Kadinlar El Emegiyle Ürettigi Ürünleri Dünyaya Satiyor

Edirne Halk Egitim Merkezi’nde kursiyer kadinlarin ürettigi el emegi ürünler, Edirne Valiliginin ’Emegim Kazaniyor’ projesiyle dünyaya satiliyor.

Kadinlar El Emegiyle Ürettigi Ürünleri Dünyaya Satiyor
Edirne Halk Egitim Merkezi’nde kursiyerlerin ürettigi ürünlerin pazarlanmasi için Edirne Valiligi ve Edirne Sehir Gönüllüleri Vakfi ortakliginda ‘S.S Emegim Kazaniyor Kadin Girisimi ve Isletme Kooperatifi’ kuruldu. Kadinlarin el emegi ürünlerinin pazarlanmasi için, birçok ülkede subeleri bulunan giyim magazalariyla görüsüldü. Yapilan anlasmalar sonucunda üretilen ürünler, hem yurtiçinde hem de yurtdisinda pazarlanmaya basladi.

El emegi ürünlere artan taleple birlikte üretici kadinlar, hane ekonomilerine maddi katki saglayamaya basladi.



Hem ekonomiye katki sagliyorlar hem de gelir elde ediyorlar

Halk Egitim Merkezi’nde üretim yapan kadinlar, birçok ülkede el emegi ürünlerinin satilmasinin mutlulugunu yasiyor. Üretici kadinlar, arkadas çevrelerini de kurslara davet ediyor. Üretimde yer almak isteyen kadinlara egitimler vererek, üretim zincirine katilmalarina da imkan sagliyor. Kisa sürede 300’e yakin üretici kadinin üretime basladigi kurslarda, katilimci sayisinin gün geçtikçe artacagi öngörülüyor. Proje sayasinde ev hanimlari hem ekonomiye katki sagliyor hem de gelir elde ediyor.

Üretici kadin sayisi kisa sürede 35’den 295’e yükseldi

Kooperatif Baskani ve usta ögretici Fatma Akay, “Ürettigimiz ürünlerin pazarlanmasina basladik. Ancak fatura kesemiyorduk çünkü vergi mükellefi degildik. Edirne Valisi Ekrem Canalp ve esi Ayten Canalp’in yardimci oldugu ve kooperatif kurduk. Ilk kuruldugumuzda 1 firma ile çalisiyorduk ve üretici kadin sayimiz 35’ti. Bugün ise üretici kadin sayimiz 295’e ulasti ve çok sayida firmaya üretim yapmaya basladik. Artik dünyaca ünlü markalarla çalisiyoruz” dedi.



“Üretim yapmak terapi gibi geliyor”

Kursun üretici kadinlarindan Hatice Türkel, komsusunun önerisiyle kooperatifle tanistigini ve üretim yapip para kazanmaya baslayinca mutlu oldugunu söyledi.

Türkel, bos zamanlarinda caninin çok sikildigini ama kooperatif sayesinde artik üretimin kendisine terapi gibi geldigini ifade etti.

Bir baska üretici Hatice Dinç de, “Evde bos oturmaktansa üretim yapmak çok daha güzel. Psikolojik ve sosyal çevre açisindan çok olumlu” açiklamasinda bulundu.

“Üreterek para kazaniyorum, aile ekonomime katki sagliyorum”

Üretici kadinlardan Duygu Aygül, “Çocuklarimi okulda getirdikten sonra gün boyu evde bos bos oturuyordum. Arkadasimin tavsiyesi üzerine bu kursa basladim. Ögle arasi yine çocuklarimla ilgileniyorum ama diger saatlerde kursa gelip üretim yapiyorum. Hem para kazaniyorum hem de aile ekonomisine katki sagliyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA