Dünya El Hijyeni Günü'nün Bu Yil Ki Temasi Saglik Kuruslari Oldu

DENIZLI – Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon AD. Dr. Ögretim Üyesi Suna Seçil Öztürk Deniz, 5 Mayis Dünya El Hijyeni gününde açiklamalarda bulundu. Dr. Deniz, “Dünya El hijyeni günü için bu yilki temasi saglik kuruluslarinda ortak güvenlik iklimi ve kültürüdür. El hijyeni saglamak amaciyla kullanilan alkol bazli el antiseptikler herkes için dogru ve güvenli ürünlerdir” dedi.

Dünya El Hijyeni Günü'nün Bu Yil Ki Temasi Saglik Kuruslari Oldu


Dünya Saglik Örgütüne (DSÖ) göre 5 Mayis Dünya El Hijyeni olarak kutlanmaktadir. Özellikle pandemi döneminde de hijyenin önemi bir kez daha vurgulandi. Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Anabilim Dali Dr. Ögretim Üyesi Suna Seçil Öztürk Deniz konuyla ilgili açiklamalarda bulundu. Dr. Suna Seçil Öztürk Deniz, “El hijyeni uygulamalari saglik kurumlarinda hasta güvenligi üzerinde kritik bir öneme sahiptir. ‘Etkili el hijyeninin’ saglanmasinin hastane enfeksiyonlarinin önlemesine çok büyük katki sagladigi bilimsel olarak kanitlanmis bir gerçektir. Hastalar ve saglik çalisanlarinin güvenligi için el hijyeni bir önceliktir. Bununla birlikte, saglik kurumlarinda el hijyenine uyum, küresel olarak yetersiz kalmaktadir. Bu nedenle DSÖ, 5 unsuru içeren etkili bir multimodal el hijyeni iyilestirme stratejisinin uygulanmasini önermektedir. Sistem degisikligi, egitim ve ögretim, izleme ile geri bildirim, isyerinde, iletisimde hatirlatmalar, güvenlik iklimi, kültür degisikligidir” dedi.



"Ellerimizi yikayarak saglik tesislerinde bir güvenlik olusturulmalidir"

DSÖ 5 Mayis Dünya El hijyeni günü için bu yilki temasi saglik kuruluslarinda ortak güvenlik iklimi ve kültürü oldugunu belirten Dr. Deniz, “Ortak güvenlik ve kalite hedeflerine ulasmak, ancak temiz ellere önem vermek, hasta ve yakinlarindan yöneticilere kadar her seviyedeki insanin birlikte çalisarak, hayat kurtarmak için el hijyeni ile enfeksiyon kontrolünün önemine inanmasiyla basarilacaktir. Diger bir deyisle, her düzeydeki saglik çalisanlari ve saglik kurumuna erisim saglayan kisilerin ‘ellerin temiz olmasi’ için birlikte hareket etmesi gerekmektedir. Bir saglik kurumunun ‘kalite ve güvenlik iklimi veya kültürü’ el hijyenine ve enfeksiyon önleme, kontrolüne ne kadar deger verirse, hem hastalar hem de saglik çalisanlari kendilerini o kadar korunmus hissedeceklerdir. Önemsendiklerinin farkina varacaklardir. Ellerimizi yikayarak saglik tesislerinde bir güvenlik iklimi ve kültürü olusturulmasina katki saglayabilecegimiz gibi, kurumda olusturulmus yüksek kaliteli, güvenli bir kültür, insanlari da dogru zamanda ve dogru ürünlerle ellerini yikamalari konusunda cesaretlendirecektir. El hijyeni saglamak amaciyla kullanilan alkol bazli el antiseptikleri herkes için dogru ve güvenli ürünlerdir. Ayrica unutulmamalidir ki ellerimizi sik sik temizlemek ve eldiven kullanmayi gerektiren özellikli durumlar olmadikça eldiven kullanmamak daha güvenlidir. Hem hastalar hem de saglik çalisanlari herkes için el hijyenine yatirim yapilmalidir. Bu baglamda hasta bakim alanlarinda el hijyeni ürünlerinin saglanmasina çaba gösteren ve çalisanlarini yüreklendiren hastane yöneticilerinden, bu konuda öncülük eden, programlar olusturan koordinatörler, temiz elleri aliskanlik haline getirmis saglik çalisanlari, hastalar ve hasta yakinlari olmak üzere el hijyenine destek veren herkese tesekkür ederiz. Güvenlik için birleselim, ellerimizi temizleyelim, temiz elleri aliskanlik haline getirelim. Hep birlikte herkesi koruyalim, hayatlari kurtaralim” diye konustu.

Kaynak: İHA