Bati Akdeniz'den 1 Milyar Dolar Ihracat Için Geri Sayim Basladi

Bati Akdeniz’den 1 Ocak 2022 ile 30 Nisan 2022 tarihleri arasinda toplamda yüzde 9,24 oraninda artisla 914 milyon 322 bin 988 dolar ihracat gerçeklesti ve bölge ihracatinin önemli kilometre taslarindan olan 1 milyar dolar ihracat rakamina ulasmak için geri sayim basladi.

Bati Akdeniz'den 1 Milyar Dolar Ihracat Için Geri Sayim Basladi
Konu ile ilgili degerlendirmelerde bulunan Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi Yönetim Kurulu Baskani Ümit Mirza Çavusoglu, "Antalya, Burdur ve Isparta illerinden Nisan ayinda geçen yilin Nisan ayina göre yüzde 17,13 oraninda artisla 261 milyon 439 bin 830 dolar ihracat gerçeklesti. Geçen yil Nisan’da Bölgemizden 899 üyemiz ihracat gerçeklestirirken, bu yilin Nisan ayinda bu rakam 167 ihracatçi artarak, Bin 66 oldu" dedi.

Antalya, Burdur ve Isparta illerinden gerçeklesen ihracat geçen yil 26 Mayis 2021 tarihinde 1 milyar dolar rakamini geride birakmisti. Bu yil olaganüstü bir durumla karsi karsiya kalinmamasi halinde en geç 15 Mayis 2022 tarihi itibariyle toplam ihracatta 1 milyar dolar rakamina ulasilmasi bekleniyor. Rusya-Ukrayna savasi baslamasaydi Bölge ihracatimiz Nisan ayi içerisinde 1 milyar dolar rakamina ulasmis olacakti. Bati Akdeniz ihracatinda 1 milyar dolar rakamina geçen yila göre Rusya-Ukrayna savasina ragmen 1.5, 2 hafta önce ulasilmasi yil sonu kirilacak yeni rekorun habercisi oldu.

“Nisan ayinda bölgemizden ihraç edilen ürünlerin kilogram fiyatinin da yüzde 58 oraninda artis”

Konu ile ilgili konusan Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi Yönetim Kurulu Baskani Ümit Mirza Çavusoglu, “Antalya, Burdur ve Isparta illerinden Nisan ayinda geçen yilin Nisan ayina göre yüzde 17,13 oraninda artisla 261 milyon 439 bin 830 dolar ihracat gerçeklesti. Geçen yil Nisan’da Bölgemizden 899 üyemiz ihracat gerçeklestirirken, bu yilin Nisan ayinda bu rakam 167 ihracatçi artarak, Bin 66 oldu. 2022 yili Nisan ayinda bölgemizden ihraç edilen ürünlerin kilogram fiyatinin da yüzde 58 oraninda artarak, 0,46 Dolar/Cent’ten 0,73 Dolar/Cent’e yükseldigi görüldü.

Kilogram fiyatinin artmasi Bölge ekonomimize daha fazla TL bazinda para girisine neden oldu ve bu durum sektör temsilcilerinde mutluluk olusturdu. Bati Akdeniz’den Nisan ayinda en fazla ihracati yas meyve sebze sektörü gerçeklestirirken, maden ve metaller sektörü dogaltas agirlikli ihracati ile 2. sirada yer aldi. Ihracatimizin yariya yakinini yas meyve sebze ve maden sektörü gerçeklestirdi. Ilk 5 sirada yer alan sektörlerimizin ihracatlarini ciddi oranda arttirdigi görülürken, demir ve demir disi metaller sektörü yüzde 157,95 oraninda artisla ihracat patlamasi yasadi. 5 sektörümüzün disinda kalan diger sektörlerimizin ihracatini geçen yilin ayni dönemine kiyasla ciddi oranda artirmasi dikkat çekti” diye konustu.



“Ukrayna pazari yeniden yükselise geçti”

Nisan’da gerçeklesen ihracatin bir diger sevindirici yaninin Ukrayna pazarinin yeniden yükselise geçmesi olarak degerlendiren Çavusoglu, “Savasin ilk günlerinde Ukrayna’ya gerçeklesen ihracat durmus ve belirsizlik olusmustu. Ardindan ihracat yeniden baslamis ama eski günlerinden uzak seyretmisti. Simdi, Nisan ayinda Ukrayna’ya ihracatin yeniden yükselise geçtigi görüldü.

Ukrayna’ya gerçeklesen ihracat geçen yilin ayni dönemine kiyasla savasa ragmen yüzde 19,42 oraninda artti ve 9 milyon 622 bin 367 dolar oldu ve siralamada 7.’lige yükseldi. Bati Akdeniz ihracatinda önemli bir yere sahip olan Rusya pazarinda da toparlanma sinyali gelmeye basladi.

Rusya’ya ihracatta yasanan düsüs yüzde 50 seviyesinden yüzde 20’ler seviyesine indi. Bölgemizden Nisan ayinda Rusya’ya yüzde 24,53 oraninda düsüs ile 12 milyon 131 bin 959 dolar ihracat gerçeklesti ve Rusya listenin 6’nci sirasina yükseldi. Nisan’da gerçeklesen ihracatin ülkelere dagilimina bakildiginda Çin yeniden 1. siraya yükseldi. Ikinci siradaki Hollanda’ya yüzde 219,75 oraninda ihracat artisi yasandi. Yüzde 100’ün üzerinde ihracat artisi yasanan diger ülke Amerika Birlesik Devletleri oldu. Nisan’da Bölgemizden 126 ülke ve bölgeye ihracat gerçeklestirildi” seklinde konustu.



“En fazla ihracat yas meyve sebzeden”

Bölgeden en fazla ihracatin yas meyve sebze oldugunu söyleyen Çavusoglu, “1 Ocak 2022 ila 30 Nisan 2022 tarihleri arasinda Bölgemizden en fazla ihracati yas meyve sebze sektörü gerçeklestirirken, ikinci sirada her zaman oldugu gibi dogaltas agirlikli ihracati ile maden ve metaller sektörü yer aldi. Agaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü sergiledigi performans ile 100 milyon dolar barajini asan üçüncü sektör oldu. 4 aylik dönemde demir ve demir disi metaller sektörü yüzde 107,08 oraninda artisla dikkat çeken sektör oldu. 4 aylik dönemde ihracat gerçeklestiren üye sayimiz 1435’ten 1737’ye yükseldi. Yilin ilk çeyreginde sektörlerimizin tamamina yakini ihracat artisi gerçeklestirdi. Bölgemizden 4 aylik dönemde dünyanin 151 ülke ve bölgesine ihracat gerçeklesti. Çin en fazla ihracat gerçeklestirdigimiz ülke olma özelligini korurken, Rusya yeniden en fazla ihracat gerçeklestirilen ilk 5 ülke arasina girdi. Rusya’ya gerçeklesen ihracat yeniden toparlanma sürecine girdi ve savasin ilk günlerindeki yüzde 50 oraninda olan düsüs miktari, toparlanmayla eksi yüzde 22 seviyelerine geldi. Önümüzdeki süreçte Rusya’nin yas meyve sebze ürünlerine yönelik yasaklarini kaldirmasi nedeniyle artisin daha yüksek seviyelerde olmasi bekleniyor” ifadelerini kullandi.

“Yeniden göreve geldik”

Çavusoglu, son olarak genel kurulda yeniden göreve geldiginin altini çizerek, “Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi Yönetim Kurulu olarak, Nisan ayinda gerçeklesen genel kurulda üyelerimizin onayini alarak, yeniden göreve geldik. Hedefimiz bölge ihracatini daha da gelistirmek ve ihracat rakamlarimizi ilk etapta 3 milyar dolara, ikinci etapta da 5 milyar dolara ulastirmak. Bu vesileyle bir kez daha sahsim ve yönetim kurulum adina bölge ihracatimizin gelisimine katki saglayan tüm üyelerimize tesekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA