Ihracatta Gaziantep Rekoru

Ihracatta olumlu performansini Nisan ayinda da sürdürmeyi basaran Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri (GAIB), geçtigimiz ay yüzde 2,8’lik artisla 1 milyar 35 milyon 439 bin dolarlik ihracat seviyesini yakaladi. Dis ticarette Bölgenin öncü sehri Gaziantep ise Nisan ayini yüzde 5’lik bir artisla 927 milyon 172 bin dolarlik ihracatla tamamladi.

Ihracatta Gaziantep Rekoru
Bölgenin güncel ihracat rakamlarini degerlendiren GAIB Koordinatör Baskani Ahmet Fikret Kileci, “Tüm dünyayi etkisi altina alan koronavirüs salgini ile baslayan ve 2 yildan fazla bir süreye mal olan; sosyal, ekonomik ve pek çok açidan zorluklarla dolu günleri geride birakarak bugünlere ulastik. Toplumsal hayati durma noktasina getiren ve her türlü ticaretin sekteye ugradigi bu zor günlerin telafisini gerçeklestirmenin yollari aranirken, Rusya-Ukrayna savasinin piyasalara olumsuz etkileri ile de bir sonraki adimi öngöremedigimiz bugünlerde bile hem Bölgemiz hem de ilimiz Gaziantep, ihracat performansimizdaki istikrarli artisini sürdürmeye devam ederek tarihimizin en yüksek Nisan ayi ihracatini gerçeklestirmislerdir. Yine Nisan ayinda Bölgemizden 162 ülkeye ihracat gerçeklestirilirken; Gaziantep’ten 1.837, bölgemizden ise 2.557 firma aktif olarak ihracat gerçeklestirmistir. Bu rakamlarla bölgemiz ve Gaziantep ihracatçi sayisi bakimindan tarihimizin en yüksek Nisan ayi seviyesine ulasmislardir. Tüm güçlüklere ragmen ülkemiz kalkinmasi için elini tasin altina koymaktan çekinmeyen bütün ihracatçilarimizi yürekten kutluyorum’’ seklinde konustu.

Bölgeden 4 Milyar 135 Milyon 712 bin dolarlikihracat

Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri tarafindan yapilan yazili açiklamada 2022 yili genelindeki ihracat rakamlarini da paylasan Kileci, “Türkiye Ihracatçilar Meclisi verilerine göre Ocak-Nisan 2022 döneminde Bölgemiz, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 14’lük artisla ihracatini 4 milyar 135 milyon 712 dolar seviyesine çikardi. Ayni dönemde Gaziantep de 3 milyar 568 milyon 155 bin dolarlik ihracatiyla geçtigimiz yila göre yüzde 12,6 oraninda bir artis kayda aldi’’ ifadelerini kullandi.

Bölge ihracatçisinin çaliskanligini takdir eden Kileci, “Bölgemiz ihracat hacmindeki istikrarini sürdürmeye devam ediyor. En büyük zenginligimiz tabii ki beserî sermayemiz. Azim, kararlilik ve emekleriyle Bölgemizin kalkinmasina ve ülke ekonomimize deger katan tüm ihracatçilarimiza sükranlarimi sunuyorum” dedi.

En çok Irak, ABD ve Suriye’ye ihracat

Bölge ihracatinda en büyük paya sahip ülkeler ve ürün gruplari hakkinda da bilgi veren GAIB Koordinatör Baskani Kileci, Ortadogu ülkelerinin yüzde 39 payla ilk sirada yer aldigini ifade ederken, AB ülkelerinin yüzde 18,2 payla ikinci ve Afrika ülkelerinin de yüzde 16,6 pay ile üçüncü sirada yer aldigini belirtti.

2022 Ocak-Nisan döneminde 186 ülkeye ihracat gerçeklestirdiklerini vurgulayan Kileci, ’’Irak, ABD, Suriye, Italya, Ingiltere, Almanya, Iran, Libya, Israil ve Misir Bölgemiz ihracatinda ilk siralarda yer alan ülkelerdir. Ürün gruplarina baktigimizda ise Bölgemizden en çok makine halilari, iplikler, pastacilik ürünleri, kumaslar, degirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yaglar, diger gida müstahzarlari, demir-çelik mamulleri ile agaç ve orman ürünleri ihraç edildigini görüyoruz’’ dedi.

Ihracatin ithalati karsilama orani: yüzde 129

2022 yilinda 3 milyar 568 milyon 155 bin dolarlik ihracat gerçeklestiren Gaziantep’in ihracatinin ithalatini karsilama oraninin yüzde 129 oldugunu, en çok ihracat gerçeklestirilen sektörlerin; Tekstil ve hammaddeleri, hububat-bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri, hali, kimyevi maddeler ile agaç ve orman ürünleri sektörleri oldugunu belirten GAIB Koordinatör Baskani Kileci, 2022 yili Nisan ayinda GAIB’e bagli diger illerden Kahramanmaras’in 133,7 milyon dolar, Mardin’in 73 milyon dolar, Malatya’nin 38,9 milyon dolar, Diyarbakir’in 19 milyon dolar Sanliurfa’nin 18,7 milyon dolar, Adiyaman’in 8,2 milyon ve Kilis’in 7,4 milyon dolar degerinde ihracat gerçeklestirdigini kamuoyu ile paylasti.
Kaynak: İHA