Havalar Isindi, Göçerlerin Zorlu Yolculugu Basladi

Kis aylarini Batman ve çevre illerde geçiren göçerler, havalarin isinmasiyla birlikte yaklasik 35 gün süren yayla yolculugu basladi.

Havalar Isindi, Göçerlerin Zorlu Yolculugu Basladi
Havalarin isinmasiyla hayvanlarini kislaklardan çikaran göçerlerin zorlu yayla yolculugu sürüyor. Göçerler, hayvanlarini yaylalara götürmek için yaklasik 35 gün yol yürüyecek. Göçerler, Mardin, Diyarbakir ve Batman illerinden yaklasik 200 kilometreyi bulan yolculuklarinda, Sason Zoveser ve Senyayla yolunda zaman zaman hayvanlariyla uygun yerlerde konakliyor. Göçerler, zorlu yolculuklarinda katir ve esekler ile esyalarini tasirken, kendilerini ve hayvanlarini saldirgan hayvanlardan korumak için köpekleri eslik ediyor.

“Yüz yildir bu meslegi sürdürüyoruz”

22 gündür yolda olduklarini belirten göçerlerden Eyüp Çekin, Batman’in Sason ilçesi üzerinden Diyarbakir’in Kulp ilçesine geçerek oradan Mus’un Senyayla Daglarina gideceklerini ifade etti.

Çekin, “Yolculuk zordur, arabalar gibi sürekli yollardayiz. Vatandaslarin çogu köylerinden geçmemize izin vermiyor. Hayvancilik bizde bagimlilik oldu, dede meslegidir. Yüz yildir bu meslegi sürdürüyoruz. Yerlesim olarak Batman’dayiz. Mus’ta 4 ay kaldiktan sonra 2 ay da dönüs yolculugumuz olacak. Normal sartlarda 6 ay Batman’da, 6 ay Musta kaliyoruz” dedi.

Bir baska göçerde Mardin’den geldiklerini ve Sason üzerinden Mus’a gideceklerini aktararak 25 gündür yolda olduklarini ve yolculuklarinin 35 gün sürecegini söyledi.

Kaynak: İHA