Ukranya-Rusya Savasi Nedeniyle Nisan Törenlerini Yüksekova'da Gerçeklestirdiler

Rusya savasi nedeniyle üç aydir erteledikleri nisan törenlerini Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde gerçeklestirdiler.

Ukranya-Rusya Savasi Nedeniyle Nisan Törenlerini Yüksekova'da Gerçeklestirdiler
Ukranyali Tetianna Panchenko ile Yüksekovali Sikak Beser, tanistiktan kisa bir süre sonra evlilik karari aldi ancak Ukrayna-Rusya savasi nedeniyle nisan törenini 3 ay boyunca ertelemek zorunda kaldilar. Ailelerin onay vermesi üzerine Ukraynali Tetianna Panchenko, Türkiye’nin en dogusunda bulunan Yüksekova ilçesinde, Ukranya’da Dis Doktoru yapan Sikak Beser ile nisan törenini yapti.

Yabanci bir kültürden gelmesine ragmen giydigi yöresel elbise ile dikkatleri üzerine çeken Ukraynali Tetianna Panchenko, çektigi halayla da kisa sürede Yüksekova kültürüne ayak uydurdu.

"3 aydir erteledigimiz nisanimizi Yüksekova’da gerçeklestirdik"

Ülkesinde yapamadigi nisanini Yüksekova’da yaptigini belirten Ukraynali gelin Tetianna Panchenko, ’’Sikak’la 3 sene önce Ukrayna’da tanistik. Bir sene önce de evlenmeye karar verdik. Ancak ülkemde yasanan savas nedeniyle nisan törenimizi ertelemek zorunda kaldik. Bizler de uzun aradan sonra ailelerimizin de istegi üzerine Türkiye’de, yani Yüksekova’da nisanimizi yapmaya karar verdik. Umut ediyoruz ki bu savas kisa zamanda biter ve bizler de hem Ukrayna’da hem de Yüksekova ilçesinde olmak üzere 2 yerde dügünümüzü gerçeklestiririz. Erteledigimiz bu nisan törenine birçok akraba ve dostumuz katilamadi. Çünkü onlar Ukrayna’da kaldilar, gelemediler. Öte yandan ben Yüksekova’yi çok sevdim. Özellikle daglari ve dogasi beni kendine hayran birakti. Sadece agirlikli orak Kürtçe konusuldugu için zorlaniyorum. Onun disinda herhangi bir sikintim yok. Buranin insanlari çok iyi, misafirperver ve cana yakinlar. Burada bulundugum süre zarfinda benim ilgimi çeken ve hosuma giden bir sey de buradaki insanlarin büyüklerine duyduklari saygi oldu. Herkes büyüklere karsi çok saygili hareket ediyorlar. Hatta benim tuhafima giden ilk seyin, büyüklerin ellerini öpmek oldugunu söyleyebilirim. Tabii ki bu saygi, bu ülkede yasayan insanlarin tarihini anlatiyor” dedi.



Savasin bitmesiyle beraber dügünlerini yapacaklarini söyleyen damat Sikak Beser, “Rusya ile Ukrayna arasinda patlak veren savastan önce ailelerin onayiyla karar almistik ve dügünümüzü yapacaktik. Maalesef yasanan savas nedeniyle 3 aya yakindir ertelemek zorunda kaldik. Bu istenmeyen nedenlerden ötürü nisanimizi Yüksekova’da ve kendi adetlerimize uygun bir sekilde yaptik. Insallah bu savas da bir an önce biter. Bizler de kisa bir zaman içinde hem Yüksekova’da hem de Ukrayna’da dügünümüzü yapma imkâni buluruz. Bu nisan törenimizde bizleri yalniz birakmayan tüm dost ve akrabalarimiza tesekkür ediyoruz’’ ifadelerini kullandi.

Damadin babasi olan Onbasilar Muhtari Pervizhan Beser de Ukrayna’dan gelin getirdigi için çok mutlu oldugunu belirterek, “Bizler burada güzel bir nisan töreniyle nikâhlarini kiydik. Simdi de Ukraynali gelinim nedeniyle tüm Ukraynalilar benim akrabalarim oldu. Ukrayna’ya atilan her kursun sanki bana atiliyor gibiyim. Insallah bu sava da kisa zamanda biter ve herkes ülkesine döner. Bizler de bu vesileyle Ukrayna ve Türkiye olmak üzere 2 ülkede 2 dügün töreni yapariz” diye konustu.

Kaynak: İHA