'Astim Ilaçlari Bagimlilik Yapmiyor'

Gögüs Hastaliklari Uzm. Dr. Aziz Uluisik, "Astim genetik faktörlerin altta yattigi, çevresel faktörlerle tetiklenebilen bir hastaliktir. Bir enfeksiyon hastaligi olmadigindan, bir kisiden digerine bulasmasi söz konusu degildir. Sprey ya da kuru toz seklindeki ilaçlarin bagimlilik yapmasi gibi bir durum yoktur” dedi.

'Astim Ilaçlari Bagimlilik Yapmiyor'
Liv Hospital Samsun Gögüs Hastaliklari Uzm. Dr. Aziz Uluisik 3 Mayis Dünya Astim Günü nedeniyle astim hakkinda yanlis bilinenler konusunda bilgilendirmede bulundu. Astimin genetik faktörlerin altta yattigi, çevresel faktörlerle tetiklenebilen bir hastalik olduguna dikkat çeken Uzm. Dr. Aziz Uluisik, “Bir enfeksiyon hastaligi olmadigindan, bir kisiden digerine bulasmasi söz konusu degildir. Sprey ya da kuru toz seklindeki ilaçlarin bagimlilik yapmasi gibi bir durum yoktur. Yaygin inanisinin tersine bunlar, tüm ilaç uygulama sekilleri arasinda en zararsiz olanlardir. Sprey ya da kuru toz uygulayicilari kullanildiginda sistemik uygulamaya göre çok daha küçük miktarda ilaç verilmektedir. Bunun sebebi; ilacin hedef bölgeye vücutta dolasmadan, dogrudan ulasmasidir. Bu yolla ilaç verilmesi bagimlilik yapmaz” diye konustu.



“Sadece kriz ya da alevlenme durumlarinda kortizon verilebilir”

Her ilacin oldugu gibi kortizon içeren ilaçlarinin da yan etkisi olabilecegini belirten Uzm. Dr. Aziz Uluisik, “Önemli olan, ilacin beklenen yararinin potansiyel zararindan büyük olmasidir. Astimli hastalara kortizon ancak kriz ya da alevlenme gibi agir durumlarda, agizdan ya da enjeksiyon yoluyla verilir. Sprey seklindeki kortizonun neredeyse hiç yan etkisi yoktur. Kimi hastalarda sprey seklindeki kortizon kullanimina bagli olarak görülen ses kisikligi ya da öksürük, spreyi kullandiktan sonra agzin çalkalanmasiyla önlenebilir” seklinde konustu.



Ilacin birakilmasina doktor karar vermeli

Hasta kendini iyi hissetmeye basladigi anda doktorunun fikrini almadan, ilaci birakmamasi gerektiginin altini çizen Uzm. Dr. Uluisik, “Sikâyetler düzelse de, ilaçlari azaltma ya da birakma kararini hasta asla kendi kendine vermemelidir. Eksik tedavinin astimin ilerlemesine neden olabilecegi unutulmamalidir. Bu konuda doktora güvenilmeli ve ilaçlarin ne kadar süre ile kullanilacagi uzmanlarin kararina birakilmalidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA