Gaziantep'ten Nisan Ayinda 927 Milyon Dolarlik Ihracat Yapildi

Gaziantep Sanayi Odasi (GSO) Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, Türkiye ihracatçilar Meclisi (TIM) tarafindan açiklanan nisan ayi verilerine göre, Gaziantep’ten nisan ayinda yüzde 5 artisla 927 milyon 172 bin dolarlik ihracat yapildigini belirtti.

Gaziantep'ten Nisan Ayinda 927 Milyon Dolarlik Ihracat Yapildi
Baskan Ünverdi, ihracat rakamlariyla ilgili yaptigi degerlendirmede ülke ve bölge sanayisinin en önemli üretim merkezlerinin basinda gelen Gaziantep’in büyük bir özveriyle ihracatini artirmaya devam ettigini söyledi.

Nisan ayi ihracat rakamlari hakkinda bilgiler veren Ünverdi, ocak- nisan döneminde ise Gaziantep’in ihracatinin geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 12,6 oraninda artisla 3 milyar 568 milyon 155 bin dolara ulastigini kaydetti.

Gaziantep’in aylik ve dönem bazinda 6. sirada yer aldigini dile getiren Ünverdi, küresel sorunlar ve kriz dönemlerinde üretim yapmanin ve katma deger olusturmanin öneminin çok daha iyi anlasildiginin altini çizerek, “Bu süreçte büyük fedakarliklarla adeta destan yazan sanayici, ihracatçi, çalisan herkesi yürekten kutluyor, tesekkür ediyorum. Yollari açik olsun, zorluklara gögüs gerip üretmeye devam ediyorlar” dedi.

TÜIK tarafindan bugün açiklanan nisan ayi enflasyon rakamlarina da deginen Ünverdi, tüm dünyada enflasyona dayali belirsizligin devam ettigini kaydederek, “Ülkemizde enflasyon rakamlarindaki yüksek artislar sanayicilerimizi olumsuz etkilemeye devam diyor. Maliyet yükü her geçen gün biraz daha artarken sanayicilerimiz fiyat belirlemekte büyük zorluk yasiyor. Biz artik kullandigimiz hammaddeyi yerine nasil koyabilecegimizi düsünmeye basladik. Imalat sanayinde hammadde ve enerji fiyatlari basta olmak üzere üretim maliyetlerimiz çok yüksek. Tüketici fiyatlarinin düsmesi için de üretim maliyetlerindeki artislarin önüne geçmek gerekiyor. Tüketici fiyatlari ile üretici fiyat endeksindeki fark da yaklasik iki kati oraninda devam ediyor. Tüketici fiyatlari yillik bazda yüzde 69,97 artarken, üretici fiyatlarindaki artis yüzde 121,82 olarak gerçeklesti. Yine bugün ISO tarafindan açiklanan Türkiye Imalat PMI anketine göre nisan ayinda 49,2 ile imalat sektöründe bir düsüs söz konusu ve tüm bu göstergeler isiginda sürdürülebilir sanayi için kamu tarafindan yeni destek, tedbir ve kolaylastirici adimlara ihtiyaç oldugu da bir gerçektir” diye konustu.

Banka kredi limitlerinin yetersizligi ve kredi maliyetlerindeki yükselislere de dikkati çeken Ünverdi, kur artislari sonrasinda hammadde fiyatlarindaki asiri yükselislerin dogrudan firmalarin üretim maliyetlerinin yükselmesine sebep oldugunu belirterek, “Bu dogrultuda çok sayida firmamizin sermayesi deger kaybetmistir. Bu nedenle bankalarin firmalara saglamis oldugu kredi limitleri yetersiz kalmakta olup, kredi limitleri artirilmalidir. Ayrica 23.4.2022 tarihli TCMB’nin zorunlu karsilik degisikligi, bankalarin zorunlu karsiliklar yükümlülügünü artirirken kredi maliyetlerini yükseltmistir” ifadelerini kullandi.

Sanayide sürdürülebilirlik için sanayicilerin sorunlarini her platformda dile getirdiklerini aktaran Ünverdi, “Sikintilarimiz olsa da ülke olarak güzel bir bayram yasadik ve ihracat rakamlarindaki artis da memnuniyet vericidir. Bir ve beraber oldugumuz sürece asamayacagimiz bir konunu da yoktur. Geçmiste de çok büyük zorluklarin üstesinden geldik, insallah dünyanin darbogazdan geçtigi bu zorlu dönemi de el birligi ile atlatacagiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA