydogu bölgesi basta olmak üzere zaman zaman Irak’a da gönderiliyor. Bu bölgenin tüm domatesi Tatvan’dan gidiyor. Bununla birlikte patates ekimi yapildi. Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgelerine patatesin büyük bir kismi Ahlat ve Tatvan’dan gidiyor. Fasulye arazilerinde devletin de bir destegi oldu. Örnegin fasulyede ton basina destek verildi.

Fasulye çiftçilerimiz için büyük bir gelir kaynagi oldu. Geçen yil kurakliktan dolayi yeralti sularimiz da azalmisti. Sondaj sisteminde çok derine inildigi için maliyetliydi. Bu yil yagis ile birlikte sular bollasti. Bununla beraber suyu çok daha rahat çikarttik. Arazilerimizi suluyoruz. 10 milyon fide ekilecek ve 10 milyon fidenin yasayabilmesi için su gereklidir. Bundan dolayi yer altindaki sularla sulanacak ve sulandikça da alternatif ürün elde edilecek. Bundan dolayi çiftçilere de büyük bir fayda saglanacaktir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA