Endüstriyel Kaza Riskleri Ve Önlemenin Yollari Bu Sempozyumda Tartisilacak

Çalisma yasaminda çok mühim yere sahip olan endüstriyel kaza riskleri ve bu kazalari önlemenin yollari, Türk imalat sanayinin yüzde 13’üne, kimya sanayinin ise yüzde 27’sine ev sahipligi yapan Kocaeli’de, 3. Proses Emniyeti Sempozyumu ile masaya yatirilacak.

Endüstriyel Kaza Riskleri Ve Önlemenin Yollari Bu Sempozyumda Tartisilacak
Kocaeli Sanayi Odasi (KSO) koordinatörlügü ve Chem Media/Artkim Group organizasyonu ile gerçeklesecek KSO 3. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi, 10-11 Mayis 2022 tarihlerinde Gebze Bilisim Vadisi’nde düzenlenecek.

Sektöre yönelik, etkili ve sürekli korumayi saglamak için alinmasi gereken önlemlerle ilgili yönetmelikler, ürün ve hizmetlerin ele alinacagi sempozyuma katilacak olan ulusal ve uluslararasi mevzuat yapicilar, denetçiler, sektör çalisanlari, akademisyenler, ürün/hizmet gelistiriciler ve belgelendirme kuruluslari; bilgi ve birikimlerini, sunum ve paneller araciligiyla katilimcilarla paylasacaklar.

Gelisen tüketici ihtiyaçlarinin karsilanmasi için üretimde olusan artis, sanayi kuruluslarinin sayisinin da her geçen gün artmasina sebep oluyor. Daha çok endüstrilesme, daha çok yeni hammadde, daha çok yeni ürün de beraberinde, büyük endüstriyel kazalarin ortaya çikma ihtimalini getiriyor. Hizmet vermeye basladigi ilk yillardan itibaren çevre-is sagligi ve güvenligi ile endüstriyel güvenlik konularini gündeminde tutan Kocaeli Sanayi Odasi da bu yil 3’üncüsünü düzenleyecegi Proses Emniyeti Sempozyumu ile bu konudaki farkindaligi daha da artirmayi amaçliyor.

Sektördeki güvenlik konulari tartisilacak

10-11 Mayis 2022 tarihleri arasinda iki gün boyunca sürecek 3. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi’nde; ulusal ve uluslararasi mevzuat yapicilar, denetçiler, sektör çalisanlari, akademisyenler, ürün/hizmet gelistiriciler ve belgelendirme kuruluslari, bilgi ve birikimlerini sunum ve panellerle katilimcilara sunacak ve katilimcilar ile bir araya gelecekler. Yeni ürün ve teknolojilerin de sergilenecegi sempozyum, katilimcilara yeni is baglantilari kurma ve potansiyel müsterileri bir araya getirme firsati sunacak. Ilgili yönetmelik, uygulama, teknik bilgi, Ar-Ge, ürün ve hizmetlerin sektörle paylasilacagi sempozyumun ana basliklari arasinda, SEVESO III Direktifi, ATEX Direktifleri, Basinçli Kaplar/Ekipmanlar, CLP Tüzügü/SEA Yönetmeligi, REACH Tüzügü/KKDIK Yönetmeligi ve Dijital Dönüsümün Proses Emniyetine Etkileri gibi etkili ve sürekli korumayi saglamak için alinmasi gereken önlemler yer aliyor.

“Endüstriyel kazalara karsi farkindaligin artirilmasi önemli”

Sempozyuma dair görüslerini paylasan Kocaeli Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Ayhan Zeytinoglu, “Büyük endüstriyel kazalarin günümüzde tüm dünyanin ve ülkemizin en önemli sosyo-ekonomik sorunlari arasinda yer aldigini görüyoruz. Ülkemiz özelinde bakarsak gerek 2020’de Sakarya Hendek’te gerekse çok yakin zamanda Tuzla’da yasanan endüstriyel kazalar, hepimiz için ders niteliginde. Birçok can ve mal kaybina hatta çevre felaketine neden olabilen, etkileri oldukça sarsici olan büyük endüstriyel kazalarin önlenmesi veya olay sonrasinda olabilecek etkilerin minimum seviyede tutulabilmesi amaciyla farkindaligin artirilmasi, yüksek seviyede, etkili ve sürekli korumanin saglanmasiyla mümkün. Bu noktada devletimiz ve sanayicimiz arasinda var olan is birliginin daha da güçlendirilmesi büyük önem arz ediyor” dedi.



“En fazla SEVESO kurulusuna sahip ülke Türkiye”

Diger afetlerden farkli olarak endüstriyel kazalarin, iyi bir planlama ve hazirlik ile önlenebilir ya da etkilerinin en aza indirilebilir olaylar oldugunu belirten Ayhan Zeytinoglu, Türkiye’nin en fazla üst ve alt seviyeli SEVESO kurulusuna sahip 5. Avrupa ülkesi olduguna dikkat çekerek, “Türkiye, SEVESO kuruluslarinin sayisi karsilastirildiginda Almanya, Fransa, Italya, Birlesik Krallik ve Ispanya’nin ardindan en fazla SEVESO kurulusuna sahip 6’nci Avrupa ülkesi. Öyle ki kendisinden sonra gelen Hollanda’yi bile, sahip oldugu SEVESO kurulusu açisindan ikiye katliyor. Ülkemiz birçok Avrupa ülkesine nazaran daha fazla sanayi kurulusuna ev sahipligi yapiyor ancak bu, ayni zamanda tehlikelerle karsilasma ihtimalimizin de daha fazla oldugunu gösteriyor. Bu durum da bize, endüstriyel kazalari önlemek ve bu kazalarin etkilerini azaltmak için çok çalisilmasi gerektigini anlatiyor” ifadelerini kullandi.

“Afetlere karsi projeler gelistirdik”

AB normlarina uyum sürecindeki direktiflerden biri olan Büyük Endüstriyel Kazalarin Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltilmasi Hakkinda Yönetmelik (SEVESO Direktifi) konusunda da KSO olarak 2013 yilindan beri özverili bir çalisma içerisinde olduklarini kaydeden KSO Yönetim Kurulu Baskani Ayhan Zeytinoglu sözlerine söyle devam etti: “Kocaeli olarak özellikle kimya, otomotiv, metal, plastik gibi agir ve tehlikeli sektörlerde ne kadar önemli pay sahibi oldugumuzu düsünürsek, Türkiye imalat sanayinin yüzde 13’ünü üreten ve kimya sanayinin yüzde 27’sini barindiran ilimiz için; çevre, is sagligi ve güvenligi ile endüstriyel kaza konulari diger illere göre çok daha öncelikli bir meseledir. Hizmet vermeye basladigimiz ilk yillardan itibaren bu konulari gündemimizde hep ilk siralarda tuttuk. Bu vizyon dogrultusunda mevzuatlarin henüz olmadigi yillarda bile proaktif davranarak birçok projeye imza attik. Bunlardan biri kapali çevrim telsiz projesi olan APELL Projesi oldu. Bu yil da güncelleyerek devam edecegimiz proje çerçevesinde, agda bulunan ilgili kurumlar ve firmalarimiz herhangi bir endüstriyel kaza veya afet aninda birbirleriyle kesintisiz haberlesebilmektedir. Çevre, is sagligi ve güvenligi ile endüstriyel kaza risklerini önleme konularinda birçok pilot proje ve ilk uygulama, ilimizden baslayarak Türkiye geneline yayiliyor. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi de tüm bu sürdürülebilir faaliyetlerimizin adeta bir bulusma noktasi ve sektöre yol gösteren bir misyon üstlenmis durumdadir.”

2 gün sürecek programda yer alan konusmalara dair detaylar, https://prosesemniyeti.org/2022/3-Sempozyum-Programi/ linkinde görülebiliyor.
Kaynak: İHA