Ilkadim Belediye Meclisi'nden 3 Milyon 250 Bin TL'lik Kredi Talebine 'Ret'

Samsun Ilkadim Belediye Meclisi, 3 milyon 250 bin TL’lik kredi talebini oy çoklugu ile reddetti.

Ilkadim Belediye Meclisi'nden 3 Milyon 250 Bin TL'lik Kredi Talebine 'Ret'
11 gündem maddesinin görüsüldügü Ilkadim Belediye Meclisi Mayis Ayi Toplantisi, Ilkadim Belediye Baskani Necattin Demirtas baskanliginda belediye binasindaki meclis toplanti salonunda yapildi. Toplantida kredi talebi maddesi hariç kalan 10 madde daha kapsamli görüsülmek üzere ilgili komisyonlara havale edildi.

“Belediyenin elindeki nakit bitmek üzere”

Meclise getirilen kredi talebi ve daha önce getirilen kredi talepleriyle alakali bilgi veren Baskan Necattin Demirtas, “Yapacagimiz parklar için kredi kullanim talebi istiyoruz. Bu talepler neden geliyor? Elimizde nakdimiz sinirli. Önceden yetki aldigimiz kredilerin hiçbir tanesini daha alamadik. Kredi yetkisi aliyoruz ama para hemen verilmiyor. Alip almayacagimiz ya da ne kadar alacagimiz belli degil. Ben seçim öncesinde, ‘belediye imkanlarina bakacagiz, imkan varsa projelerimizi yapacagiz’ dedim. 16 projemizden bahsediyor. 3 senedir paçayi toplayacagiz diye büyük zorluk çekiyoruz. ‘16 projeyi neden yapamadin’ dediginiz zaman onun cevabini halka verecegim. Bu kredi talebinde büyük bir para yok. Biz isi ve zamani, parayi yayma gayretindeyiz. Bu kredi istenen parklar ve çevre düzenlemeleri için, ‘biz bunu gündeme getirmedik, paramiz da yoktu yapmadik’ demek baska bir sey. ‘Gündeme getirdik, kredi alamadik, paramiz da olmadigi için yapamadik’ demek baska bir sey. Burada ortakligi sizin üzerinize de yayiyorum. Kredi yoksa, param da yoksa ben bunu yapamayacagim demektir. Kabul edersiniz ya etmezsiniz. Su anda elimizde bir nakdimiz var. Bu nakit her an bitmekle karsi karsiya. 35 kisiye yakin memur-isçi emekliyi hak etti, kidem ve emekli tazminati var. Emekli ettiginiz zaman bu insanlarin parasini vermek lazim. Hem emekli edip hem de dilenci gibi 5-10 bin TL verip, o insanlarin ahdini alma niyetimiz yok. Bunu yapmamiz lazim. Biz de dar gelirli bir ailede büyümüs bir çocuguz” dedi.



Kredi talebine ret

Baskan Demirtas’in ardindan söz alan Cumhur Ittifaki üyeleri ise, “Size daha önceki kredi tekliflerinde de söyledik. Belediye bütçesini bilmeden krediye onay veremeyiz. Mayis ayi bütçesine bakalim öyle karar verelim. Biz gelirlere bakip, borçlanalim diyoruz. Siz habire önümüze getiriyorsunuz. Bu sefer sizi uyarmak için ret oyu verecegiz” ifadelerini kullandilar. Ataköy, Yasardogu, Kisla ve Derecik Mahallelerinde yapilmasi planlanan parklarin yapim isinde kullanilmak üzere talep edilen 3 milyon 250 bin TL’lik kredi talebi, 14 evet oyuna karsilik 17 ret oyu ile kabul edilmeyerek komisyona gönderilmeden reddedildi.

“Ilkadim sokaklarinda günde 60 ile 100 arasinda delik açiliyor”

Ilçede yollara açilan çukurlar hakkinda veryansinda bulunan Baskan Demirtas ayrica sunlari söyledi:

“Sokaklardaki delme islemlerini biz yapmiyoruz. Baska kurumlar yapiyor. Bizim daha sonradan haberimiz oluyor. Yolu kesip gidiyorlar, bir de yagmur yagdigi zaman o delik büyüyor, problem oldugu zaman da bize yansiyor. Aramizda protokol yaptik, önceden bize kazi yapacaklari yerleri bildirseler sikinti olmayacak ama uygulamada böyle olmuyor. Ilkadim’da günlük ortalama 60 ile 100 arasinda delik açiliyor. Üzülerek söylüyorum, esas sorun bizim ülkemizde altyapi aç-kapa metoduyla yapiliyor. Oysa gelismis ülkelerde bunlar ‘hizmet kanali’ dedigimiz sehrin altindaki tünellerde bulunan elektrik, dogalgaz, internet, kanalizasyon, yagmur suyu gibi hatlari yer altinda degistiriyorlar. Bizim gibi yolun üstünü her seferinde açip kapatmiyorlar. Internetçi, kanalizasyoncu, dogalgazci açip-kapatiyor. Bundan son derece müzdaribiz. Bir taraftan açiyorsunuz, siz daha yolu asfaltlamadan yukaridan yolu keserek geliyorlar. Sordugumuzda elektrikle ilgili bir sey yaptiklarini söylüyorlar. Biz kapatiyoruz, diger kurumlar kesiyor. Vatandas da, ‘bunlar yine birilerine para yediriyor’ gözüyle bakiyor. ‘Biri açiyor, biri kapatiyor’ diyorlar. Bunlara bire bir sahit oldum. Bu çok rahatsiz edici bir durum. Köklü çözüm; sadece Ilkadim’da degil ülkemizde zihniyet degisimine ugramasi lazim. Hizmet kanallarinin en azindan daha imara açilmamis alanlarda yapilmasi lazim.”

Son meclis toplantisi 9 Mayis Pazartesi günü yapilacak ve komisyondan meclise havale edilen maddeler karara baglanacak.
Kaynak: İHA